Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
takie trochę śmieszne pytanie mam. Czy przeciętny zjadacz chleba usłyszy różnicę pomiędzy kartą dźwiękową zintegrowaną (Intel HD), a np. kartą dźwiękową PCMCIA/USB za ok 200 złotych? Nie mam możliwości porównania, także spytam tutaj :)
Druga sprawa, jeśli odpowiedz na powyższe będzie pozytywna, to czy lepiej wybrać PCMCIA, czy USB? Cały czas mówimy tutaj o kwocie nie przekraczającej drastycznie 200 złotych. Nie znalazłem żadnego porównania, ale też nie szukałem zbyt intensywnie jeszcze.
Może dla formalności, słucham na słuchawkach Sennheiser PX100, ale planuję zakup jakiegoś wzmacniacza (np. Onkyo A-9155)
Ostatnio edytowany przez urug (2009-01-18 17:06:51)
To zależy od tego czy "chcesz" ta różnicę usłyszeć ;p - serio, wejdziesz na jakieś forum audiofilów to będą cię przekonywać że zawsze pomiędzy Integrą a kartą zewnętrzną jest "ogromna" różnica i zawsze słychać (no będą cię też przekonywać że przed włożeniem płytki audio do napędu należy ja rozmagnesować:
http://audiovoodoo.freens.pl/demag.htm ;p). Ja osobiście jaszcze za czasów starego kompa miałem kolejno (no może nie do końca w tej kolejności ale...):
-AC 97 (Integra na płytce ECS - zwana "pierdziałką" ;p)
-SB 128 PCI
-SB Live! 7.1 (dzisiaj sprzedawany pod nazwą SB Audigy SE - nie kupujcie tego, nie warto)
-SB Live! 5.1
-Aureal Vortex (tak, tak nawet takie cudo się znalazło... i pod linem śmigało jak złoto)
-SB Awe32 (jeszcze na starszym kompie, karta na ISA oj co z nią było problemów - ALSA na jednym distrze ją widziała, na innym nie... ale dało radę po ręcznym załadowaniu modułów :) )
No i obecna Integra Realtek ALC1200 (Zwana przez alsę INTEL_HDA) i powiem, że nie słyszałem żadnej różnicy pomiędzy żadną z tych kart - jedynym wyjątkiem były SB Live! - przy czym tam różnica wynikała z tego że po włączałem EAX'a dla wszystkich efektów co realnie zniekształcało dźwięk a nie go poprawiało (zresztą dzisiaj każda Integra ma podobne możliwości "efektów"), qrcze nawet stary SB AWE32 mimo że był na ISA (co wiązało się z mocno ograniczoną przepustowością szyny) dawał "normalny" dźwięk. Tak więc IMHO zakup karty na USB/PCMCI to raczej wyrzucanie forsy w błoto, zakup taki "może" się opłacić jeżeli masz zamiar grac pod Windosem i chcesz mieć obsługę EAX'ów powyżej wersji 2.0 (Creative nie chce sprzedać nikomu praw do EAX'a 3.0 i wyższych) ale i to jest marnym argumentem za zakupem (w Linuksie EAX niestety nie ma znaczenia choć w teorii taki X-Fi mógłby go i tam obsługiwać jako że standardowo wykorzystuje biblioteki OpenAL) jako że sterowniki do większości kart firmy Creative są strasznie słabej jakości (kot miał ten wie - a bardzo dobre stery KX niestety nie obsługuję eax'a > 2.0 więc wracamy do punktu wyjścia) i w grach potrafią się sypać niemiłosiernie.
Nie wiem tylko jak to ma się gdybyś posiadał „super hiper” głośniki za 2000 zł – ale chyba niewiele osób taki sprzęt podpięło by do laptopa więc...
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-01-18 18:50:10)
-SB Live! 7.1 (dzisiaj sprzedawany pod nazwą SB Audigy SE - nie kupujcie tego, nie warto) -SB Live! 5.1
Tak dla porzadku.
To nie sa dwie karty.
To jest kilkanaście kart.
Nalezało by używac notacji liczbowej ta jest bardziej miarodajna.
Np 0100,0220,0410
Huk, dziękuję za wyczerpujący komentarz. Na pewno będziesz teraz takim aniołkiem na ramieniu, który zmusi do racjonalnego myślenia :-) Z drugiej strony diabełek ciągle powtarza, że skoro audiofile słyszą różnicę... to musi ona istnieć, szkoda że się nie mogę przekonać sam.
btw, miałem SB AWE, jakoś bezproblemowo się sprawowała :-)
Ostatnio edytowany przez urug (2009-01-18 19:07:13)
@Ilin:
Dokładnie to są 3(cztery?) Karty SB Live! 5.1:
-Sb0060 - najstarsza, najlepsza właśnie tą posiadam... niestety na nowej płycie nie śmiga :(
-SB0100 - nowsza też dobra
-SB0220 - najnowsza (zwana Live! Digital) i najgorsza, jest z nią najwięcej problemów (wiem z doświadczenia), do dzisiaj można kupić nowe egzemplarze, ale nie polecam, ta wersja jest najbardziej ob ciachana i strasznie się sypia (a stery ze strony Creativa widzą ja tylko jako stereo (jedynie te z płytki widzą ją normalnie...), dzieje się tak ponieważ to karta nie robiona przez samego Creativa - chyba Dell ja robił do swoich kompów - ale pewny nie jestem
Jest chyba jeszcze jakiś model ale nie wiem czy mi się tylko wydaje... a i karta SB Live! Platinum, Player, MP3 itd to te same karty - różnią się tylko posiadaniem (bądź nie) front panelu i pilota i oprogramowaniem, ważne są tylko numerki.
Co do SB Live! 7.1 są dwa modele SB0410 - czyli BOX i właśnie tą mam (chce ktoś kupić? Tanio sprzedam), jest też OEM (nie pamiętam numerka) i są z nią te same jajka co z innymi OEM'ami Creativa (czyli brak dobrych sterów na stronce, nie śmigająca karta po instalacji standardowych sterów, itd.)
@urug:
Niby prawda - ale przeczytaj sobie kilka linków ze stronki która podałem, rozmagnesowywacz to tylko słabiutki przykład nabijania ludzi zwanych audiofilami w bootlę - a oni i tak będą się kłócić że takie coś poprawia jakość dźwięku, i nie wytłumaczysz takiemu że płytki są zapisywane cyfrowo i nie ma możliwości żeby brzmiały inaczej (he he pamiętam jak na jednym z for wybuchła kłótnia że to brzmi inaczej bo korekcja błędów ECC zwraca ZMIENIONE dane - no Makowski by się uśmiał ;p, no dobra dla ścisłości należało by dodać że płytka może brzmieć inaczej ale tylko jak jest porysowana jak cholera i żaden rozmagnesowywacz nie pomoże).
Co do AWE - jak się okazało w jednym porcei ISA Debian ja widział bezproblemowo w innym musiałem ręcznie wczytywać moduły (Windos widział w obu równie dobrze) ale poza tym śmigała ładnie :)
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-01-18 19:30:42)
SB0220 - najnowsza (zwana Live! Digital) znam
Nie ma z nią zadnych problemów.
Co do sterów to prawda te od creative są fatalne.
Zeby było 5.1 faktycznie trzeba dograć dodatkowe oprogramowanie które jest na płytce.
Alternatywą sa stery kX.
Pod linem znacznie lepsza jakośc dzwięku i żadnych problemów.
Co do SB Live! 7.1 są dwa modele SB0410 - znam
Przy instalacji sterów z płytki zadnych problemów.
Jakość dzwięku w porównaniu z 0220 o niebo lepsza.
Znależć stery do niej w necie to problem nad problemy. Własnie szukam.
Masz gdzieś linka?
Pod linem niestety do dziś były problemy z nią ale po rozpracowaniu pulseaudio jest ok.
EDIT: Co do SB7.1 to była jeszcze wersja na usb
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-01-18 19:49:08)
[quote=Huk]Dokładnie to są 3(cztery?) Karty SB Live! 5.1:
-Sb0060 - najstarsza, najlepsza właśnie tą posiadam... niestety na nowej płycie nie śmiga :(
-SB0100 - nowsza też dobra
-SB0220 - najnowsza (zwana Live! Digital) i najgorsza, jest z nią najwięcej problemów (wiem z doświadczenia), do dzisiaj można kupić nowe egzemplarze, ale nie polecam, ta wersja jest najbardziej ob ciachana i strasznie się sypia (a stery ze strony Creativa widzą ja tylko jako stereo (jedynie te z płytki widzą ją normalnie...), dzieje się tak ponieważ to karta nie robiona przez samego Creativa - chyba Dell ja robił do swoich kompów - ale pewny nie jestem
Jest chyba jeszcze jakiś model ale nie wiem czy mi się tylko wydaje... a i karta SB Live! Platinum, Player, MP3 itd to te same karty - różnią się tylko posiadaniem (bądź nie) front panelu i pilota i oprogramowaniem, ważne są tylko numerki.[/quote]
Z ciekawości, jaką ja mam?
00:0c.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08) Subsystem: Creative Labs CT4832 SBLive! Value Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx- Latency: 64 (500ns min, 5000ns max) Interrupt: pin A routed to IRQ 10 Region 0: I/O ports at e800 [size=32] Capabilities: <access denied> Kernel driver in use: EMU10K1_Audigy Kernel modules: snd-emu10k1
Heh to jest pytanie.
Jedna z trzech wymienionych na pewno.
Nie moge sobie przypomniec czy nie dawałem gdzieś w poście swego lspci jak miałem taką w kompie.
Porównało by się.
Zerknij na kartę będzie napisane :)
[quote=ilin]Zerknij na kartę będzie napisane :)[/quote]
niestety, w moim przypadku zerknięcie do środka komputera to skomplikowana operacja logistyczna :)
@azhag:
Masz SB Live! - wersję 4.0(4.1?) - te Sb0060 itd to SB Live 5.1 - zapomniałem dodać ;]
@ilin:
SB0220 - najnowsza (zwana Live! Digital) znam
Nie ma z nią zadnych problemów.
Co do sterów to prawda te od creative są fatalne.
Zeby było 5.1 faktycznie trzeba dograć dodatkowe oprogramowanie które jest na płytce.
Alternatywą sa stery kX.
Pod linem znacznie lepsza jakośc dzwięku i żadnych problemów.[/quote]
Na Linie jej nie testowałem - ale wiem jak chodziła na Windos, kx'y tez ją widziały jako stereo i sypały się strasznie - no chyba że to ja miałem jakiś trafny model ale wątpię (nawet na stronce Kx'ów jest ona w dziale "Partialy supported" (a to że inne stery od Creativa widza ją jako stereo zostało wyjaśnione kiedyś na forum creativa - otóż z chipa usunięto część informacji koniecznych do identyfikacji karty przez sterownik - nawet jak się na force'a zainstaluje to ster i tak chodzi tylko w stereo, te z płytki chyba nie czytają tych dodatkowych informacji więc smagają normalnie - tak czy siak Creative znowu dał tyłka – celowo zresztą).Co do SB Live! 7.1 są dwa modele SB0410 - znam
Przy instalacji sterów z płytki żadnych problemów.
Jakość dźwięku w porównaniu z 0220 o niebo lepsza.[/quote]
No w BOX'owej wersji nie ma problemów - ale jak by jeszcze na stronce komputronika była wersja OEM i byś komenty poczytał ;] - ogólnie OEM miał problemy z instalacją sterów na niektórych konfigach - i Creative się nie poczuwał do odpowiedzialności bo jak to stwierdzili "to w zasadzie nie są nasze karty - robi je ktoś inny wg naszych schematów". Nie wiem jak różnica pomiędzy sb0220 ale pomiędzy sb0060 na głośniczkach za 150 zł - żadnej (bynajmniej ja nie słyszę).Znależć stery do niej w necie to problem nad problemy. Własnie szukam.
Masz gdzieś linka?[/quote]
Hmmm no jakoś niezbyt to trudne było (oj chyba Debian rozleniwia nie tylko mnie ;])
http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=1&subCatID=206&prodID=10315&prodName=Live!%2024-bit&subCatName=Live!&CatName=Sound+BlasterEDIT: Co do SB7.1 to była jeszcze wersja na usb[/quote]
była ale chyba nie wykorzystywała ona chipu CAO106 - pewności nie mam.Ostatnio edytowany przez Huk (2009-01-18 20:46:04)
Nie bedę kontestował bo nie mam jak sprawdzić ale nie jestem do końca przekonany.
[b]azhag[/b] pokaż
cat /proc/asound/cards
pawian@debian ...dane/hag/svn/packages/hag-exit-fluxbox $ cat /proc/asound/cards 0 [Live ]: EMU10K1 - SBLive! Value [CT4832] SBLive! Value [CT4832] (rev.8, serial:0x80271102) at 0xe800, irq 10
0060 wygląda tak
https://biznes.linux.pl/forum/viewtopic.php?id=9908
Choc to może być nie do końca adekwatne bo różne wersje sterów.
Osobiscie stawiam na 0100 albo 0220 (jest jeszcze 0090) gdzies w necie widziałem takowa) nie chce mi sie teraz szukac.
@ilin tu masz liste ze stronki creative:
http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?url=http://203.211.142.197:80/srvs/cgi-bin/webcgi.exe/,/?st=63,e=0000000000636370987,k=3297,sxi=4,varset=ws:,case=10846
(co za linki psia mać)
i na niej jest jak napisałem:
Sound Blaster Live! Value - Var Pack CT4832[/quote]
Chyba wszystkie Live!'y CTxxxx to pierwsza (wg wielu najlepsza) seria 4.1, zaś SB0xxx to 5.1Ostatnio edytowany przez Huk (2009-01-18 21:12:05)
dzięki
Dobra, zrobiłem sobie próbę, wav zgrany z CD 'VS' ten sam wav skompresowany mp3 64kbit. Wniosek taki, że odpuszczę sobie tą kartę dzwiękową :-P Moje uszy specjalnie czułe nie są.
Dzięki HUK :>
Ostatnio edytowany przez urug (2009-01-18 22:05:35)
Sb2 fajnie gra mam taką i rozwalam wszystkich w swoim otoczeńiu
http://pclab.pl/art17707-30.html
cały Bóllllllllllllllll to taki ze linux jest do bani jesli chodzi o ten knif
http://pclab.pl/art17707-29.html
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2009-01-18 23:38:28)
Dzięki [b]Huk[/b] za linka do sterów.
Jakoś w sobotę cały wieczór szukalem i nie mogłem znaleźć. :)
Moja 0410 to jest SBLive24bit. Kupiłem ją zaraz jak się ukazała.
Na windowsie nigdy nie było z nia problemów. (komentarze to ja czytam z przymruzeniem oka bo najczęściej je piszą tacy co głośników nie umieją dobrze podłączyć a potem na kartę zwalają.)
Problem był na linie bo np sarge to jej nawet nie rozpoznawał trzeba się bylo nakombinować aby ją uruchomić a dźwięk i tak nie był najlepszy.
Obecnie rozwój sterów w linuxie dla kart na ca0106 poszedł mocno do przodu.
Co do 0220 to ja też nie miałem z nią problemów.
Na linie zadnych (trochę porypany tam mixer do niej jest)
Na windowsie stery i od creative i kX bez problemu się instalowały i rozpoznawały 5.1.
Oczywiście to sobie trzeba ustawić a nie czekać az samo się zrobi.
Fakt faktem że na sterach creative jakość dźwięku była fatalna.
SB0410 to SB Live! 24 BOX - i te (wersje BOX) są produkowane i wspierane przez Creative - "nie powinno" być z nimi problemów (ja ze swoją (dokładnie ta sama) tez nie miałem większych probów), zaś wersje OEM to SB0413 (wg wcześniejszego linka - robione przez firmę DELL do ich kompów) które jakimś dziwnym sposobem znalazły się na rynku a nie powinny, to z nimi ludzie mieli problemy i mimo że do komentarzy podchodzą z mocnym przymrożeniem oka, to tam ludzie mieli podobne przejścia jak ja z również OEM'owską SB0220 czyli problem ze sterami, stabilnością i EAX'em- a co za tym idzie jestem w stanie uwierzyć (tym bardziej że na jakieś 30 komentów przed zdjęciem karty ze stronki, ponad połowa zgłaszała jakieś problemy, podczas gdy dla wersji BOX nikt).
Co do SB0220 - nie wiem, może po prostu twój model był "Maid in Taiwan" a mój "Maid in China", tak czy siak będę obstawać przy swoim - i tej karty nie polecam ;]
P.S
Stery chyba do wszystkich kart Creativa sa już od ponad roku na ich stronce - nigdzie indziej nie trzeba szukać (wczesniej nie było sterów do kart OEM ale to się zmieniło)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.91.176' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.91.176', 1738508090) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738507790 |
0.00065 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13191 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00187 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13191 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00132 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13191 |
Total query time: 0.00664 s |