Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
# apt-get install grub-legacy Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe grub-legacy jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
No dobra, to co ja teraz mam zrobić, myszka mi nie działa, a przed rozpoczęciem reanimacji myszki według tego co jest w wątku:
[url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15145[/url], jeśli w ogóle to zadziała. Chciał bym doprowadzić system do jak najlepszej stabilności.
Innymi słowy liczę po cichu też na to że może przy tych aktualizacjach/updatach , ta myszka sama mi się naprawi... :-)
Pakiet grub (obecnie to tylko metapakiet) możesz już w tej chwili wywalić skoro masz grub-legacy. Na samoistne naprawienie myszki raczej nie ma co liczyć, bo już właściwie wszystko jest zaktualizowane... Pozostaje rozważnie usunąć to co wskazał apt-show-versions.
Jak ten grub2 działał to trzeba było już nic nie kombinować z nim IMO.
Ale on nie miał grub2, dlatego pakiet grub był zatrzymany :)
bo nie miał grub-pc pewnie :)
a co do myszki jak tamten wpis do xorga nie pomoże to nie wiem :)
Nie wiem dobrze, czy w testingu to już zadziała, ale możnab w ostateczności działać bez xorg.conf
bo mniemam że w tej chwili ta dystrybucja podniosła swoją rangę do squeeze'a...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-01-22 16:32:01)
A jak nie miał grub-pc to nie miał grub2... Pakiet grub-pc faktycznie zawiera gruba2, reszta to tylko mety.
no dobra to co z tym zatrzymanym pakietem [b]grub[/b] ?
Wrzuć dla pewności:
dpkg -l |grep grub
[b]dpkg -l |grep grub[/b]
ii grub 0.97-56 GRand Unified Bootloader (dummy package) ii grub-common 1.98~20100101-1 GRand Unified Bootloader, version 2 (common ii grub-legacy 0.97-59 GRand Unified Bootloader (Legacy version)
# dpkg -l |grep grub ii grub-common 1.98~20100115-1 GRand Unified Bootloader, version 2 (common ii grub-legacy 0.97-60 GRand Unified Bootloader (Legacy version)
Zatem jak najbardziej usunąć :)
Usunąłem...
A odnośnie tej myszki i tego co tu pisze:
[url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=130020#p130020[/url]
To ja nie mam tych pakietów u siebie:
[b]libkeyutilis1 libkeyutilis-dev[/b]
Gdzie jeszcze mogę się dowiedziec dlaczego ta mysz nie działa,
albo co mogę jeszcze zrobić aby naprawić tą mysz (aby działała w systemie).
A uzupełniłeś xorg tym wpisem z tego wątku, co ilin podał?
Tak i jeszcze dodałem [b]AllowEmptyInput[/b]
Section "ServerFlags" Option "AutoAddDevices" "False" Option "AllowEmptyInput" "False" EndSection
Jak restartuje maszynę i włożę mysz jak jestem już w X to myszka działa, do jakiegoś czasu.
Bo popracowałem sobie 1godz. po czym przycięło system i po czym jak wróciło działanie systemu to już bez myszki.
Możesz spróbować zmienić nazwę pliku /etc/X11/xorg.conf i wystartowac bez tego pliku.
Może będzie działać.
Warto sprawdzić.
sorry ze sie wtrace nie jestem w temacie od poczatku ale czy nie zapomnieliscie o hal-u bo umnie xorg jest pusty i wszystko dziala poki co,
cos tam sie konfiguruje w /etc/hal/fdi/policy
[quote=ilin]Możesz spróbować zmienić nazwę pliku /etc/X11/xorg.conf i wystartowac bez tego pliku.
Może będzie działać.
Warto sprawdzić.[/quote]
:-)
Zadziałało.
Po restarcie od razu znalazł myszkę (nic nie musiałem przełączać).
Pierwszy restart zrobiłem o 13 do tej pory mysz cały czas chodzi. A restartowałem już 3 razy
i za każdym razem znajdował mysz i nawet przez parę godzin nie używania myszki jak podchodziłem i ją
poruszałem to wznawiało ekran monitora i mysz działała.
Będę ją obserwował, ale wygląda na to że mysz i klawiatura chodzą normalnie.
Wszystkim, wielkie dzięki za pomoc...
no i to jest wlasnie hal
Natomiast wiem po sobie, że ten sposób czasami nie działa - ale dobrze, że u Ciebie zadziałał :]
:-)
W sumie to u mnie też nie działał, bo od tego zaczynałem,
ale po upgrade jajka i innych tam rzeczy zadziałał, i bardzo dobrze.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.54.202' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.54.202', 1731823569) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731823269 |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15950 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00340 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15950 ORDER BY p.id LIMIT 75,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15950 |
Total query time: 0.00741 s |