Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak w temacie: http://www.upc.pl/internet/
można se zamówić do chałupy net 120 mbps za 200 zł brutto miesięcznie. prędkość wysyłania 10 mbps, publiczny ip po dhcp, można dzielić (oficjalnie max 5 kompów). łącze wykorzystuje technologie FTTH (fiber to the home), czyli światłowód
jak dotąd najszybszy net do chaty mozna było sobie kupić z tepsy - 20 mbps za 300 zł/mc.
skok technologiczny jest tak wielki, że trudno spodziewać się, żeby:
1. usługa była wszędzie dostępna
2. nie wystąpiły żadne problemy ze stałym utrzymywaniem tak wysokiej prędkości łącza - przynajmniej z początku
wygląda to na ostre zagranie marketingowe, ale jestem userem chello od lat i nie mogę powiedzieć, że są niesolidni.
a przepraszam - 20 mbps od telepsa jeszcze nie ma, ale będzie od 1 października: vide [url=http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358068/Cennik_neo_zmiany_prawo_04_cot-1_366661809.pdf]cennik telepsa[/url], trzecia tabela "miesięczne opłaty abonamentowe", punkt 7
Orientuje sie ktoś czy jak mam kupione na rok 15/1 (umowa podpisana miesiąc temu) można przejść na 25mbps bez problemu?
Pozdrawiam.
jak w górę to nie ma problemu, już to robiłem. a jeszcze innego razu sami dzwonili i chcieli wcisnąć droższą ofertę ;)
nie wiem nic natomiast o tym, żeby w czasie trwania umowy udało się komuś zmienić usługę "w dół"
Da się ale jest opłata 30 PLN plus wyrównanie do niższego abonentu.
W Bytomiu na mojej ulicy mogę zapomnieć o upc :)
Dobijajcie mnie dalej... ja mam marne 1Mbps :/ I jedynie szanse na podwyższenie do 2 :/
Ja mam net z innego źródła, ale z mojej kablówki jest net za 36 zł 5 MBit i na modemie Eth i stałym IP i bezawaryjny jest całkowicie. Poza tym te 5 Mbit na pewno jest :D Aktywacja za darmo, modem za darmo.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-09-23 20:13:31)
Chyba Frank Darabont nakręci nowy film o takich jak ja "Skazani na TP". Popatrzyłem na nowe oferty, tylko się popłakać. Chyba będę musiał przeprosić się znów z Vectrą, bo to co oferuje w tej chwili TP to kpina i jeszcze maja czelność nazywać to "pakietem lojalonościowym" .
Tak to bywa jak lata temu wpuszczało się na rynek firmy po znajomości.
Ja akurat korzystam w małej sieci z DSL-a. Ale ta moje oferta z kablówki jest kusząca :D
Jednak po przejrzeniu ofert z okolicy stwierdzam, że żyję na technologicznej pustyni. Najzwyczajniej w świecie "Czarny Odbyt Internetu".
FTTH? Bzzzdura ;]
DOCSIS to transmisja po koncetryku.
[b]rychu[/b], faux pas :P
fo pa to może popełnic brytyjska królowa, ja to się co najwyżej po prostu pierdolnąłem :P
a to głównie dlatego, że samo upc z początku podało, że to ftth ([url=http://chellopl.one.pl/niusy.php?id=490]przykładowy link[/url], [url=http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=20916]inny[/url], idg też pisało, ale przeprawiło), a teraz coś ściemniają. pewnie był to tylko taki bajer marketingowy, trzeba przyznać, że bardzo chwytliwy... no i te prędkości powalają.
poza tym co tam robi ten "fiber" w nazwie, się zastanawiam
[quote=rychu]teraz coś ściemniają. pewnie był to tylko taki bajer marketingowy, trzeba przyznać, że bardzo chwytliwy... no i te prędkości powalają.[/quote]
Czyli że co, już nie daja takich prędkości??
dają, tyle że po miedzianym drucie, a nie jak gadali na początku, że po światłowodzie.
W tym opcje dostępne dzięki pełni światłowodowej sieci w technologii Fiber To The Home (FTTH)co może oznaczać nawet prędkość 120Mb/s.[/quote]
rychu, czytaj dokladnie, sami pisza ze sie domyslahja. UPC nigdy i nigdzie nie podala ze to ma byc swiatlem puszczone. A to ze sie nazywa "fiber" to tylko nazwa nowych uslug. A w drugim linku pisza o Dialogu a nie o UPC :POstatnio edytowany przez qluk (2009-10-03 23:55:17)
ja tak trochę z innej beczki :) kończy mi się umowa ze słynną NEOSTRADĄ, co polecacie :) w zamian. bo Wiadomo, że już umowy z nimi nie podpiszę :) UPC u mnie nie da rady założyć :) pozdrawiam
Jeżeli masz kablówkę weź sobie net z kablówki. I Oferty kabłówek są naprawdę konkurencyjne. Oczywiście na modemie ethernetowym jeśłi jest taki, to tak :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-10 17:01:03)
no właśnie nie mam kablówki :)
To szukaj może jest w okolicy jakiś provider nie będący bezpośrednio tepsą :)
Może coś radiowego?
[quote=qluk]FTTH? Bzzzdura ;]
DOCSIS to transmisja po koncetryku.[/quote]
[quote=rychu]dają, tyle że po miedzianym drucie, a nie jak gadali na początku, że po światłowodzie.[/quote]
W ramach wyjaśnień, w wielkim skrócie. Standard DOCSIS ( tu wpisz numerek ) opisuje między innymi sieci HFC czyli Hybrid fibre-coaxial w wolnym tłumaczeniu "Hybrydowe sieci światłowodowo - miedziane " więc po części mają racje, że idzie to po "światełku".
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-10-11 10:06:28)
Nie wiem jak chello, ale na zaprzyjaźnionym forum gostek wykupił 30 mbit od UPC, a wyrabia mu ledwo 3.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.108.200' WHERE u.id=1 |
0.00099 | UPDATE punbb_online SET logged=1732302396 WHERE ident='3.144.108.200' |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302096 |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15058 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00326 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15058 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15058 |
Total query time: 0.00733 s |