Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam Lighttpd z PHP zainstalowany z repozytoriów. Zainstalowałem też z repa FreeType Library, ale nie wiem, jak ją 'podczepić' do PHP.
Najpierw sprawdź czy jest "podczepione". Biblioteka FreeType nie jest modułem PHP. Jakbyś trochę poszukał to byś się dowiedział, że przy kompilacji definiuje się katalog gdzie tej biblioteki poszuka PHP. Pewnie PHP z repo zostało skompilowane z obsługą FreeType, jeśli doinstalowałeś tą bibliotekę to pewnie już działa. Po prostu sprawdź to.
No właśnie nie działa. Biblioteke zainstalowałem później, niż PHP. Pewnie trzeba przekompilować?
Ostatnio edytowany przez djmentos (2009-09-20 15:20:13)
Jeśli zainstalowałeś też gd uruchom taki kod:
<?php
print_r(gd_info());
?>
W wyniku dostaniesz wartość "Freetype Support", jeśli jest true jest skompilowane ze wsparciem. Sprawdź to dla pewności.
Sprawdziłem.
[GD Version] => 2.0 or higher [FreeType Support] => 1 [FreeType Linkage] => with freetype
Czyli działa. Ale nadal mam problem ze skryptem generującym captcha:
Warning: imagettfbbox() [function.imagettfbbox]: Could not find/open font in /home/radio/public_html/csi.php on line 60[/quote]
Co do poprawności skryptu jestem pewien, na drugim serwerze działa.
Umiesz czytać po angielsku? Radzę się nauczyć.
Could not find/open font in /home/radio/public_html/csi.php on line 60
csi.php linia 60 , nie może otworzyć czcionki. Żeby pracować z czcionką trzeba ją mieć, pewnie w tej linii odwołuje się do jakiegoś pliku .ttf czy innego formatu pliku z czcionką. Nie masz go i nie działa. Od razu było to wkleić a nie pisać że FontTypeLib nie działa.
Znam angielski bardzo dobrze i wiem co to oznacza. Plik .ttf znajduje sie w katalogu i ma prawa 777, z grupą użytkownika.
A na Google dopatrzyłem, że ten błąd wyskakuje, własnie też, kiedy coś nie tak jest z biblioteką.
Ostatnio edytowany przez djmentos (2009-09-20 17:21:17)
Mógłbyś wkleić kod csi.php albo co najmniej okolice linii 60?
http://www.white-hat-web-design.co.uk/articles/php-captcha.php
plik z czcionką: monofont.ttf
taki też znajduje się w katalogu z csi.php
Ostatnio edytowany przez djmentos (2009-09-20 18:09:29)
W CaptchaSecurityImages.php ustaw prawidłową ścieżkę do czcionki, to jest problemem. Jak mówi błąd nie może jej znaleźć. Ścieżka może być bezwzględna lub względna, ale trzeba wtedy względem katalogu w którym się znajduje skrypt. Jest w tym samym więc będzie to './monofont.ttf'. Sprawdziłem, działa.
faktycznie. teraz działa. A od czego to zależy, że na jednym serwerze wystarczy wpisac monofont.ttf a na innym trzeba ./monofont.ttf?
W dokumentacji piszą, że może to zależeć od wersji biblioteki GD. W niektórych wersjach można pisać samą nazwę czcionki wtedy korzysta z czcionki, która znajduje się w zdefiniowanej ścieżce z czcionkami dla tej biblioteki. Spróbuj na serwerze na którym to działa przenieść na chwilę plik w inne miejsce, jeśli tak jest to pewnie dalej będzie działać, bo pobiera ją z innego miejsca.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.59.124' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.59.124', 1732487494) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732487194 |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.198' |
0.00094 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15041 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00170 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15041 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15041 |
Total query time: 0.00682 s |