Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jestem początkującym użytkownikiem systemu GNU/Linux Debian 5.0 Lenny. Zainstalowałem ów system obok Windows XP Pro, proszę o opisanie krok po kroku instalacji karty sieciowej i konfiguracji TCP/IP w celu uzyskania dostępu do internetu w tym OS lub ewentualnie podanie linku do artykułu, jeżeli to ważne to należę do sieci "osiedlowej" . Przejrzałem wiele forów ale niestety nie znalazłem nic co by dokładnie omawiało ten problem. Tak więc proszę o udzielenie mi pomocy.
Jaką kartę chcesz skonfigurować ? LAN ? Zainstaluj WICD i po krzyku. (Jeśli będzie krzyk to będziemy dalej się bawić)
Jeśli natomiast chcesz skonfigurować kartę wifi to napisz chociaż co to za karta.
Jest to karta LAN o nazwie Fast Ethernet Linksys NC100.
Może to będzie przydatne:
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Lok34
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne :
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Fast Ethernet Linksys NC100
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-04-5A-49-1D-C3
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.34
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.200
192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34
194.204.159.1
192.168.0.1
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 192.168.0.200
Pomocniczy serwer WINS. . . . . . : 192.168.0.1
Ostatnio edytowany przez thim (2009-08-01 01:26:18)
Pierw jako root ustaw sobie coś takiego:
ifconfig eth0 192.168.0.34/24 ifconfig eth0 gateway 192.168.0.1
Następnie edytuj plik /etc/resolv.conf
editor /etc/resolv.conf
i wpisz tam to:
nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 nameserver 192.168.0.1 search Lok34
(już powinieneś mieć internet)
Następnie zainstaluj sobie program wicd
aptitude install wicd
dodaj się do grupy netdev
usermod -G netdev -a nazwa_usera
uruchom ponownie komputer i wtedy wejdź w opcję wicd (kliknij w trayu na ikonkę) następnie wejdź w ustawienia połączenia kablowego i ustaw potrzebne rzeczy. (teraz będziesz miał fajny graficzny konfigurator połączeń internetowych)
Ostatnio edytowany przez kodzik (2009-08-01 01:45:47)
Ok. Zobaczymy co z tego będzie.
@edit
Po wpisaniu
Ifconfig eth0 gateway 192.168.0.1
wyskakuje błąd - nieznany host
Ostatnio edytowany przez thim (2009-08-01 02:03:14)
ifconfig eth0 192.168.0.34 netmask 255.255.255.0 [b] up [/b]
route add default gw 192.168.0.1
[quote=thim]Witam
Jestem początkującym użytkownikiem systemu GNU/Linux Debian 5.0 Lenny. Zainstalowałem ów system obok Windows XP Pro, proszę o opisanie krok po kroku instalacji karty sieciowej i konfiguracji TCP/IP w celu uzyskania dostępu do internetu[/quote]
Hm, instalator pytał Cię o dane sieci w trakcie instalacji, prawda? Jeśli pomijałeś te zapytania, to trzeba teraz uzupełnić wpisy.
Jakiego środowiska używasz? Jeśli gnome, to można uruchomić sieć przez networkmanagera.
Podaj swoje środowisko graficzne.
Komputer to blaszak? Czyli chodzi tylko o sieć po kablu?
@[b]kodzik[/b]
Może być problem z instalacją wicda bez sieci :) Poza tym wicda nie ma w repo lennego :) Jeśli sieć ma być po kablu, to wystarczy networkmanager. Ładnie sobie wszystko wyklika i będzie ok.
Jeśli masz statycznie ustawiony adres to:
Konfiguracja interfejsu sieciowego
w [b]/etc/network/interfaces[/b]
auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.0.34 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1
Konfiguracja DNS
w [b]/etc/resolv.conf[/b]
nameserver 194.204.152.34 nameserver 194.204.159.1 nameserver 192.168.0.1
Jeśli poberasz adres IP z dhcp wystarczy:
w [b]/etc/network/interfaces[/b]
auto eth0 iface eth0 inet dhcp
Restart ustawień sieci
/etc/init.d/networking restart
Zastanawia mnie jedno dlaczego masz 2 bramy ustawone niepowinno to dzialac za fobrze :P
A propos wicda. Też używam lennego więc odhaszowałem repo squeeze tylko po to, żeby zainstalować wicda. Networkmanager nie potrafił połączyć mnie z szyfrowaną siecią. Pod wicdem działało pięknie. Jednak w poprzedni weekend nudziłem się, więc postanowiłem, że zmuszę NM do pracy z moją siecią. Zainstalowałem go, aptitude wyrzucił mi wicda. NM nie dźwignął sieci, więc odhaszowałem repo squeeze i pociągnąłem wicda. Niestety, w międzyczasie w repo wylądowała nowsza paczka. Tak się domyślam, bo nagle zacząłem mieć problemy z szyfrowaną siecią - nie łapie automatycznie i trzeba go naprowadzać. Obecnie mam w systemie wicd 1.6.1-3. Tymczasem [url=http://wicd.sourceforge.net/download.php]na stronie wicd[/url] proponują instalację wersji 1.5.9 z bakportu.
[quote=ippo76]Hm, instalator pytał Cię o dane sieci w trakcie instalacji, prawda? Jeśli pomijałeś te zapytania, to trzeba teraz uzupełnić wpisy.
Jakiego środowiska używasz? Jeśli gnome, to można uruchomić sieć przez networkmanagera.
Podaj swoje środowisko graficzne.
Komputer to blaszak? Czyli chodzi tylko o sieć po kablu?[/quote]
Tak w trakcie instalacji instalator zapytał o dane sieci leczy tylko host i domenę więc wpisałem host: Lok34 bo taką mam nazwę hosta a domeny nie wpisałem ponieważ jej nie ma, jest grupa robocza [b]JP74[/b]
Używam środowiska graficznego KDE i chodzi o sieć po kablu.
@edit
Internet działa, chyba wszystko jest w porządku. Ręczna konfiguracja ze statycznym IP pomogła. Dziękuję wszystkim za pomoc i przede wszystkim za szybką reakcję. Jeszcze jedno czy instalować tego WICD?
Ostatnio edytowany przez thim (2009-08-01 13:15:28)
[quote=thim]Jeszcze jedno czy instalować tego WICD?[/quote]
IMO - nie ma takiej potrzeby. Ja go używam na laptopie bo mam też internet bezprzewodowy, a gnome`ow networkmanager obie nie radzi. Skoro u Ciebie działa, to nie ruszaj :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-08-01 18:01:13)
Jeśli nie będziesz korzystał na zmianę z internetu na kablu i wifi, albo nie będziesz łączył się tylko z tą siecią to nie ma potrzeby wicd.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.86.160' WHERE u.id=1 |
0.00076 | UPDATE punbb_online SET logged=1732305054 WHERE ident='18.116.86.160' |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732304754 |
0.00083 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14702 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00193 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14702 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00089 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14702 |
Total query time: 0.00604 s |