Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
KDE 4.2? Ja mam 256 MiB i nie wychodzi mi na Swap. Na swap (512 MiB) wychodzi dopiero po odpaleniu Firefoksa. Nie wiem czemu, ale opalając aplikacje z roota wszystko działa szybciej... Albo to "wina" stylu (Ja plastic, tam oxygen), albo to jakiś element większego planu ;)
ja gdzieś czytałem, że ram nieużywany to marnowanie zasobów, z tego też powodu bezcelowe jest dążenie do tego by w danej chwili było jak najmniej go używanego (popularne zwalniacze pamięci pod windows).
Zgadza się. Tylko ja prosty człowiek jestem i nie rozumiem, po co ma być 400 mega z giga i 300 mega swapu zużyte? Niech ram używa. Po to mam jeden giga, żeby go używało. A nie użyje 1/4 a resztę w swap.
Co mi się podoba w KDE4. Uśpienie komputera ( działające) w zakładce opuść w program uruchamiający. Kiedyś próbowałem skonfigurować, ale zapału zabrakło. Teraz mam to z automatu.
Efekty pulpitu bez edycji xorg.conf i instalacji jakiś compizów. Owszem, nie używałem za długo ani jednego ani drugiego, ale bajer jest. Które lepsze nie wypowiem się, bo nigdy nie używałem tych bardziej zaawansowanych funkcji.
w linuksie nie ma czegoś takiego jak marnowanie ramu. Odpal sobie np. htop i zobacz jak jest wykorzystywana pamięć. Zauważysz, że tzw wolna pamięć wykorzystywana jest jako bufor.
Jeżeli macie w niewielkim stopniu wykorzystywany ram a swap się non stop miele to macie coś skopane w zarządzaniu pamięcią. Albo coś niedoinstalowane albo coś w konfiguracji.
U mnie na KDE4 i 2GB ram, SWAP nigdy nie jest wykorzystywany. Instalacja SWAPA jednak jest przydatna szczególnie na serwerach gdzie podczas ataku zużycie pamięci może wzrosnąć znacznie. Zapchanie RAM = zablokowaniu całego serwera. Gdy masz SWAP to mimo tego że maszyna zaczyna mulić masz szansę podjąć odpowiednie działania.
http://www.mediafire.com/?sharekey=93c39c4aba811de2af924764f9977b1de04e75f6e8ebb871
Najnowsze dogikam z repo mi nie działa. Zaś te z svn działa. Oto one. Nie ma niestety locales.
Dołujący jest nowy Amarok. Ma jakieś problemy z czytaniem tagów mp3. Za to powróciła znana z amaroka 1.4 integracja z mysql. Nie ma jeszcze z postgresql.
Jest już 4.3. Ja pitole. KIedyś najbardziej zasobożerny był amarok z iceweaselem. Teraz plasma . Dolphin się ustawicznie kraszuje.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2009-10-27 11:03:54)
U mnie ciągle występuje ten sam problem:
# aptitude full-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: kdebase-bin kdesktop kicker kpersonalizer ksplash Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: amarok-utils{a} cvsservice{a} dolphin{a} google-gadgets-common{a} google-gadgets-gst{a} google-gadgets-qt{a} google-gadgets-xul{a} kde-minimal{a} kde-window-manager{a} kdebase-apps{a} kdebase-workspace{a} kdebase-workspace-bin{a} kdebase-workspace-data{a} kdebase-workspace-kgreet-plugins{a} kdepimlibs-data{a} kdepimlibs5{a} kinfocenter{a} ksysguardd{a} kwrite{a} libakonadiprivate1{a} libboost-program-options1.39.0{a} libeet1{a} libeina-svn-03{a} libggadget-1.0-0{a} libggadget-qt-1.0-0{a} libgps18{a} libical0{a} libkde4-ruby1.8{a} libkdecorations4{a} libkephal4{a} libkfontinst4{a} libknotificationitem-1-1{a} libkonq5{a} libkonqsidebarplugin4{a} libkscreensaver5{a} libksgrd4{a} libkwineffects1{a} libkworkspace4{a} liblastfm0{a} libloudmouth1-0{a} libnepomukquery4{a} libnepomukqueryclient4{a} libplasma-applet-system-monitor4{a} libplasma-geolocation-interface4{a} libplasma-ruby{a} libplasma-ruby1.8{a} libplasmaclock4{a} libpolkit-qt0{a} libprocesscore4{a} libprocessui4{a} libpulse-mainloop-glib0{a} libqedje0a{a} libqimageblitz4{a} libqt4-ruby1.8{a} libqtruby4shared2{a} libqtscript4-core{a} libqtscript4-gui{a} libqtscript4-network{a} libqtscript4-sql{a} libqtscript4-uitools{a} libqtscript4-xml{a} libqzion0a{a} libsensors3{a} libsmokekde4-2{a} libsmokeplasma2{a} libsmokeqt4-2{a} libsolidcontrol4{a} libsolidcontrolifaces4{a} libstrigiqtdbusclient0{a} libsvnqt6{a} libtag-extras1{a} libtaskmanager4{a} libweather-ion4{a} libxklavier12{a} oxygencursors{a} plasma-dataengines-workspace{a} plasma-scriptengine-googlegadgets{a} plasma-scriptengine-javascript{a} plasma-scriptengine-python{a} plasma-scriptengine-qedje{a} plasma-scriptengine-ruby{a} plasma-scriptengine-superkaramba{a} plasma-scriptengine-webkit{a} plasma-scriptengines{a} plasma-widget-folderview{a} plasma-widgets-workspace{a} python-kde4{a} systemsettings{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: amarok-engine-xine{a} kcontrol{a} kdebase-runtime-bin-kde4{a} kdebase-workspace-libs4+5{a} kmenuedit{a} ksmserver{a} ktip{a} kwin{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: amarok amarok-common ark cervisia dpkg dpkg-dev gwenview kamera kappfinder kate kdebase kdebase-data kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdemultimedia-kio-plugins kdepasswd kdesvn kdesvn-kio-plugins kdm kfind klipper kmix kompare konqueror konqueror-nsplugins konsole ksysguard libkcddb4 umbrello 30 pakietów aktualizowanych, 88 instalowanych, 8 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 131MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 176MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: kicker: Wymaga: kdebase-data (< 4:3.5.10.dfsg.2) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.3.1-1. ksplash: Wymaga: kdebase-data (< 4:3.5.10.dfsg.2) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.3.1-1. kdebase-bin: Jest w konflikcie z: kdesktop ale zainstalowana jest wersja 4:3.5.10.dfsg.1-2. kdesktop: Wymaga: kdebase-bin (= 4:3.5.10.dfsg.1-2) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.3.1-1. kpersonalizer: Wymaga: kdebase-data (< 4:3.5.10.dfsg.2) ale zaplanowana jest instalacja wersji 4:4.3.1-1. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: kdesktop kicker kpersonalizer ksplash Instalacja następujących pakietów: libkonq5-templates [4:4.3.1-1 (testing)] Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: k3b poleca kcontrol Wynik: -603 Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
Czy usunięcie KDE i ponowna instalacja to dobre rozwiązanie?
Dobre, nie dobre, wszystkie updaty się zainstalowały, jak na razie problemów nie widać.
Ostatnio edytowany przez Contravene (2009-11-13 08:28:42)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00200 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.58.207.196' WHERE u.id=1 |
0.00105 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.58.207.196', 1732214028) |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732213728 |
0.00097 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.105.215' |
0.00089 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13348 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01243 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13348 ORDER BY p.id LIMIT 75,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13348 |
Total query time: 0.01906 s |