Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Bawie sie ostatnio heartbeat i mam maly problem z przelaczaniem sie pomiedzy serwerami.
2 serwery z czego jeden jest ustawiony jako glowny.
W momencie odlaczenia kabla sieciowego z glownego serwera wszystko dziala poprawnie.
W momencie podlaczenia kabla podnosi sie interfejs na 1 serwerze (glownym przed przelaczeniem) i heartbeat przerzuca mi znow ten serwer jako glowny co powoduje podwojna utrate polaczenia.
Probowalem juz kilku ustawien w ha.cf takich jak
auto_failback off i nice_failback na off i wciaz wystepuje przelaczanie w momencie powrotu 1 serwera do zycia.
Mial ktos juz podobny problem z hearbeatem?
Imho tak to własnie działa. A czego oczekujesz i o jakiej usłudze właściwie mówimy?
Wlasnie ze to tak nie powinno dzialac.
Masz 2 rodzaje HA Server. Jeded to Active/Active i jeden Active/Passive
W jednym masz ze jak 1 ci wstanie ponownie to nastepuje przelaczenie na glowny spowrotem.
Drugi dziala tak ze jak 1 padnie(np wyciagne wtyczke z karty sieciowej) drugi przejmuje miejsce 1.
W momencie podniesienia 1 drugi wciaz jest glownym serwerem. Nie wystepuje przelaczenie.
Problem w tym ze ten serwer dostarcza brodcastu video wiec przepiecie spowrotem na 1 po podniesieniu 1 wiaze sie z ponownym zerwaniem polaczen. A tego walsnie nie chce.
Dokumentacja mowi ze wystarczy dodac opcje auto_failback na off i przepiecie z 2 na 1 w momecie powrotu 1 do zycia nie powinna nastepowac.
Niestety u mnie ta opcja nie dziala.
Ponizej config z ha.cf:
debugfile /var/log/ha-debug logfile /var/log/ha-log use_logd on node fms1 node fms2 logfacility daemon keepalive 1 deadtime 10 warntime 5 initdead 120 udpport 694 #ping 192.168.0.100 auto_failback off ucast eth0 192.168.0.230 #comunicate only with 192.168.0.230
Zastanawiam sie tylko nad jedna rzecza.
Uzywam tylko jednego interfejsu, tzn mam tylko jedna karte sieciowa w tych testowych zabawkach.
W dokumentacji wszedzie jest mowa o 2 interfejsach i heartbeat powinien dzialac na tym drugim interfejsie.
Czy to moze stanowic problem? Z mojego punktu widzenia nie powinno byc zadnych ale....
Imho soft do broadcastu video powinien obsługiwać klastrowanie. Bo jak niby sobie to wyobrażasz, leci sobie obraz przez jeden serwer, który pada i drugi się włącza i bez przerwy kontynuuje przesyłanie obrazu? I heartbeat ma obsłużyć ciągłość przesyłania obrazu? Chyba nie ma tak pięknie. Przecież drugi serwer musi otrzymać informacje od poprzedniego jak kontynuować broadcast. Imho heartbeat jedynie przerzuci na drugi serwer i odpali broadcast od nowa, to i tak dużo. Chyba, że możesz zrobić coś takiego, że masz oba serwery broadcastowe i balancing, jak jeden pada kieruje na drugi, ale ktoś kto polączony był z tym drugim będzie miał ciągłość.
Ostatnio edytowany przez kamikaze (2009-08-27 12:49:45)
Zle mnie zrozumiales.
Do brodcastu wykorzystuje adobe Flash Media Server.
Oczywiscie bedzie przerwa w momencie padu 1 serwera. Tylko co sie dzieje to ze w momencie gdy 1 serwer padnie (w warunkach testowych w tym momencie poprostu wyciagam kabel z karty sieciowej) serwer 2 przejmuje kontrole i wszystkie polaczenia sa nawiazywane ponownie. To nie stanowi problemu.
Problem polega na tym ze gdy wloze wtyczke do 1 serwera i interfejs sie podniesie w tym momencie heartbeat postanawia przerzucic znow traffic to 1 serwera i polaczenia znow zostaja przerwane wszystkie polaczenia i musza byc znow nawiazane z serwerem 1.
To jest wlasnie problem w tej sytuacji.
Wyglada na to ze opcja auto_failback off nie dziala jak nalezy bo serwery po podniesieniu 1 serwera do zycia znow sie przelaczaja a ja chce zeby wciaz serwer 2 byl tym glownym przez ktory przechodzi caly ruch. W tym momencie trace polaczenia tylko raz co jest do przyjecia. Lepiej raz utracic i przywrocic niz 2 razy nie uwazasz?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00127 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.14.135.82' WHERE u.id=1 |
0.00645 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.14.135.82', 1732421340) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732421040 |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=14850 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00174 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=14850 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=14850 |
Total query time: 0.01184 s |