Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Sytuacja wygląda tak: 1xwan 3xlan (maskarada) - bind praktycznie w domyślnej konfiguracji jako cache dns - dhcp (3 podsieci - 3xlan)
Problem polega na tym że komputer w lanie losowo nie może pingować adresu bramy (forward pomiedzy sieciami) np: pinguje adresy x.x.2.1 i x.x.3.1 ale x.x.1.1 juz nie
niekoniecznie czy jest to adres bramy w swojej podsieci czy nie - żeby było ciekawiej z serwera można pingować danego hosta w lanie
Co to może być ??
Podejrzenie padło na niceshaper'a w najnowszej wersji który do uruchomienia wymaga aby interfejsy imq miały nadany adres ip inaczej sie nie uruchomi (nadałem adresy takie jak adresy bramy)- czy to może być powód ???
Pozdrawiam
PS. wiem że opcja szukaj nie boli ale jakby ktoś mógł podać wzorcową konfigurację cache dns(bind)+ dhcp byłby prezent na mikołaja ....
co ma do tego problemu bind?
pokaz wynik ifconfig
hmm jakbym wiedział to nie zaśmiecałbym forum - nie wiem
sieciówki skonfigurowane tak (nie mam teraz dostępu do tego serwerka pisze z pamieci)
eth0 10.10.10.10 (wan) - gateway 10.10.10.1
eth1 192.168.1.1 (lan1)
eth2 192.168.2.1 (lan2)
eth3 192.168.3.1 (lan3)
maski /24
i imq na potrzeby niceshapera
imq0,imq1 192.168.1.1
imq2,imq3 192.168.2.1
imq4,imq5 192.168.3.1
raczej nie jest dobra idea nadawanie tego samego adresu roznym interfejsom ...
co do binda ... to jezeli nie dziala cos na poziomie ip (nie pinguje sie jakies ip, ktore powinno itp) to na 99.999% nie ma z tym nic wspolnego bind / serwer dns
wywaliłem adresy z imq, zainstalowałem starszą wersje niceshaper'a i wygląda na to ze jest ok
PS
w logach niepokoi mnie komunikat (network unrechable) generowany przez named - czy to moze mieć coś wspólnego z odpytywaniem root serwerów dns (czy jest jakiś sposób na aktualizację root serwerów, o ile w ogóle to jest powód) - sorry jeżeli pisze bzdury, ale po prostu nie wiem.........
a pisze o jaka siec mu chodzi? podaj caly komunikat ...
przykładowy wpis
error (network unrechable) resolving 'dns.empik.com/A/IN': 2001:503:231d:2:30#53
podobnych wpisów jest bardzo dużo
czy to nie jest problem związany z obsługą IPv6
tak ... wyglada jakbys mial cops zrobione ze system mysli iz ma routing ipv6 a tak naprawde go nie ma ...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00141 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.210.193' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.210.193', 1731738380) |
0.00077 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731738080 |
0.00092 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17877 AND t.moved_to IS NULL |
0.00016 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00290 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17877 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00173 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17877 |
Total query time: 0.00895 s |