Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ogólnie uważam przesiadke na Debiana za całkiem udaną, pozostało mi jeszcze pare drobiazgów, bez których może i da sie żyć, ale troche mnie irytują :D
Przedewszystkim brakuje mi rolki w myszy. Znaczy sie fizycznie ją mam, podczas instalacji Debiana, kazałem używać rolki, jednak tego nie ma. Przekopalem XF86Config, Control-Center (używam KDE) i nie moge dojść do tego, żeby włączyć tą nieszczęsną rolke :)
Drugą rzeczą są czcionki. System mam po angielsku i tak ma pozostać, tylko, że standardowo nie chce pokazywać polskich znaków. Wpadłem na pomysł, żeby zmienić czcionki, nawet wyszło, tylko za ładnie nie wyglądają, dlatego chciałbym doinstalować nowe, ewentualnie zaimportować z mojej Fedorki, na drugim kompie :) Szczerze tylko nie bardzo wiem jak, bo nigdy nie miałem takich problemów :)
Pozostaje jeszcze konsola, tu początkowo kombinacje typu RAlt+L RAlt+A były jakimiś skrótami klawiszowymi. Udało mi sie to przestawić, że teraz reprezentują jakieś znaki, tylko, że w miejsce polskich znaków wchodzi "?" Co prawda rozwiązałem już kiedyś ten problem w RH9.0, tylko, że w Debianie odpowiedzialny za to conf jest w innym miejscu i nie moge go znaleźć.
Czwarty "detal" to brak obsługi mojej dźwiękówki. Jest co prawda baaaardzo stara - SB Awe 32/64 jeszcze pod ISA, ale taki RH, Slackware czy Caldera nie miały z nia problemów. Mam jajko 2.4.27-2-k6, doinstalowałem sobie ręcznie ALSA'e ale i tak nic z tego, bo samej karty nie wykrywa.
Więcej grzechów nie pamiętam, teraz zwracam do Was, społeczności Debian'owa, swą prośbe o pomoc :)
na pierwsze i drugie pytanie masz odpowiedź na pdg (http://pdg.go.pl).
Dla rolki zamiast przeinstalować system musisz wybrać odpowiednią opcje przy rekonfigurowaniu X'ów (poradnik co zrobić po pierwszym zalogowaniu na Debianie Sarge).
Co zrobić z czcionkami masz w poradniku Polskie czcionki W Debianie. Przy okazji musisz sobie ustawić konsole i X'y na ISO-8859-2 (3 problem też się tego tyczy).
A zainstalowałeś alsamixer (lub jego graficzny odpowiednik alsamixergui) i włączyłeś dziękówke? Jak to nie pomoże to wkompiluj w kernel (jeżeli nie masz) obsługe ISA i OSS.
rolka
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
jak dojdziesz do sekcji myszy to wybierz /dev/psaux ->imps2
Fonty w konsoli
apt-get install xfonts-konsole
potem wydajesz polecenie:
dpkg-reconfigure -plow fontconfig
na zapytanie o obsługę fontów bitmapowych odpowiadasz YES
następne polecenie:
fc-cache -f (updatuje ci cache fontów)
restart systemu i możesz w konsoli wybrać fonty "linux"
Polskie znaki pod X-ami
Tak jak Matthew pisał musisz ustawić kodowanie iso 8859-2
Centrum Sterowania ->Składniki KDE ->sprawdzanie pisowni ->Encoding -> iso8859-2
restart X-ów
dżwięk
czy Twoje konto usera jest dodane do grupy audio?
addgroup user audio (zamiast user wpisz co masz
restart X-ów
przy okazji - czy można jakoś zmniejszyć czułość myszy ? [tzn. spowodować szybsze przesuwanie się kursora po ekranie]
w gnomie ustawione na max jest nadal bardzo wolne imho
znaczy chciałeś powiedzieć: 'zwiększyć czułość myszy'?
to już chyba za dużo nie zdziałasz, chyba że kupisz sobie nową mysz taką co ma więcej dpi
przy okazji - czy można jakoś zmniejszyć czułość myszy ? [tzn. spowodować szybsze przesuwanie się kursora po ekranie]
w gnomie ustawione na max jest nadal bardzo wolne imho[/quote]
w KDE jest możliwość, w Gnome - nie wiem, gnome jest bee
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
tak samo jak KDE :P
Nie trawie jeszcze WindowMaker'a, XFce (ten by jeszcze uszedł, ale ma pewne niedociągnięcia (za bardzo przypomina MacOS, a za mało IceWM :])) i paru innych. Gdzieś miałem coś u czułości myszy. Jak poszukam to napisze.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.16.152' WHERE u.id=1 |
0.00197 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.16.152', 1730439592) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1730439292 |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.12' |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='40.77.167.14' |
0.00034 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1354 AND t.moved_to IS NULL |
0.00027 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00168 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1354 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1354 |
Total query time: 0.00826 s |