Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, zachciało mi się dzisiaj kompilować nowego kernel i wymyśliłem, że będzie on bez initrd żeby zobaczyć jak to działa.
Męczę się od 2 godzin i ni cholery nie chce wstać bez initridu pomimo, że wydaje mi się że to co trzeba ustawiłem na sztywno. Jedyna oznaka migający caps lock. Z initrd działa jak powinno.
I tu pytanie czy jest sens męczyć się i kompilować bez initrd?? Czy są jakieś plusy że będzie bez niego?
I co powinno się wkompilować na sztywno żeby to działało bo ja już nie mam pomysłu?
Jakoś mało informacji jest w necie na ten temat tak, że tutaj pytam.
pewnie nie poinformowałeś swojego bootloadera, że twoje nowe jajco nie używa już initrd.
obczaj lilo.conf/menu.lst
Oczywiście grub nie działa tak jak powinien. Zmieniłem wpis i teraz się bootuje, ale jak popatrzałem w logi to się przestraszyłem ilością błędów w tym jajku ;p
na przyszłość jak wygenerowac obraz ram dysku za pomoca mkinitrd
apt-get install initrd-tools
a potem
mkinird -o /boot/initrd.img /lib/modules/2.6.25
jest jeszcze inne metoda ....
Raczej już initrida nie będę używał bo nie widzę różnicy jak on jest czyli jest zbędny jak dla mnie, ale dzięki [b]Yampress[/b]. W sumie to kompilacja jest jednym z podpunktów tego co chce osiągnąć. Jak mi się uda to zrealizować to wrzucę faq'a na duga. Póki co to walczę dalej ;)
jeżeli nie korzysta się z initrd to dużo łatwiej zainstalować fbsplasha, ale ogólnie chyba część rzeczy jest lepiej dawać jako moduły niż na stałe bo można swobodniej nimi zarządzać
żaby system działał bez initrd to musisz go wyłączyć w jajku. do tego wkompilowac w jajo parę rzeczy m. in obsługe systemu plików ...
[quote=Yampress]żaby system działał bez initrd to musisz go wyłączyć w jajku. do tego wkompilowac w jajo parę rzeczy m. in obsługe systemu plików ...[/quote]
wystarczy wkompilowanie samego root fs i obsługę dysków twardych oraz wyłączenie initrida w general setup. A tak poza tym to tak jak pisał [b]adamos[/b] wszystko pozostałe jako moduły, mniej z tym problemów jest później. Póki co to dalej nie zauważyłem różnicy w działaniu czy jest initrd czy go nie ma.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.223.196.180' WHERE u.id=1 |
0.00101 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.223.196.180', 1731715613) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731715313 |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12806 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00174 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12806 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00089 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12806 |
Total query time: 0.00603 s |