Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie, jak to w ogóle działa ?
Coś potrzebuje poza aktywowaniem funkcji w biosie ?
Czym wzbudzać hosta ?
Docelowo chce tego używać dla komputera za routerem ustawionego w strefie DMZ + ewentualnie jeszcze jedna maszyna za NAT'em z przekierowanymi portami (tylko pytanie jakimi ?)
I czym wzbudzać hosta, spod Windowsa i Linuksa ?
Tutaj znalazłem ciekawy artykuł:
[url=http://bb-server.pl/artykuly/sieci/8.php]WakeOnLan jak to działa[/url]
Wypróbowałem paczkę wakeonlan i faktycznie komp się podnosi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez adam05 (2010-04-27 00:51:44)
[quote=adam05]Tutaj znalazłem ciekawy artykuł:
Pozdrawiam[/quote]
U mnie lepiej sie sprawda etherwake
[quote=maro][quote=adam05]Tutaj znalazłem ciekawy artykuł:
Pozdrawiam[/quote]
U mnie lepiej sie sprawda etherwake[/quote]
Co masz na myśli pisząc lepiej się sprawdza?
Lepiej komputer się włącza? :P
[quote=ippo76][quote=adam05]....
Lepiej komputer się włącza? :P[/quote]
Pali od kopa...[/quote]
... [i]z buta, z półobrotu, w biegu...[/i] jak kto woli :P
EDIT: sorry za OT ;)
Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-04-28 15:17:13)
[quote=paoolo][quote=ippo76][quote=adam05]....
Lepiej komputer się włącza? :P[/quote]
Pali od kopa...[/quote]
... [i]z buta, z półobrotu, w biegu...[/i] jak kto woli :P
EDIT: sorry za OT ;)[/quote]
Z buta to ja potrafię wyłączyć kompa...i to na dobre :)
EDIT: Również sorry za OT
Ostatnio edytowany przez adam05 (2010-04-28 15:29:30)
[quote=adam05]Z buta to ja potrafię wyłączyć kompa...i to na dobre :)[/quote]
Można też z buta precyzyjnie pociągnąć w [i]"Power Button"[/i]... acpi zajmie się resztą :)
[quote=ArnVaker]Można też z buta precyzyjnie pociągnąć w [i]"Power Button"[/i]... acpi zajmie się resztą :)[/quote]
Nie za bardzo zrozumiałem.
Można prosić o dodatkowe uzupełnienie
Pozdrowienia
Chodziło mi o przycisk power na budzie :) Jeżeli masz w kernelu:
│ CONFIG_ACPI_BUTTON: │ │ This driver handles events on the power, sleep, and lid buttons. │ A daemon reads /proc/acpi/event and perform user-defined actions │ such as shutting down the system. This is necessary for │ software-controlled poweroff. │ │ To compile this driver as a module, choose M here: │ the module will be called button. │ │ Symbol: ACPI_BUTTON [=y] │ Prompt: Button │ Defined at drivers/acpi/Kconfig:149 │ Depends on: ACPI [=y] && INPUT [=y] │ Location: │ -> Power management and ACPI options │ -> ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) Support (ACPI [=y]) │ Selected by: DRM_I915 [=n] && <choice> && AGP_INTEL [=n] && ACPI [=y]
amidala / # dmesg |grep -i button [ 1.190546] input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input0 [ 1.190560] ACPI: Power Button [PWRB] [ 1.190639] input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1 [ 1.190645] ACPI: Power Button [PWRF]
to po jego wciśnięciu (ewentualnie precyzyjnym pociągnięciu z buta :)) system ładnie się wyłączy...
położy usługi, odmontuje systemy plików itp. tak samo (chyba) jak zrobiłby to po poleceniu [tt]poweroff[/tt].
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-04-29 14:09:47)
Ostatnio bawię się tym zagadnieniem, ale mam problemik. Otóż korzystałem z [url=http://wiki.debian.org/WakeOnLan#Software]tego[/url] (generalnie z całego artykułu). Tak więc w [tt]/etc/network/interfaces[/tt] mam wpisane na stałe to:
post-up /sbin/ethtool -s $IFACE wol g post-down /sbin/ethtool -s $IFACE wol g
no i tam statyczne ip i resztę.
Czytając [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=146761#p146761]artykuł dodany na początku wątku[/url], brakuje mi właśnie tego kroku co opisałem powyżej... Dzięki niemu komputer się wyłącza, ale diody na karcie lan mrygają... Tak więc komputer (tudzież karta) jest gotowy/a do wybudzenia. Jeżeli wyłączę komputer 'drastycznie' to już efekt WoL nie działa.
Tak wygląda to u mnie. Fajnie by było jakbym się mylił i można by było komputer wybudzić zawsze, z każdego stanu wyłączenia.
No, ale narazie nie opisałem mojego problemu...
Otóż robiąc tak jak to opisałem, czasami (ale generanie w 60% przypadkach) komputer (zpreparowany) po komendzie [tt]halt[/tt], bezczelnie się wybudza.
Czyli jeszcze raz. Halt -> standardowe wyłączanie -> stoi -> 2s -> wstaje. Raz też wstał po dłuższym czasie (~2h) sam.
Jak to pogodzić aby komp szedł spać jak chce i wstawał jak chce... :(
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00045 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.187.210' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.187.210', 1732214505) |
0.00023 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732214205 |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16657 AND t.moved_to IS NULL |
0.00031 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00231 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16657 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00060 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16657 |
Total query time: 0.00526 s |