Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mam GRUBa w wersji 0.97 - chciałbym zmienić i zainstalować wersję GRUB 2.
Nie mogę jednak znaleźć dobrego opisu instalacji i konfiguracji.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
http://dug.net.pl/tekst/54/migracja_z_grub_a_do_grub2/
Przygotuj się tylko na powrót na grub1, jest wyraźnie prostszy od wersji 2.
tia, wersja druga jest poryta, nie wiem po co dobrowolnie się w to pakować ;)
PS A tak w ogóle system to Lenny? Bo tam grub2 w jakiejś starej wersji jest...
Chcę spróbować tego co napisał mi kolega w poście :
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=161416#p161416
A z tego co widzę po lokalizacji pliku - jest to GRUB 2.
System do Debian 5.0 - wersja stabilna - Lenny.
Dzięki za linka - ani nie zaglądałem na portal tylko przeszukiwałem forum... ;/
Ostatnio edytowany przez Shaken (2010-12-28 17:51:42)
a ja zaczałem powoli uczyc sie grub2 -> w końcu kiedyś trzeba ;) Newet freebsd uruchomiłem a nie wiedziałem jak kiedyś ..
http://debian.linux.pl/entries/91-Grub-2-i-FreeBSD
poczytałem, poszukałem i stała się jasność (choć w cześci)
standardowo
grub-install /dev/sda
powinno działać + plik konfiguracyjny
[b]Yampress[/b]: Też go kiedyś miałem, pododawałem sobie systemy, poustawiałem pod siebie, ale... W wersji drugiej wszystko jest jakieś pokręcone, linijek jest więcej z czego połowa nie wiadomo do czego służy, obsługuje się to trudniej, do tego przez jakieś automagiczne skrypty, wszystko trwa dłużej... ehh, nie dla mnie :>
A teraz mam tak:
amidala / # dpkg -l |grep grub amidala / #
:)
Zainstalowałem kiedyś gruba, po czym go usunąłem (pakiety). Faktycznie grub nadal siedzi w mbr, wszystkie niezbędne pliki są na partycji /boot... i mam co chciałem, wszystko* działa bez automagicznych debianowych automatów :P
*instalacja kernela z paczki by się wysypała, ale nie używam takowych
A może weźmiesz gentowego gruba-static z ext4 - ebuild unpack, potem wio do Debiana, ./configure, make i checkinstalem drania?
Arni - deweloper Debiana, paczka - grub1 z obsługą ext4 i w przyszłości btrfs :)
Bo mogę się założyć, że jeśli reiserfs4 i btrfs będą stabilne, to w Gentoo znajdą się patche na gruba1 do tych systemów plików.
Pozdrawiam
;-)
[quote=Jacekalex]A może weźmiesz gentowego gruba-static z ext4 - ebuild unpack, potem wio do Debiana, ./configure, make i checkinstalem drania?[/quote]
Tylko po co? Mnie się podoba tak jak jest... Zresztą i tak mam osobnego /boot'a ;) A odnośnie patchy na gruba w Gentoo — patch dodający obsługę reiser4 jest w nim od lat, na btrfs chyba jeszcze nie ma, ale pewnie niedługo się znajdzie...
zresztą:
001_all_grub-0.95.20040823-splash.patch 002_all_grub-0.97-splashimage-safety.patch 003_all_grub-0.97-example-rescue-shell.patch 005_all_grub-0.96-PIC.patch 008_all_grub-0.97-AM_PROG_AS.patch 010_all_grub-0.96-bounced-checks.patch 011_all_grub-0.97-varargs.patch 015_all_grub-0.96-unsigned-addresses.patch 016_all_grub-0.97-multiboot-memory-amount.patch 040_all_grub-0.96-nxstack.patch 060_all_grub-0.96-netboot-pic.patch 070_all_grub-0.97-initrd_max_address.patch 090_all_grub-0.97-intelmac.patch 100_all_grub-0.97-splashimage-example.patch 110_all_grub-0.97-ptable-fix.patch 300_all_grub-0.97-pie-safety.patch 400_all_grub-0.97-reiser4-20050808-gentoo.patch 410_all_grub-0.97-dhcp-vendorclass.patch 420_all_grub-0.97-chainload-logical.patch 550_all_grub-0.97-long-commandline.patch 600_all_grub-0.97-gpt-partition-table.patch 700_all_grub-0.97-grub-install_addsyncs.patch 710_all_grub-0.97-grub-install_regexp.patch 720_all_grub-0.97-grub-install_aoe_support.patch 800_all_grub-0.97-crossreference_manpages.patch 810_all_grub-0.97-ext3_256byte_inode.patch 820_all_grub-0.97-cvs-sync.patch 821_all_grub-0.97-grub-special_device_names.patch 822_all_grub-0.97-geometry-26kernel.patch 830_all_grub-0.97-raid_cciss.patch 840_all_grub-0.97_kvm_vda.patch 850_all_grub-0.97_ext4.patch 860_all_grub-0.97-pie.patch
A to twoim zdaniem Debian Squeeze i Sid nie zasługują na normalnego gruba, zamiast tego idiotyzmu dwójki, z jego "Do not edit this file" w grub.cfg?
Przecież i w Debianie i w Ubuntu są chyba niezbyt normalni developerzy.
Nie dość, że forsują nowego gruba2, który - jaki jest - każdy widzi, to w dodatku, np aplet głośnosci w Squeeze po wywqleniu Pulse (Gnome 2.28) - brak? w Gentoo mam normalny aplet na gnome 2.30, ten sam, który był w gnome od zawsze.
Gdm 2.28 - bez normalnego panelu konfiguracyjnego? ja do Gnome 2.30 mam gdm 2.2* z normalnym gdmsetup.
Nawiasem piszac, developerów kilku znanych dystrybucji warto posłać do Gentoo, żeby zobaczyli, jak się Linuxa robi.
Nawet w najnowszym systemie, mam sprawdzone działające rozwiązania, do których w nowościach nie ma wystarczająco dobrych zamienników.
Czy w Debianie nic podobnego się nie przyda?
np:
gnome-base/gdm Available versions: 2.20.11{tbz2} [M](~)2.28.2-r1 [M](~)2.32.0 [M](~)9999
[u] gnome-extra/gnome-media ............................ Installed versions: 2.30.0-r1(2){tbz2}(13:33:27 03.08.2010)(-pulseaudio)
i aplet głośności jakiś taki normalny, do alsy ;).
Naprawdę uważasz, że deweloperzy Debiana są dużo mądrzejsi od Ciebie?
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-12-28 21:24:17)
[quote=Jacekalex]A to twoim zdaniem Debian Squeeze i Sid nie zasługują na normalnego gruba, zamiast tego idiotyzmu dwójki, z jego "Do not edit this file" w grub.cfg?[/quote]
ależ jest — [deb]grub-legacy[/deb]
[quote=Jacekalex]np aplet głośnosci w Squeeze po wywqleniu Pulse (Gnome 2.28) - brak? w Gentoo mam normalny aplet na gnome 2.30, ten sam, który był w gnome od zawsze.[/quote]
U mnie gnomowy aplet głośności w Squeeze działa dokładnie tak samo jak w Gentoo :)
Nie mam i nigdy nie miałem pulseaudio...
[quote=Jacekalex]Gdm 2.28 - bez normalnego panelu konfiguracyjnego? ja do Gnome 2.30 mam gdm 2.2* z normalnym gdmsetup.[/quote]
Heh, ja też: [deb]gdm[/deb]. Nowa wersja gdm w Debianie występuje pod nazwą [deb]gdm3[/deb] :)
[quote=Jacekalex]Czy w Debianie nic podobnego się nie przyda?[/quote]
Jak wyżej — wszystko to jest :P
[quote=Jacekalex]Naprawdę uważasz, że deweloperzy Debiana są dużo mądrzejsi od Ciebie?[/quote]
No wiesz... ja to przy nich lama jestem ;) poważnie! Choć nie uważam się za idiotę i nie uważam też, że aby zostać szeregowym deweloperem Debiana trzeba być w czymkolwiek wybitnym... to na to trzeba masę czasu, zaangażowania, poświęcenia itd., itp. Zresztą to pakietowanie oprogramowania musi być na dłuższą metę strasznie nudne ;) Oczywiście nie mówię tu o deweloperach odpowiedzialnych za ważniejsze pakiety i nadających ogólny kształt dystrybucji...
PS Nie brnijmy już proszę w kolejną dyskusję Debian vs Gentoo, bo nie o tym wątek...
[quote=Shaken]Witam,
mam GRUBa w wersji 0.97 - chciałbym zmienić i zainstalować wersję GRUB 2.[/quote]
GRUB 2 jest w backportach, więcej informacji tutaj: http://backports.debian.org/
Z tego co czytam, nie przepadacie za GRUBem w wersji 2. Dlaczego wolicie 0.97?
Bo jest znacznie prostszy w obsłudze, a co za tym idzie łatwiejszy w konfiguracji, i bardziej niezawodny.
Za to grub2 cierpi na syndrom "wiecznej bety" - gdzie często coś nie działa jak powinno.
I ma mocno pokręcone pliki konfiguracyjne.
... i ma brzydszą czcionkę w tabelce
(wbrew pozorom jest to główny powód przez który z niego zrezygnowałem ;))
Za to obsługuje tapetę w większej ilości kolorów niż GRUB 1 ;P
... i większe rozdzielczości (w których czcionka wygląda jeszcze gorzej) :P
[quote=k4misiek]Za to obsługuje tapetę w większej ilości kolorów niż GRUB 1 ;P[/quote]
I pewnie dzięki temu w tej najnowszej wersji (1.98+20100804-11) nie da się mieć GRUB-a bez tapety (chyba że się zrezygnuje z desktop-base).
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.201.93' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.201.93', 1732711090) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732710790 |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17990 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00176 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17990 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17990 |
Total query time: 0.00556 s |