Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od kliku dni osiadam router przewodowy taki jak w tytule posta .
Zauważyłem żze jesl;i ustawie " pobierz adresy serwerów DNS poprzez DHCP to w pliku 'resolv.conf " jest tylko "nameserver 192.168.2.1" a ta liczba to z tego co wiem jest adresem IP routera . Z jakimi więc serwerami DNS we świecie łączy sie router przy translacji adrsów stron z nazwy tekstowej na liczbe IP ?
2 sprawa W ustawieniach routera jest opcja ADSL MODE ;
Gdy jest ustawiona na AUTO-SYNC-UP jest dobrze.
Gdy zacząłem oksperymentować z tym ustawieniem i zmieniłem je na ADSL2 , ADSL2+
G DMT , router utracił synchronizacje na linii telefonicznej i nawet powrót do ustawienia początkowego nie powodował by urządzenie zsynchronizowało sie prawidłowo z powrotem .
Dopioero sam wymyśliłem coś takiego że zreinstaowałem FIRMWARE urządzenia i wtedy dopiero zsynchronizował sie na nowo .
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak sie dzieje ?
[quote=wlodarek1]Od kliku dni osiadam router przewodowy taki jak w tytule posta .
Zauważyłem żze jesl;i ustawie " pobierz adresy serwerów DNS poprzez DHCP to w pliku 'resolv.conf " jest tylko "nameserver 192.168.2.1" a ta liczba to z tego co wiem jest adresem IP routera . Z jakimi więc serwerami DNS we świecie łączy sie router przy translacji adrsów stron z nazwy tekstowej na liczbe IP ?[/quote]
A jakie dnsy masz wpisane w ustawieniach rutera? Siec dns to taka "mafia", wystarczy miec kontakt do jednego "pionka" a on juz bedzie wiedzial jak skombinowac towar :D
2 sprawa W ustawieniach routera jest opcja ADSL MODE ;
Gdy jest ustawiona na AUTO-SYNC-UP jest dobrze.[/quote]
I tak zostawGdy zacząłem oksperymentować z tym ustawieniem i zmieniłem je na ADSL2 , ADSL2+
G DMT , router utracił synchronizacje na linii telefonicznej i nawet powrót do ustawienia początkowego nie powodował by urządzenie zsynchronizowało sie prawidłowo z powrotem .
Dopioero sam wymyśliłem coś takiego że zreinstaowałem FIRMWARE urządzenia i wtedy dopiero zsynchronizował sie na nowo .
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak sie dzieje ?[/quote]
Generalnie z ruterami edimax (i podobnymi) dzieja sie ciekawe rzeczy, u mnie np jak zerwalo polaczenie to czasem wystarczylo odpiac na chwile wtyczke od linii tel. i polaczenie zostalo wznowione, pozniej wyczailem "zdalny" sposob resetowania polaczenia - tam gdzie masz parametry polaczenia adsl, na gorze jest taka opcja "disabled - enabled", po wylaczeniu i wlaczeniu tej opcji polaczenie zostawalo wznowione (choc nie za kazdym razem). Ta opcja jest swietna jesli chodzi o szybka zmiane adresu ip, wystarczy wylaczyc interfejs i go wlaczyc, jesli polaczenie bylo aktywne to w 90% przypadkow mamy nowe ip bez oczekiwania na laczenie sie rutera z siecia.Offline
Chciałbym dodać jeszcze tyle że u mnie ten router po włączeniu synchronizuje sie z linią telefoniczną ok 10 minut . Czy to nie za długo ?
Livebox potrzebował ok 5 minut na zsynchronizowanie sie .
A jak jest z innymi routerami ? Proszę o jakieś opinie .
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2008-12-20 13:35:44)
U mnie edimax raz działał raz nie.
Zmieniłem sobie na Linksys WAG200G i wszystkie problemy się skończyły (jak coś mogę sprzedać bo od niedawna mam DSL).
Co do ustawień to tak jest, musisz wiedzieć jak ustawić edimaxa a nie jak sieć działa, długie synchronizowanie może być spowodowane jeszcze złą konfiguracją, lub dużym tłumieniem.
Zauważyłem dziś że jeśli na chwile odłącze router od zasilania i podłącze po chwili ponownie wtedy szybciej sie zsynchronizuje . Ciekawe dlaczego ?
[quote=wlodarek1]Chciałbym dodać jeszcze tyle że u mnie ten router po włączeniu synchronizuje sie z linią telefoniczną ok 10 minut . Czy to nie za długo ?
Livebox potrzebował ok 5 minut na zsynchronizowanie sie .
A jak jest z innymi routerami ? Proszę o jakieś opinie .[/quote]
Masz 2 opcje:
a) ch*jowa linia tel.
b) Popsuty router (bo ch*jowy tak czy siak już jest)
[quote=wlodarek1]Zauważyłem dziś że jeśli na chwile odłącze router od zasilania i podłącze po chwili ponownie wtedy szybciej sie zsynchronizuje . Ciekawe dlaczego ?[/quote]
j/w.
Jak wyłaczasz na 30 sekund albo więcej urzadzenie pozwalasz na rozładowanie się wszytskich układów. Nie ma żadnych danych.
Większość routerów ma możliwość zmiezenia linii napisa jakie masz tłumienie i jaką masz prędkość.
Wejdz na zakladke status / device info i tam masz na samym dole "snr margin" i "line attenuation", skopiuj wartosci podane zarowno dla downstream jak i upstream.
Te wartości wyglądaja tak ;
Downstream Upstream SNR Margin : 36.5 31.0 db Line Attenuation : 10.0 4.5 db Data Rate : 1312 320 kbps
Czy to są dobre wartoci ??
Firmware aktualizowałem do najnowszego czyli 2.9.8.1[ ue0 C2C] 3.7.6.1.2.9
Jest jeszcze tak opcja NEW ROMFILE LOCATION ale nie wiem co to oznacza
Teraz na ustawieniu typu ADSL na D GMT synchronizuje sie w ciągu 13 minut .
Troche chyba a długo .
[quote=djjanek]zadzwoń na infolinie EDIMAX i napisz jak poszło bo znajomi ze sklepu gdzie się zaopatruje olecają i mówią że bardzo dobry jest :)[/quote]
W każdym sklepie nawet znajomi Ci tak powiedzą byle byś kupił. Z routerem coś jest nie tak i jest to podstawa do reklamacji. Pożycz od kogoś jakiś normalny router i zobacz jak się zachowuje.
Otóż wczoraj zmieniłem ustawienia typu ADSL na G DMT i dziś rano po podłączeniu router zsyncheonizował sie po ok 4 minutach . Czyli wszystko gra . Dla potomnych mozna tylko napisać e jeśłli mają neta od ORANGE FREEDOM to w opcji ADSL MODE trzeba ustawić D GMT .
[quote=pasqdnik][quote=djjanek]zadzwoń na infolinie EDIMAX i napisz jak poszło bo znajomi ze sklepu gdzie się zaopatruje olecają i mówią że bardzo dobry jest :)[/quote]
W każdym sklepie nawet znajomi Ci tak powiedzą byle byś kupił. Z routerem coś jest nie tak i jest to podstawa do reklamacji. Pożycz od kogoś jakiś normalny router i zobacz jak się zachowuje.[/quote]
Tak tylko że Oni wiedzą że ja EDIMAX nie kupie, a jak ktoś już ma i gadam z nimi o naprawie bo coś nie działa to dobrze podpowiadają i informują że jak oni maja problem z tym sprzętem to dzwonią na infolinie
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.108.233' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.108.233', 1732283509) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732283209 |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.5' |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.147.65.111' |
0.00340 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.167.144.175' |
0.00035 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13002 AND t.moved_to IS NULL |
0.00035 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00265 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13002 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00981 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13002 |
Total query time: 0.02041 s |