Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Co można w zastępstwie zainstalowaćna laptopie. Mam Debka ale wolałbym coś user friendy bardziej. Zależy mi aby instalacje i reszta była jak w Debku:)
dzięki
tripoli
Sidux.
Mepis chyba jest najwierniejszym klonem debiana, ale mi osobiście nie przypadł do gustu. User frendly w miarę to to jest ale nawyki z debiana trzeba nieco zmienić.
Mepis bazuje na Etchu i mogą byc problemy z obsługą sprzętu.
Ponoc Mint jest prosty w obsludze ale sam nie mialem z nim do czynienia.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-08-10 21:32:26)
Dajcie spokój z Mintem. Męczyłem go całą niedzielę. Pobieranie i wypalenie płytki i nic. Widocznie nie jest to dystrybucja do pobrania tylko do kupienia.
Próbuję rożnych dystrybucji (przyjaznych dla użytkownika) i wniosek mój jest jeden: po pierwszym rozłożeniu na łopatki takiej dystrybucji instaluję zawsze Lenny. Lenny wymaga trochę więcej uwagi jednak pozwala się dostosować i działa.
Ostatecznie mogę polecić angielską wersję Ubuntu. Bez aktualizacji, tylko dogranie plików polonizacyjnych i kodeków.
sidux lite
Dokładnie, Sidux rlz tyle, że mogą być problemy gdy mamy karte wifi wspaniałej firmy Broadcom. Ale ponoć już takowych nie ma.
Linux Mint jest dobry, ale tylko w w wersji gnome i na desktop
Mepis - wspaniały, ale chyba się już skończył - można jeszcze pokombinować z repo lenny'ego, bo mepisa 8 doczekamy się chyba dopiero po wydaniu lenny jako stable.
sidux - demon szybkości, ale częste aktualizacje są dobijające.
Niestety muszę polecić kubuntu 8.04. Zainstalowałem go ostatnio na laptoku mojej żony HP6720S (Celeron M 2,0 MHz, 2 Gb Ram) i działa jak marzenie.
Piszę niestety, bo go nie lubię, ale jako jedyna z dystrybucji rozpoznała cały sprzęt out-of the box.
Nawet wspomnianą tu kartę wifi Broadcom. Nie poradził sobie ani ubuntu 8.04, mint gnome, mint kde ani opensuse.
Sam się teraz biję z myślami, bo chcę nabyć przez zakup jakiś używany laptok (chyba będzie to Dell D600) na wyjazdy i imprezy i się zastanawiam czy nie postawić tam lenny'ego. Martwię się o wifi na pcimci.
Serecznie pozdrawiam
[quote=auri_chebzie]Linux Mint jest dobry, ale tylko w w wersji gnome i na desktop
Mepis - wspaniały, ale chyba się już skończył - można jeszcze pokombinować z repo lenny'ego, bo mepisa 8 doczekamy się chyba dopiero po wydaniu lenny jako stable.[/quote]
Zgodze sie że Mint dobry na deskop. Co do Mepis ok na lapka ładnie wykrywa sporo rzeczy lecz nie polecam kombinowania z repo , wywala sie (albo ja przekombinowałem z mieszaniem repo ;) ) :(
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-08-12 11:04:42)
Szukamy daleko [url=http://grml.org/]http://grml.org/[/url]
grml jest doskonałą i niedocenianą dystrybucją na desktop. Wykrywa dużo sprzętu, radzi sobie z kartami wifi. Posiada dobrze skonfigurowane środowisko Flubox.
Usuwając niepotrzebne narzędzia, uzyskamy fajną i szybką instalację Lenny/Sid.
[quote=emsilog]Dokładnie, Sidux rlz tyle, że mogą być problemy gdy mamy karte wifi wspaniałej firmy Broadcom. Ale ponoć już takowych nie ma.[/quote]
Nie zgodze sie
Sidux rozpoznal karte wifi Broadcom
Trzeba bylo tylko zainstalowac stery za pomoca sidux control center a potem ceni - network card configurator i wszystko dziala
Pozdro z zalanego Slaska
Dodano 26.09.2008
Sprostowanie
Nowy sidux (ourea) niestety nie wykrywa kart Broadcomu BCM 4310
Podobno nowy kernel 2.6.27 ma to rozwiązać
Wracam do ubuntu 8.04.01 - kernel 2.6.24-19-generic rozpoznaje kartę bez problemu
Ostatnio edytowany przez auri_chebzie (2008-09-26 12:25:15)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.48.72' WHERE u.id=1 |
0.00082 | UPDATE punbb_online SET logged=1732225515 WHERE ident='3.144.48.72' |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732225215 |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12035 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00195 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12035 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12035 |
Total query time: 0.00591 s |