Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witka,
Łączę sie tak:
NET-->bramka Voip-->Router(Debian)-->switch-->hosty w domu
Od kilku dni mam przerwy w internecie, raz na kilka minut, czasami po 2 dni. Podkreślam, że na routerze (debianie) jest on cały czas, więc śmiem twierdzić, że wina leży po stronie linuxa.
Zauwazylem taka nieprawidlowosc:
W momencie awarii gdy pinguje brame(debiana) ping zmienia sie z TTL=1(ustawione w iptables) na TTL=64
Wniosek taki ze polaczenie jest caly czas lecz w momencie kiedy ping zmienia sie z 1 na 64 to net przychodzi tak jakby od bramki voip, czyli dhcp od mojego providera a nie jest to przetworzone przez moja maszyne, bo ona ma swoje ustawienia.
Z drugiej strony takie cos mnie bardzo zastanawia, ze tak w ogole sie dzieje, bo aby byl ping to pakiety musza przejsc przez debiana...czyli tak jakby debian sie zwieszal ze swoimi ustawieniami??
1. napisz dokladniej jaka masz konfiguracje bo robisz jakies dziwne rzeczy z TTL
2. nie mozesz bramki voip podlaczyc za serwerem?
Nie moge dac za router poniewaz moga byc problemy z dzialaniem telefonu
iptables -t mangle -A POSTROUTING -d 10.0.0.0/24 -j TTL --ttl-set 1
cos takiego mam w iptables
Ja bramkę umieściłbym za routerem i przekierował na nią odpowiednie porty. Jeśli zrobisz to dobrze nie będzie żadnych problemów. Inaczej nie miały by sensu softphony w sieciach prywatnych.
Jaka to bramka i jaki operator?
Ostatnio edytowany przez kayo (2009-05-31 11:43:40)
Minus tez jest taki, ze router musi chodzic caly czas, a tak przynajmniej wylaczam go na noc:)
Bramka FritzBox, a operator nie pamietam, nie moj fon wiec sie tym nie interesuje
[quote=vasylek]
iptables -t mangle -A POSTROUTING -d 10.0.0.0/24 -j TTL --ttl-set 1
cos takiego mam w iptables[/quote]
ok, ale nie napisales po co to robisz, jak wyglada adresacja itd
Robie to po to, aby nikt w mojej domowej sieci nie rozsylal sieci dalej...
adresacja jest z dhcp3 - range=10.0.0.2-10.0.0.10 przy 24 bitowej masce
Nie ma nikt pomyslu na ten problem??
pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.252.194' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.252.194', 1732270199) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732269899 |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14253 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00205 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14253 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14253 |
Total query time: 0.00609 s |