Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czołem, to znowu ja ;)
Ok co trzeba wkompilowac w jadro zeby ta drukarka drukowala. Juz mi rece opadaja. Na cups mam wszystko skonfigurowane i probowalem na rozne sposoby, ale nic nie wychodzilo. Drukarka milczy. Plik /dev/usb/lp0 istnieje. Cat jakis_plik > /dev/usb/lp0 tez bez rezultatu, ani drgnie. Na pewno brakuje mi czegos w kernelu ale czego?
a co to za drukarka ?? nie HP przypadkiem ?
tak na wszelki wypadek zainstaluj pakiet foo2zjs
dokladnie HP psc 1210. Pod mandrake ta drukarka dziala, pod winda tez ale na debianei jeszcze mi sie nie udalo uruchomic.
coś chcę sprawdzić - zrób tak:
odpal winde, uruchom drukarke, coś wydrukuj. Potem nie wyłączając drukarki przeloguj się na debiana i spróbuj coś druknąć. Jeżeli styknie to się domyślam co jest :)
No wlasnie co moze byc. Bo teraz mnie na cos nakierowales. W windzie drukarka mi dziala pod warunkiem ze jest wlaczona w momencie startu windowsa, jak w windowsie ja wylacze i wlacze od nowa to nie dzial i trzeba windowsa na nowo uruchamiac. Moze mam cos z plyta glowna bo pod windowsem to mi sie czasami dziwne rzeczy dzialy.
No a tak nawiasem mowiac to nie jestem w stanie teraz tego zrobic, bo windows mi sie nie uruchamia wyskakuje mi NASZ ULUBIONY blue screan :)
Nie wiem jak w tym przypadku, ale ja musze mieć załadowany moduł "usblp" abi mi drukarka działała.
no, a to pewnie będzie rozwiązanie Twojego problemu
http://www.linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-PSC_1210
no i niestety nie dziala mi ta drukarka. Zainstalowalem wszystko co mowiliscie ale niestety nie wykrywa mi jej a na pewno jest dbrze podlaczona. Kabel tez juz zmienialem.
Dodatkowo zainstalowalem to co pisza tutaj ---> http://hpinkjet.sourceforge.net/install.php
ale tez nie dziala, na dodatek hp-probe mi wypisuje ze nie wykryto zadnego urzadzenia. Macie jeszcze jakies pomysly?
nie wiem czy masz już zainstalowane, ale poleciłbym załadować jeszcze pakiety hpijs i hpoj.
Są to sterowniki do atramentowych drukarek (urządzeń) wielofunkcyjnych HP.
Zainstaluj jeszcze wszystkie pakiety zaczynające się od gimpprint oraz gimp-print, a także pakiety foomatic i przekompilij foomatic z obsługą cupsa (niedawno tu na forum Biexi pisała jak to zrobić)
Potem restart cupsa i powinieneś mieć dla swojej drukarki minimum 3 sterowniki - może na którymś odpali
Ja juz nie wiem co jeszcze moge zrobic :( nie dziala chocbym robil nie wiem co. Probowalem juz w cups robic to co mowiliscie, probowalem wszystkich 16 portow USB, ktore mozna wybrac w cups, mimo ze zainstalowalem wszystko co sie dalo z cups i foomatic to i tak zadnych nowych sterownikow w cups nie ma, tylko jeden ten co byl od poczatku.
Po zainstalowaniu hpijs, hpoj, hplip program hp-probe wypisuje mi ze nie wykryl zadnego urzadzenia i zebym sprawdzil kabel :( a niestety nie moge znalesc tego artykulu na forum, o ktorym mowisz Bodzio, czyli o kompilacji foomatica z obsluga cups :(
Zobacz czy wykryje Ci ją programik 'printconf'
Przepraszam, nie na forum tylko w FAQ
http://www.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=93
ok po ponownym uruchomieniu komputera, drukarka jest wykrywana jako wlasciwy model, tyle tylko ze dalej nie drukuje, poszedlem za twoja porada Bodzio i skompilowalem te sterowniki ale zasnalem w trakcie i sprawdze to dopiero dzisiaj. Dam znac co z tego wyszlo.
Dzieki za pomoc LUFA
Niestety nie drukuje. Zrobilem z foomatic to co pisales ale nie pomoglo, drukarka dalej milczy. Kuchnia co jest nie tak? Na linux-printing inni pisza ze im chodzi bez problemu na debianie, a u mnie kicha :(
OK DZIAŁA.
Kurcze mam nastepny problem, drukarka faktycznie drukuje ale pod warunkiem ze wmontuje w kernel usb printing ORAZ drukarka bedzie wlaczona w momencie startu linuxa. Mialem ten sam problem z windowsem, kiedy drukarka byla wlaczona gdy startowal windows dzialala, ale jak ja wylaczylem i uruchomilem na dzialajacym systemie to juz nie drukowala i wypisywalo mi blad drukarki, ale bez zadnej wiecej informacji.
Jak sadzicie czego to moze byc przyczyna? Czyzby plyta glowna? A moze drukarka zaczyna powoli siadac?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.53.214' WHERE u.id=1 |
0.00058 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.53.214', 1738278955) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738278655 |
0.00046 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1248 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00130 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1248 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00060 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1248 |
Total query time: 0.00456 s |