Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam zmieniłem kartę z GF 4 MX 440 na GF FX 5200 i doszedłem do wniosku że na starszej karcie mam lepsze efekty niż na nowej i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Zdaje sobie sprawę z GF 5200 nie jest silną kartą ale wydaje mi się że powinna lepiej działać niż GF4. Wersja sterownika to 173.14.15. Macie może jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?
bo ta nowsza wcale nie jest dużo lepsza od tej starej, a nawet niektóre parametry ma słabsze :P
http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=127&card2=153
@LongeR:
Co dokładnie masz na myśli? Mniej FPS'ów w Quaku? Comzpiz gorzej śmiga? Czy może coś jeszcze innego?? Ja jeszcze niedawno jechałem na tej karcie - i śmigała całkiem nieźle jak na taki shit (bo niestety shit to jest :( - porównywalny z twoim poprzednim Geografem - jego jedyny plus to trochę szybsze jednostki PS 1.x, "obsługa" (choć nie wiem czy można tak to nazwać - biorąc pod uwagę wydajność na poziomie 2-3 FPS...) PS 2.0 oraz trochę poprawiona architektura pamięci (ale pamięć tylko 64 bitowa...) poza tym wydajność porównywalna z GF 4 MX 460...)
Ostatnio edytowany przez Huk (2008-11-08 23:18:16)
już nie narzekajcie. Ja do niedawna miałem radeona 8500 i w compizie wyświetlała średnio 90fps a minimalnie 30fps. Teraz mam radeona 3650 i wyświetla 0 ;)
Chodzi mi szczególnie o FPS'y w grach. Comzpiz śmiga całkiem dobrze. Na starej karcie w danej grze wyciągało około 120 PFS na nowej na takich samych ustawieniach mam 30. Coś tutaj jest nie tak czyżby sterownik?
Sprawdź czy nie masz powłączanych jakichś antialiasingów w panelu Nvidii (na tej karcie nawet 2x odpada) - spróbuj ustawić slider w panelu Nvidii (odnoścnie OpenGL) na hmmm.... przeciwieństwo "Quality" (chyba "Higgh speed" czy coś takiego) - ster zawsze możesz przeinstalować, ja jechałęm już od baaaaardzo starego 8x.xx (raz chyba nawet na 6x.xx - ale głowy sobie uciąć nie dam...) - i wszystko zawsze ładnie smigało - spróbuj sterownika 9755 i zobaczymy...
bo ta nowsza wcale nie jest dużo lepsza od tej starej, a nawet niektóre parametry ma słabsze :P[/quote]
Potwierdzam, miałem identyczna przesiadke. I szczególnie szcześliwy z tego hardłer łupgrajdu nie jestem. Bida w tym 5200 aż piszczy, o tak pi pi pi pi ;)
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
No dobra wydaje mi się że rzeczywiście bida.. A co polecacie zamiast tego GF5200? Coś taniego a w miarę możliwości wydajnego.
[quote=LongeR]No dobra wydaje mi się że rzeczywiście bida.. A co polecacie zamiast tego GF5200? Coś taniego a w miarę możliwości wydajnego.[/quote]
jak na AGP i Nvidia, to dużego wyboru niema
najlepszy wybór to GF7300 GT 256 ddr3
ale teraz będzie ciężko taką dostać
taka jak tu
[url]http://www.allegro.pl/item479022000_sonic_palit_gefotce_7300_gt.html[/url]
reklamy nie robię
sprzedającego nie znam
teraz na AGP najnowsze karty to tylko ATI seria 3XXX HD
ale jak to działa pod Linuksem to nie mam pojęcia
Ostatnio edytowany przez arturek (2008-11-10 20:20:08)
ale ja mam pojęcie jak działa 3650HD na agp, bo właśnie udało mi się zmusić tą kartę do pracy pod linuxem. Nawet nieźle. Więcej będę mógł powiedzieć niebawem. Póki co, mogę powiedzieć, że to naprawdę wydajna karta na agp. Aczkolwiek myślę, że trochę jest to przerost formy nad treścią. Zaraz będę sprawdzał jak compiz działa pod tym ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00075 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.22.70.111' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.22.70.111', 1738500232) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738499932 |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12695 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12695 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12695 |
Total query time: 0.00436 s |