Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Skonfigurowałem sobie wczoraj Nginx'a na moim serwerze jako Reverse Proxy dla apache'a, wygląda to tak:
apache działa na porcie 8080, a nginx na 80, apache obsługuje php i .htaccess a nginx treści statyczne oraz pliki exe, rar, zip itp. (pobieranie przez użytkowników).
I teraz mam 2 problemy/pytania z tym związane:
1. Gdy pobiera się jakiś plik z mojego serwisu, to nie widać wagi pliku, wcześniej, gdy działał sam apache działało to normalnie, więc nie jest to wina skryptu.. W czym problem ?
2. Przy 127 MB zatrzymało mi się pobieranie, choć plik waży 400 MB, nie zawsze się tak robi, ale dość często.
Moje configi nginx'a:
/etc/nginx/nginx.conf
user www-data;
worker_processes 2;
error_log /var/log/nginx/error.log;
pid /var/run/nginx.pid;
events {
worker_connections 1024;
}
http {
include /etc/nginx/mime.types;
default_type application/octet-stream;
access_log /var/log/nginx/access.log;
server_names_hash_bucket_size 64;
sendfile on;
tcp_nopush on;
#keepalive_timeout 0;
keepalive_timeout 65;
tcp_nodelay on;
gzip on;
gzip_comp_level 5;
gzip_http_version 1.0;
gzip_min_length 0;
gzip_types text/plain text/html text/css image/x-icon application/x-javascript application/octet-stream;
gzip_vary on;
include /etc/nginx/conf.d/*.conf;
include /etc/nginx/sites-enabled/*;
}[/quote]
/etc/nginx/conf.d/proxy.confproxy_redirect off;
proxy_set_header Host $host;
proxy_set_header X-Real-IP $remote_addr;
proxy_set_header X-Forwarded-For $proxy_add_x_forwarded_for;
client_max_body_size 20m;
client_body_buffer_size 128k;
client_header_buffer_size 64k;
proxy_connect_timeout 90;
proxy_send_timeout 90;
proxy_read_timeout 90;
proxy_buffer_size 16k;
proxy_buffers 32 16k;
proxy_busy_buffers_size 64k;[/quote]
/etc/nginx/sites-available/default -> jest podlinkowany do /etc/nginx/sites-enabled/default (ln -s).server {
listen 80;
server_name down4free.pl www.down4free.pl;
# access_log /var/www/Down4Free.pl/host.access.log main;
# Main location
location / {
proxy_pass http://127.0.0.1:8080/;
proxy_redirect on;
proxy_set_header Host $host;
proxy_set_header X-Real-IP $remote_addr;
proxy_set_header X-Forwarded-For $proxy_add_x_forwarded_for;
client_max_body_size 10m;
client_body_buffer_size 128k;
proxy_connect_timeout 90;
proxy_send_timeout 90;
proxy_read_timeout 90;
proxy_buffer_size 4k;
proxy_buffers 4 32k;
proxy_busy_buffers_size 64k;
proxy_temp_file_write_size 64k;
}
# Static files location
location ~* ^.+.(zip|tgz|gz|rar|bz2|doc|xls|exe|pdf|ppt)$ {
root /home/down4free/www/;
}
}[/quote]
Pliki nie do końca są na moim serwerze, tzn. mam skrypt, który działa na zasadzie stream to user, tzn. pobiera plik z np. rapidshare i jednocześnie, od razu wysyła go do usera, nie wykorzystując miejsca na dysku serwera, tylko transfer.
Proszę o pomoc.
PozdrawiamOstatnio edytowany przez tabi19 (2010-12-16 15:01:29)
http://notatnik.mekk.waw.pl/archives/96-Konfigurujemy_VPS_-_czesc_8,_nginx_cd_proxy,_FastCGI,_PHP.html
Wydaje mi sie ze wlasnie dlatego ze streamujesz, przegladarka nie pokaze Ci ile zajmuje plik.
[quote=kuebk]Wydaje mi sie ze wlasnie dlatego ze streamujesz, przegladarka nie pokaze Ci ile zajmuje plik.[/quote]
To nie przez to, gdyż na apache'u wszystko było ok, więc wina musi leżeć po stronie nginx'a..
Problem leżał w php.ini:
memory_limit = 128M
zmieniłem na:
memory_limit = 500M
i teraz pliki luźno się pobierają do końca.
Pozdrawiam
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00085 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.97.133' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.97.133', 1732280025) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732279725 |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17935 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00222 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17935 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00108 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17935 |
Total query time: 0.00616 s |