Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
problem moż okazać się durny ;D ,jak wykonać taką ramke : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c408422e675c2a1.html ?
za pomocą div i css ?
<html> <head> <style type="text/css"> /* <![CDATA[ */ #rama { border:1px solid gray; /* obramowanie szare linia ciągła 1px */ color:#000000; /* kolor czcionki elementu */ width:250px; /* szerokosc w px (moze byc w %) */ height:350px; /* wysyokosc w px (moze byc w %) */ padding: 5px; /* odleglosc textu i elementow od krawedzi diva */ overflow-y: scroll; /* to cudo pokazuje pasek przewijania */ } /* ]]> */ </style> </head> <body> <div id="rama"> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> test <br /> </div> </body> </html>
Ostatnio edytowany przez TaZz (2010-01-12 22:07:09)
Prosze. Pamiętaj że usunięcie overflow spowoduje, że tekst wyjdzie Ci poza ramke
działa naprawdę swietnie ;)
zdobiłem sobie podział strony na div'ach :
body { background-color: #fff; font-family: Helvetica,Arial; font-size:11px; color: #000; margin: 0; padding: 0; } #top { width: 1024px; padding-top: 20px ; vertical-align: top; } #NAGLOWEK { background-color: #888; } #MENU { width: 200px; float: right; overflow: hidden; background-color: #ccc; } #INFORMACJE { width: 200px; float: left; overflow: hidden; } #TRESC { width: 600px; height: 450px; float: left; overflow: hidden; background-color: #fff; } #STOPKA { clear: both; width: 100%; background-color: #888; }
i jako głowny div w którym umieszczona jest ramka to : #top przyznam z CSS cienki jestem ,chciałbym całość wypośrodkować w przegladarce względem boków ,czytałem ze znaczników <center></center> nie zaleca się stosować ,jak można to wykonac inacej ?
dodam że stosowanie text-align:center nic nie daję :((
#top { width: 1024px; padding-top: 20px ; vertical-align: top; margin-left:auto; margin-right:auto; }
powinno pomóc;)
edit.
#NAGLOWEK {
background-color: #888;[/quote]
kolor określaj 6 cyframi bo validator uzna Ci to za błądKod:
#NAGLOWEK { background-color: #888888;Ostatnio edytowany przez TaZz (2010-01-13 12:50:01)
[quote=szewczyk]
body { font-size:11px; }
[/quote]
Nigdy, ale to przenigdy nie podawaj wielkości pisma w pikselach. Nigdy. Używaj [url=http://mimas.ceti.pl/dia/day_26.html]względnych rozmiarów fontów[/url] (ten artykuł jest tłumaczeniem tekstu sprzed 8 lat, więc jakieś dywagacje o Netscape 4 czy IE 5 można olać ciepłym moczem. Za to informacja dlaczego używać względnych rozmiarów jest jak najbardziej aktualna i zawsze taka pozostanie).
[quote=TaZz]
#top { width: 1024px; padding-top: 20px ; vertical-align: top; margin-left:auto; margin-right:auto; }
powinno pomóc;)[/quote]
Kiedyś Riddle spłodził świetny tekst o [url=http://perfectionorvanity.com/2006/04/19/wszystko-co-chcesz-wiedziec-o-centrowaniu-w-css/]centrowaniu w Cssie[/url].
[quote=TaZz]edit.
#NAGLOWEK {
background-color: #888;[/quote]
kolor określaj 6 cyframi bo validator uzna Ci to za błądKod:
#NAGLOWEK { background-color: #888888;[/quote]
Ciekawe że [url=http://www.w3.org/TR/CSS2/syndata.html#color-units]specyfikacja[/url] (dla CSS3 [url=http://www.w3.org/TR/css3-color/#numerical]tak samo[/url]) na to pozwala.
Gorsze od olewania wyników walidatora jest tylko ślepe stosowanie się do wyników walidatora.
Spinnen Essen: [url=http://fluxboxpl.org/portal/]FluxboxPL[/url] [url=http://przepis-na-lo.pl/]Przepis na LibreOffice[/url]
o kolory narazie sie nie przejmuję chcę na początek sam szkielet ułożyć
co do wypośrodkowania ,niestety nie działa , o to kod html :
<div id="top"> <div id="NAGLOWEK">NAGLOWEK</div> <div id="INFORMACJE">sssss</div> <div id="TRESC"> tresc tresc tresc tresc tresc tresc ssss <div id="rama">sssssssssssssssssss<br></div> </div> <div id="MENU">meny</div> <div id="STOPKA">stopka</div> </div>
Nie podajesz całego kodu HTML. Wkleiłem to co Ty przed chwilą, wyżej między <style> a </style> wrzuciłem zawartość CSS-a (z modyfikacją TaZza) i blok z treścią perfekcyjnie się wycentrował w przeglądarce.
Jakiej rozdzielczości używasz? Jaka przeglądarka?
cały kod to css który jest wyżej + divy które zamieściłem ,poost wyżej
przeglądarka Opera 9.62 , IE , Mozila na wszystkich tak samo :/
<style> body { background-color: #fff; font-family: Helvetica,Arial; font-size:11px; color: #000; margin: 0; padding: 0; } #top { width: 1024px; padding-top: 20px ; vertical-align: top; margin-left:auto; margin-right:auto; } #NAGLOWEK { background-color: #888; } #MENU { width: 200px; float: right; overflow: hidden; background-color: #ccc; } #INFORMACJE { width: 200px; float: left; overflow: hidden; } #TRESC { width: 600px; height: 450px; float: left; overflow: hidden; background-color: #fff; } #STOPKA { clear: both; width: 100%; background-color: #888; } </style> <div id="top"> <div id="NAGLOWEK">NAGLOWEK</div> <div id="INFORMACJE">sssss</div> <div id="TRESC"> tresc tresc tresc tresc tresc tresc ssss <div id="rama">sssssssssssssssssss<br></div> </div> <div id="MENU">menu</div> <div id="STOPKA">stopka</div> </div>
U mnie działa a u Ciebie nie? Wątpliwe.
Nie napisałeś jaką masz ustawioną rozdzielczość monitora.
1280 x 800 ,całą tabele nie mam na środku lecz przesuniętą do lewej strony (nie całkowicie przesuniętą )
[b]Minio[/b] użyłem Twojego kodu i chodzi ;) dzieki !
Ostatnio edytowany przez szewczyk (2010-01-13 16:37:34)
Tylko „mój” kod jest dokładnie tym samym kodem który Ty wrzucałeś kolejno o 12:18:16 i 14:58:12...
przy tych manewracjach zgubiłem jednego div'a ;) dlatego tak gupio wyszło
czy tys jest bootem
ze za cytuje ravena
[quote=szewczyk]przy tych manewracjach zgubiłem jednego div'a ;) dlatego tak gupio wyszło[/quote]
Na windowsa polecam Notepad++ a na linucha sam nie znam dobrego odpowiednika:p on ładnie pokazuje który div nalezy do którego </div'a>
pracuję pod MS :/ ,ale fajny program znalazłem phpdesinger ,automatycznie uzupełnia składnie i pokazuję braki i ewentualne błedy w skladni ;)
Ostatnio edytowany przez szewczyk (2010-01-13 23:21:53)
hmm nie widzę sensy aby pisać kolejny temat więc napiszę tu :
bawiąc sie jquery chce zrobic za pomoca przenikania div'ow wykonać dodawanie komentarzy więc napisałem css dla div'ów :
#box
{
display: none;
position: absolute;
float: left;
clear: none;
width: 100%;
margin-left: -10px;
margin-top: -30px;
height: 100%;
color: #4B4B4B;
text-align: center;
border: 1px solid #8F9D11;
background-color: #D4FF55;
-moz-opacity: 0.6;
opacity: 0.6;
}
#coment
{
margin-top: 150px;
background-color:#FFFFFF;
clear:both;
width:400px;
height:300px;
margin-left:auto;
margin-right:auto;
-moz-opacity: 1;
opacity: 1;
}[/quote]Kod:
<div id="box">ssss <div id="coment">Dodaj komentarz : <br> <textarea name=comment rows=15 ></textarea> <input type=button name=save value="Dodaj"> </div> </div>obsługa ajaxa sama w sobie działa ,lecz nie mogę poradzić sobie z tym że id="coment" jest również "półprzezroczysty" a tego nie chcę :((
Potomek elementu jakkolwiek przezroczystego nie może być mniej przezroczysty niż swój rodzic dowolnego rzędu.
Innymi słowy — tak długo jak #box będzie miał opacity, tak długo każdy z jego elementów potomnych (w tym #coment) ma opacity nie większe niż on. Musisz zmienić strukturę dokumentu.
tak juz doszłem do tego ;) ,udało się za pomoca elemetu jquery wykonac ten manewr
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.190.160.6' WHERE u.id=1 |
0.00105 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.190.160.6', 1732492153) |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732491853 |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15916 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00307 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15916 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00164 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15916 |
Total query time: 0.0082 s |