Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Szukam rozwiazania ktore pozwalaloby odczytywac smsy na komputerze. Moze byc bramka sms lub tel podlaczony do kompa. Znacie jakies dzialajace rozwiazania ?
wammu ? - nie jestem pewien
wammu pod X'y, gammu z konsoli, mozna zrobic podobno cuda.. ale mi nie wyszly :DD
Może to:) http://www.kmobiletools.org/
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-12-06 09:35:02)
kmobiletools - a KDE app for control your mobile phone[/quote]
kmobiletools jest w repo
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
probowalem z nokia 1600 i kablem ca-45 + gnoki, gammu i nic. nawet pod winda sa problemy z tym fonem.
czekam teraz na kabel ca-42 do noki 3100. z tego co wyczytalem to nie ma z nia problemow.
dam znac jak poszlo
a po bluetootch się nie połączy ? Ten telefon nie ma sinego ząbka ?
niema ani 1 ani 2
Kabel kablowi nie równy:) Z własnego doświadczenia wiem że jeżeli kabel jest jakąś podróbą to może być duży problem z połączeniem. Na kablu oryginalnym jest dużo większe prawdopodobieństwo że zafurzy.
udalo mi sie odpalic nokie 3100 z kablem ca-42 za 20 zl. dziala zarowno z gnokii jak i gammu. gnokii szybciej zczytuje dane.
konfig gammu
port = /dev/ttyUSB0 model = 3100 connection = dlr3 synchronizetime = yes logfile = logformat = nothing use_locking = gammuloc =
konfig gnokii
[global] port = /dev/ttyUSB0 model = AT model = 6510 initlength = default connection = dku5 use_locking = yes serial_baudrate = 19200
No tutaj kabel jest znaczący.
Odświeżam
Nokia e50 + oryginalny kabel z pudełka. Po podłączeniu w trybie "Transfer danych" elegancko wykrywa kartę pamięci.
Niestety, nie widzi jej ani wammu ani gnokii, chociaż lsusb daje wynik:
Bus 002 Device 006: ID 0421:04c9 Nokia Mobile Phones
Jakieś pomysły?
Ta, ustaw telefon w tryb ACM, bo w UMS linux widzi go jako pędrajwa (:P)
U mnie wykrywa Nokie e50 ( ustawiona w tryb PCSuite ) jako /dev/ttyACM1 . Bez problemu udało mi się minicomem sterować komendami AT.
EDIT:
Z wammu nie mogę ustanowić połączenia. Jak coś się uda to napiszę.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-06-11 19:12:43)
Do wammu przełączam w tryb PC Suite. Od godziny "wykrywa" mi telefon...
Wammu? O_o
lis6502@Nexus / $ eix app-mobilephone/* -S sms -c [N] app-mobilephone/esms (0.9.5): A small console program to send SMS messages to Spanish cellular phones [N] app-mobilephone/galicesms ((~)1.62): GTK2 GUI interface for sending SMS messages via Rosso Alice (Italian ADSL service) [N] app-mobilephone/kannel ((~)1.4.3): Powerful SMS and WAP gateway [N] app-mobilephone/ksms (0.1.2.4): an application for sending and archiving SMS messages using a GSM mobile phone [N] app-mobilephone/linuxsms (0.77): A console perl script for sending SMS to cell phones [N] app-mobilephone/sms ((~)2.1.0): Command line program for sending SMS to Polish GSM mobile phone users [N] app-mobilephone/smsclient ((~)2.0.9a-r1): Utility to send SMS messages to mobile phones and pagers. [N] app-mobilephone/smssend (3.4): Universal SMS sender
Chcesz smsić czy zarządzać telefonem ?
Póki co spróbuj pogadać z telefonem przy pomocy minicoma. Jeśli na ciąg znaków [tt]ATI[/tt] odpowie Ci imeiem, to jesteś na dobrej drodze. Ja w tym momencie robię w zasadzie to samo, ale przez bluetooth.
Dobra nasza :)
Na razie wskórałem tyle:
Witaj w minicomie 2.3 OPCJE: I18n Skompilowany dnia Feb 25 2008, 03:47:42. Port /dev/ttyACM0 Wciśnij CTRL-A Z po pomoc na temat specjalnych klawiszy AT S7=45 S0=0 L1 V1 X4 &c1 E1 Q0 OK ATI Nokia OK
Jest do tego jakiś tutorial napisany po ludzku?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-12 10:21:20)
Masz na myśli konfiguracje minicom'a czy komendy at ?
Co do konfiguracji minicoma to:
minicom -s
Udało mi się ustalić, że gnokii nie obsługuje e50 - w sensie, że nie ma driver'a :(
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-06-12 10:34:59)
W ogóle nie wiem, co z tym zrobić. Skonfigurowałem go na tyle, że widzi telefon w porcie ttyACM0. Nawet próbowałem numer wybierać przez minicom ale na wyświetlaczu nokii wyświetlał się komunikat, że połączenie niemożliwe czy coś w ten deseń.
Na blaszaku nie mam modemu telefonicznego.
U mnie wykonuje połączenie jak w minicom wydam komende at:
atd nrtelefonu
Rozumiem, że też używasz tej padaczki e50? W jakim trybie?
Wywala "błąd połączenia"
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-12 11:58:03)
Tak też mam e50. Podłączam kabel ( oryginalny z pudełka ), telefon przełączam w tryb PCSuite i telefon śmiga jako /dev/ttyACM0. Wammu, ani kmobiletools nie wykrywa telefonu.
W najbliższym czasie spróbuje zrobić połączenie z internetem via bluetooth.
Jak wywala Ci błąd połączenia to jeszcze włącz i wyłącz telefon. Możliwe, że pomoże. Zobacz jeszcze czy nie masz telefonu w trybie offline lub ewentualnie kasa Ci się skończyła.
Edit:
Napisałeś wcześniej, że chcesz zczytać smsy z telefonu. Chcesz zrobić backup czy na bierząco je zczytywać? Bo jeżeli chodzi o backup to włóż karte pamięci , i w telefonie "narzędzia" -> "pamieć" -> "opcje" -> "utwórz kopię pamięci telefonu"
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-06-12 13:24:16)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.72.152' WHERE u.id=1 |
0.00096 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.72.152', 1732217673) |
0.00069 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732217373 |
0.00106 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=12905 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00380 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=12905 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=12905 |
Total query time: 0.0091 s |