Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
otóż,
w ciągu ostatnich 2 tygodni miałem chyba 5 kernel panic'ów i teraz tak
jak sprawdzić co sie konkretnie stało ?
na pewno nie jest to przegrzanie (mam 17 stopni według conky'ego na procku) ani grafiki, mam duży radiator i wentylator
nie robię też nic 'dziwnego' na kompie i nagle zwis
dzisiaj rano była odpalona przeglądarka, kadu, amarok i samo z siebie się zwiesiło...
gdzie są logi z tego zdarzenia ?
Jak znowu to się stanie, zamontuj partycje z systemem z dystrybucji Live CD.
mount -t system_plików /dev/urządzenie /katalog/montowania
Następnie zobacz:
cat /katalog/montowania/var/log/messages cat /katalog/montowania/var/log/dmesg cat /katalog/montowania/var/log/faillog cat /katalog/montowania/var/log/Xorg.0.log
Szczególnie ostatnie komunikaty dwóch pierwszych (powinny być podobne).
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2010-01-30 21:35:58)
niestety to wiele nie da bo:
1. w zdecydowanej wiekszosci logi takie (z kernel panic) nie zdolaja byc zapisane na dysk ...
2. zawartosci tych plikow nie jest kasowana przy starcie wiec nie ma potrzeby odpalania z livecd ... czesc z nich jest przenoszona do pliku z dopiskiem .0 czesc jest dopisywana ...
najlepiej zlapac to co jest wyrzucone na konsoli ... ablo przez konsole fb z odpowiednio duza liczba linii albo przez konsole na porcie szeregowym ...
co do tych 17 st na procku to niekoniecznie bym wierzyl ... ile jest stopni w pomieszczeniu w ktorym uzywasz kompa?
http://urbinek.eu/logs/messages
http://urbinek.eu/logs/dmesg
http://urbinek.eu/logs/faillog
http://urbinek.eu/logs/Xorg.0.log
nie moge zobaczyć czym pluje mi konsola ponieważ komputer umiera, diody klawiatury migają, dźwięk się zapętla, umarł w butach
jak się dogrzebać do konsoli fb albo przez port szeregowy ??
co do temperatury wiem, ze dziwnie mała ale ...
u mnie w pokoju jest 'może' 25 stopni chociaż pewnie jest bliżej 20 wiec całkiem chłodno
poza tym mam procesor skręcony do 1 Ghz na rdzeń a na tym chłodzenie kilogramowym Scythe Infinity i dość dobry przepływ powietrza
+jak sprawdzam radiator jest chłodny
Pamięć oczywiście sprawdziłeś?
gdy umiera na x'ach to najlepszym rozwiazaniem jest miec konsole rs - polega to na wystawieniu konsoli przez port szeregowy na inny komputer
1. trzeba polaczyc kompy kablem null-modem (na drugim - czytajacym - kompie wystarczajaca jest przesciowka usb-rs232, na pierwszym nie wiem)
2. w opcjach jadra w grubie kompa z problemami dopisujesz console=tty0 console=ttyS0,9600n8
3. na drugim kompie odpalasz jakis terminal portu szeregowego (np. gtkterm) i ogladasz komunikaty konsoli z pierwszego kompa ...
Edit: byc moze to nie jest kernel panic tylko powazne wysypanie sie x'ow ... sproboj magicznych klawiszy - patrz http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/09/26/magiczny-klawisz-sysrq/ - sekwencja r potem k powinna ubic x'y jezeli to tylko one padly
Ostatnio edytowany przez bercik (2010-01-31 13:12:33)
pamięci ofc działają
co do macicznych klawiszy, sprawdzałem
tłumaczyłem kiedyś artykuł dla forum bubuntu artykuł z inglisza na polskawy i coś tam z tego pamiętam i stosuje :)
Pytanie mam :)
Czy jądro jest w wersji x64?
Karta grafiki oczywiście NVIDIA jak widzę z logów.
Jeśli masz jądro w wersji x64, to zacznę przypuszczać iż jest to jakiś bug, gdyż mniej więcej od podobnego czasu sam mam takie problemy i nie potrafię znaleźć nic konkretnego...
Jeśli wersja Twoich sterowników graficznych to 190.53 to chyba jesteśmy w domu :)
Ostatnio edytowany przez Quirel (2010-02-07 01:13:31)
U mnie zwis kompa nastąpił jak na nowo postawionym testingu z gnome zamontowałem zasób samby.
Ale to sprawka gnome bo ono samo automagicznie jakoś montuje i ponowne ręczne zamontowanie do zamrożenia kompa doprowadziło.
uname -a
Linux haruko 2.6.26-2-686 #1 SMP Wed Nov 4 20:45:37 UTC 2009 i686 GNU/Linux
dpkg -l | grep nvidia
ii nvidia-glx 173.14.09-5 NVIDIA binary Xorg driver ii nvidia-kernel-2.6.26-2-686 173.14.09+3+lenny1 NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.26 ii nvidia-kernel-common 20080825+1 NVIDIA binary kernel module common files ii nvidia-settings 173.14.09-1 Tool of configuring the NVIDIA graphics driv ii nvidia-xconfig 1.0+20080522-2 The NVIDIA X Configuration Tool
mamy troche inne paczki więc to chyba nie to...
aktualizuje system, jest nowe jajko więc zobaczymy teraz
no ja nie mam pomysłu, bo czasami sie zawiesza jak jest idle
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.123.162' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.123.162', 1732837098) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732836798 |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16027 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00166 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16027 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16027 |
Total query time: 0.00551 s |