Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam dziwny problem, podczas ładowania systemu, kiedy laptop jest odlaczony od zasilacza system staje i nie laduje sie dalej. Dopiero po krótkim nacisnieciu przycisku odpowiedzialnego za włączanie i wylaczanie kompa, system zaczyna sie znowu ładowac. A kiedy laptop podlaczony jest do zasilacza, wszystko laduje sie bez problemu. Czy to jakas oszczednosc energii? czy jaki moze byc powod?
na czym (ostatnie kilka linijek komunikatow) zatrzymuje sie ladowanie?
Zatrzymuje sie na samym poczatku ladowania systemu, zatrzymuje sie po komunikacie "Booting the kernel". Szukalem na google i z tego co sie dowiedzialem, to prawdopodobnie trzeba wylaczyc ACPI. Probowalem roznych sposobow ale bezskutecznie.
Musisz spatchować tablice DSDT. W moim Asus A6KM był problem, że jak było cokolwiek wsadzone do USB to system nie startował (tylko WinXP sobie radził, ale już żadna inna wersja nie). Jedynym sposobem była albo aktualizacja biosu (podobno zawsze działało), lub tak jak ja spatchowanie tabeli DSDT w kernelu. Po tym zabiegu system startował za każdym razem.
To raczej nie jest wina "oszczędzania energii"
Teraz sie zorientowalem, ze ta wersja systemu byla pod i386, teraz sciagam wlasciwa pod AMD 64. Zobaczymy jakie beda objawy po zainstalowaniu. Mam nadzieje, ze sie naprawi.
właśnie skojarzyłem, że też miałem takie jazdy z jajkiem 2.6.26, więc wróciłem do 2.6.25 i teraz jest git. z tego co pamiętam chodziło o złą obsługę acpi
tylko jest taki problem, ze ja nie wiem skad wziac jajko 2.6.25 i jak je "podmienic" :)
no... zasysasz z ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/, kompilujesz do paczki i instalujesz.
no a niby co :p
Czyli sama prościzna :P
[url]http://dug.net.pl/faq/faq-6-79-Kompilacja_jadra.php[/url]
[url]http://packages.debian.org/search?suite=default§ion=all&arch=any&searchon=all&keywords=kernel[/url]
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2008-11-18 13:38:56)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.6.140' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.6.140', 1732216327) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732216027 |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.3' |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12723 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12723 |
Total query time: 0.00545 s |