Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, mam pewne pytanie.
W jaki sposób najprościej połączyć 2 komputery (na obu zainstalowany linux) aby można było swobodnie poprzerzucać pliki? Czytałem trochę o takim stworze jak samba, ale cała konfiguracja wydaje mi się dosyć skomplikowana.
Aby połączyć w taki sposób 2 kompy z windowsem potrzeba 2 minut na ustawienia, nie da się jakoś szybko i łatwo zrobić podobnie na pingwinie?
pozdrawiam;)
Ostatnio edytowany przez Marvell (2010-11-01 00:39:42)
Np. nfs, koło 10 poleceń żeby udostępnić dane.
Samba nie jest skomplikowana. Możesz zawsze postawić ftp, albo sftp :)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 06:42:58)
[quote=mareq]Jeśli w sieci są tylko Linuksy to samba jest zbędna (aczkolwiek można i z sambą), wystarczy NFS.
łap:
[url]http://lazowski.wordpress.com/2009/06/30/konfiguracja-serwera-i-klienta-nfs-pod-ubuntu/[/url]
[url]http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?96166-HOW-TO-UBUNTU-NFS-Serwer-Klient[/url][/quote]
Więc tak: mam na lapku i na pc zainstalowanego Archa.
Powiedzmy, że chcę udostepnic pliki z lapka. Połączyłem kompy kablem sieciowym, skorzystałem z wicd ustawiając:
lapek: ip:192.168.0.1, maska:255.255.255.0, dns:255.255.255.0.
stacjonarny: ip: 192.168.0.2, maska:255.255.255.0, dns:255.255.255.0.
Jednak po kliknięciu 'polącz' zawsze na jednym z komputerów mam komunikat:brak połączenia.
założmy, że chcę udostepnic katalog /dane.
W /etc/exports na lapku mam:
/dane 192.168.0.1/24(rw,sync)
w /etc/hosts.allow
nfsd: ALL rpcbind: ALL mountd:ALL
Po stronie stacjonarnego (tak jakby klienta):
/etc/hosts.allow
rpcbind: 192.168.0.1/255.255.255.255
Wydaje polecenie po stronie klienta:
mount 192.168.0.1:/dane /dane
i otrzymuję:
mount.nfs: Failed to resolve server 192.168.0.1: Name or service not known
Co robię nie tak?
a ping 192.168.0.1 dziala
już niby wszystko ok. potrzebny był restart obu systemów po ustawieniu sieci ;)
Tylko transfer jakiś wolny, ledwo 10 MB/s przekracza.
A jak chcę udostępniać pliki z linuxa na windowsa 7 to jak najprościej to zrobić? :)
Ostatnio edytowany przez Marvell (2010-10-30 19:15:03)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 06:41:19)
[quote=Marvell]Aby połączyć w taki sposób 2 kompy z windowsem potrzeba 2 minut na ustawienia[/quote]
Na linie potrzeba kilku sekund jeśli ma sie przygotowane configi :)
adam@gentoo ~ $ cat /etc/samba/smb.conf [global] dos charset = 852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 workgroup = DOM netbios name = ADAM server string = Debian security = share update encrypted = Yes map to guest = Bad User null passwords = Yes log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 printcap name = cups os level = 65 wins support = Yes hosts allow = ALL [printers] comment = Drukarki path = /var/spool/samba guest ok = yes printable = yes browseable = no [homes] comment = Katalog Domowy path = / force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes
Z kopa działa na każdym linuxie .
Windows się bez problemu podłącza.
[quote=ilin][quote=Marvell]Aby połączyć w taki sposób 2 kompy z windowsem potrzeba 2 minut na ustawienia[/quote]
Na linie potrzeba kilku sekund jeśli ma sie przygotowane configi :)
[...]
Z kopa działa na każdym linuxie .
Windows się bez problemu podłącza.[/quote]
No właśnie, jeśli się je ma przygotowane to może i tak:)
Dzięki za config, teraz nie mam jak go sprawdzić, potem się tym zajmę i napiszę, czy poszło ok:]
OK, działa bez problemu:)
A co jeśli chcę udostępniać w odwrotną stronę? Tzn z windowsa na linuksa. Na windzie udostępniłem pewien katalog, ale nie wiem jak go zamontować pod linuksem.
Próbowałem mount 192.168.0.2:udostepniony_folder /media/share ale nic nie daje. W nautilusie próbowałem bezpośrednio wstukać w "położenie" coś takiego:
\\192.168.0.2, ale też bezskutecznie.
Nautilus powinien sam go znaleźć.
Jak nie chce to wklep mu
smb://IP.IP.IP.IP
Czyli
smb://192.168.0.2
Program nautilus nie obsługuje położeń 'smb'[/quote]
Poza tym w nautilusie po wejściu w 'Sieć" jest pusto, czy aby tam nie powinien być widoczny 2 komputer z sieci?
Jedyna opcja, która działa toKod:
# mount -t cifs -o guest //192.168.0.2/c702 /media/shareale to trochę niewygodne montować tak za każdym razem udziały.
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
Co ty masz za nautilusa co nie obsluguje ?
U mnie obsługuje.
ii nautilus-share 0.7.2-13 Nautilus extension to share folder using Samba
Choć nie wiem czy ten pakiet jest od tego.
[quote=Marvell]ale to trochę niewygodne montować tak za każdym razem udziały.[/quote]
Zdaje się od tego właśnie jest fstab.
Ewentualnie można sobie napisać jakiś prosty skrypt pokroju:
UDZIAL="$1" NAZWA_UDZIALU="$(basename "$1")" if ! mkdir /mnt/"$NAZWA_UDZIALU" ; then echo "Nie udało się utworzyć katalogu do zamontowania udziału" exit 1 fi mount -t cifs -o guest "$UDZIAL" /mnt/"$NAZWA_UDZIALU"
A potem uruchamiasz przez
skrypt //192.168.0.2/c702
(Pisane z palca, nie testowałem czy działa.)
Ostatnio edytowany przez Minio (2010-10-31 20:54:23)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 06:38:47)
Tak tak, brakowało pakietu gvfs-smb (mam Archa, a nie Debiana;])
Dziękuję za pomoc, już wszystko śmiga jak należy.
Pozdrawiam;]
Odkopuję temat, bo mam pewien problem pasujący tutaj.
Postawiłem sambę, (używam przerobionego configu z tego wątku:)), nie mam problemów z samym połączeniem komputerów, ale transfer plików jest bardzo wolny.
Komputery są połączone przez wifi przez router. Transfer plików to zaledwie ~ 1 MiB/s.
Macie pomysł jak go zwiększyć?
Na obu komputerach jest ArchLinux.
Pozdrawiam ;)
hmm jak znam życie to masz sieć w standardzie 'g' i albo mieszkasz w bloku gdzie jest duża gęstość sieci, albo jest duża odległość / wysoka strata pomiędzy routerem a PC.
troche ma też tu do rzeczy jakiego routera używasz i jaka masz kartę właśnie ze względu na jakość sygnału
oczywiście transfery teoretycznie są piękne :D w g jest do 54Mb/s w n jest do 150, a w draft n jest do 300 xd
czyli w MB odpowiednio do ok 7 ... 18 i 36.
no ale do tego dochodzą ramki komunikacyjne, straty pakietów, ewentualny tłok w sieciach wifi , noo i nie wiem czemu ale właśnie taka pakietyzacja bezpośrednia w sieci wychodzi gorzej niż transfer z internetu , tego jeszcze nie rozkminiłem dlaczego tak sie dzieje ;].
ja u siebie na sieci dobrałem po kanałach i ustawiłem stany jako kraj :] , wiem że TP-link miał wycofać jedną antenę ze sprzedaży w uni bo za mocno siała , ciul wie czy w routerach / ap , nie ejst to tez rozgraniczane programowo ( ale przyznam ze chyba nie ma różnicy , cięzko wyczuć router mam 2 metry od siebie ).
[edit]
różnica przy zmianie kanałów wystąpiła
poniżej masz fote jak się kanały wifi na siebie nakładają
[img]http://images.dipol.com.pl/images/Image103.gif[/img]
[edit2]
szału sie nie spodziewaj , ogladac filmy czy muzyki słuchać się da, tylko przy dużych plikach masz zonka.
[edit3]
@ilin twoj config samby wyglada bardziej seksi niż moj ... az sobie chyba moj podrasuje :], tylko nie mam pomyslu co by tu dodać :]
[xxx] comment = xxx path = /media/xxx/ valid users = xxx read only = yes create mask = 0777 directory mask = 0777 guest ok = no case sensitive = no
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-11-17 01:21:20)
Jest o wiele, o wiele prostszy sposób do podstawowych zastosowań, wypróbowany przeze mnie dziesiątki razy.
http://bloglinux.pl/2011/02/najprostszy-sposob-na-udostepnianie-plikow-w-lanie/
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.180.62' WHERE u.id=1 |
0.00071 | UPDATE punbb_online SET logged=1732216024 WHERE ident='3.137.180.62' |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215724 |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17630 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00223 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17630 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00072 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17630 |
Total query time: 0.00568 s |