Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam taki problem że gdy włączam drugi komputer to właczam sobie udostępnianie netu i co jakiś czas następuje zawieszenie kompa nr 1 z debianem, ale zauwazylem ze jak sie poczeka to sie odetnie i towarzyszy temu taki dziwny pisk w glośnikach. Myślałem ze to problem z moim D-Link 520+ ale teraz przyłapałem mojego rtl-8139 na czymś takim i w logach mam
eth0: link down eth0: link up, 100Mbps, full-duples, lpa 0x41E1
czy mi sie wydaje czy sieciowka umiera?
podejzewam ze masz kompy bezposrednio kblem zlaczone jesli odepniesz kabel sieciowy to Ci sie cos akigo w logach pojawi :]
na pewno jest problem z jedna z tych dwuch kart...
sprawdz na jakich przerwaniach siedza karty czy nie konfliktuja z inntm sprzetem :]
np tu jest wszystko ok :]
cat /proc/interrupts CPU0 0: 17916390 XT-PIC timer 1: 2 XT-PIC keyboard 2: 0 XT-PIC cascade 5: 133281619 XT-PIC eth0 9: 0 XT-PIC acpi 12: 80562742 XT-PIC TAHOE9XX 14: 234815 XT-PIC ide0 NMI: 0 ERR: 0
a tu sa konflikty
CPU0 0: 509406 XT-PIC timer 1: 5780 XT-PIC keyboard 2: 0 XT-PIC cascade 5: 3506 XT-PIC EMU10K1, usb-uhci 9: 0 XT-PIC acpi 10: 0 XT-PIC eth0 11: 519153 XT-PIC usb-uhci, usb-uhci 12: 284017 XT-PIC PS/2 Mouse 14: 36435 XT-PIC ide0 15: 6 XT-PIC ide1 NMI: 0 ERR: 0
tak wiem ze są problemy u mnie z IRQ ale nie moge tego naprawić :/ mam audio, wlan0 i eth0 pod 10 ale kurcze próbowałem to robić moją metodą: wyciągam wszystkie karty, reset biosu i pokoleji wkładam jedną za drugą odpalając komputer zeby każde urządzenie łapało osobne IRQ ale niestety teraz coś tak nie działą (inna płyta główna) no i próbowałem tez w biosie poprzydzielać do innych przerwań urządzenia ale one się wogle mnie nie słuchają - czyli ustawie im ze np audio ma byc na 10 a sieciowy np na 7 i 6 ale one i tak dalej sie wszystkie pakuja pod 10
edit<
dzięki za /proc/interrupts :D zawsze tego szukałem :]
wiem dlaczego urządzenia sie mnie nie słuchały w ustawieniach w BIOSie, poniewą przydzielałem im IRQ które były uzywane przez COM1, COM2 i LPT - pozmeiniałem tym portom na ten sam IRQ (bo i tak z nich prawie nie korzystam) a pod nowo udostępnione porty odrazu zachciały wkleić się sieciówki - myślę ze teraz będzie wszystko gitas :D
Problem jest nadal :/ Dodatkowo jak wywołam IFCONFIG WLAN0 to mam TX ERRORS, przetestowałem już rózne sterowniki i firmware i nie wiem co może być :(
dodatkowe rzeczy jakie udało się wyciągnać z logów
NETDEV WATCHDOG: wlan0: transmit timed out dev is c3374000 acx100: Tx timeout!
several excessive Tx retry errors occurred, attempting to recalibrate the radio!! This radio drift *might* be due to increasing card temperature, so you may want to verify proper card temperature, since recalibration might delay card over-temperature failure until it's too late (final fatal card damage). Just a (over?)cautious warning...
tx: error occurred (0x22)!! (excessive Tx retries due to either distance too high or unable to Tx or Tx frame error - change 'iwconfig txpower XXX' or 'sens'itivity or 'retry')
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00019 | SET NAMES latin2 |
0.00145 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.137.107' WHERE u.id=1 |
0.00127 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.137.107', 1738278719) |
0.00082 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278419 |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1210 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00166 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1210 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1210 |
Total query time: 0.00728 s |