Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Niedawno przesiadłem się na to środowisko z KDE i brakuje mi automontowania nośników. W KDE jak coś wpiąłem (pen, cd-rom, kartę pamięci) to wyskakiwało mi okienko co z tym zrobić. Jak potwierdziłem wyświetl to montował mi dziada do /media/volumen, gdzie volumen był volumenem danego nośnika (co za zdnie voluwol :| ). Katalog był tworzony automatycznie wraz z zamontowaniem i usuwany po odmontowaniu.
Wujek g. pisze że muszę ręcznie montować bo fluxbox tego nie obsługuje w podobny sposób.W związku z przewijaniem się przez moje ręce dużej ilości nośników wszelkiego rodzaju, zależy mi na jakimś zautomatyzowanym sposobie.
Wymyśliłem sobie, żeby gdzieś wisiał skrypt, który będzie co chwile sprawdzał czy pojawiło się nowe urządzenie blokowe (kamerki, lampki itp. graty mnie nie interesują) i aktualizował menu fluxa o informacje że coś jest i jego nazwa była volumenem, a po kliknięciu na to nowe coś w menu by mi to montował w taki sposób jak robi to KDE. Możliwe do realizacji przyzwoitym kosztem pracy? Istnieje inne podobne rozwiązanie?
[quote=Paciocha]Istnieje inne podobne rozwiązanie?[/quote]
[deb]pcmanfm[/deb] obsługuje montowanie nośników po kliknięciu ikony w bocznym panelu (jeśli HAL działa, oczywiście)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-23 11:05:18)
No to tego pcmanfm ruszyłem. Zobaczymy jak się sprawdzi, na razie udaje że działa. Wita mnie okienkiem "shem" jak pstryknę na "OK" to już się dalej uruchamia i nawet działa :P Nie mam pojęcia o co on bluzga bo nic nie pisze, okienko zawiera ikonkę znaku drogowego-zakaz wjazdu i przycisk "ok"
Ustaw zestaw ikon w stylu GTK, to nie będzie się czepiał. Jakbyś użył innej lokalizacji niż polskiej ([tt]LANG=C pcmanfm[/tt]), to dowiedziałbyś się, że chodzi właśnie o ikony. Jakiś błąd w tłumaczeniu.
Nie szukałeś, prawda?
Jest autofs (zobacz [url=http://stary.dug.net.pl/faq/faq-6-151-Automontowanie_systemów_plików_(automount,_autofs)_cdrom_dvd,_nfs,_samba.php]artykuł na starym portalu[/url], [url=http://www.faqs.org/docs/Linux-mini/Automount.html]FAQ[/url]), jest [url=http://proj.mgorny.alt.pl/uam/]uam[/url] (tylko do pendrive'ów). Był jeszcze przynajmniej jeden, ale już zapomniałem jaki.
Poza tym można używać normalnego menedżera plików i podpiąć sobie pod jakiś skrót montowanie. Albo nawet dodać odpowiednie wpisy do pliku menu.
Uważaj z programem [deb]pcmanfm[/deb], nie posiada obsługi kosza, dlatego lepiej według mnie się sprawdza [deb]thunar[/deb] ze swoimi wtyczkami.
Poza tym można używać normalnego menedżera plików[/quote]
- używam Krusadera i nie za bardzo wiem jak za jego pomocą montować coś czego nie widzę. Co do kosza-nie korzystam, jak coś usuwam to dlatego że chcę usunąć.
No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - [b]OMamo[/b]
Jeżeli zależy Ci na automontowaniu możesz uruchamiać Thunar'a jako daemon przy starcie sesji:
thunar --daemon &
Ależ byłem ucieszony.... zawczasu....
przetestowane: pcmanfm, thunar
co mi w nich nie odpowiada: nie wykrywają (i nie montują) urządzeń typu aparaty, kamery, i wysypał mi się przy którejś znanej mp3ce.
czas to zastąpić czymś co zadziała, jakieś sugestie?
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.154.251' WHERE u.id=1 |
0.00094 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.154.251', 1732329402) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732329102 |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.19' |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.14' |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15573 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00190 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15573 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15573 |
Total query time: 0.00745 s |