Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Podczas instalacji systemu, po wciśnięciu ALT+F2 odpalam konsolę, chcę zamontować pendrive USB ponieważ mam na nim sterowniki do kontrolera RAID,.
Wpisuje fdisk -l i mam informację że mam rozpoznanego pendrive:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 490 3928231 7 HPFS/NTFS
Prtition 1 has diferent physical/logical endings
phys (...) logical(..)
tworzę katalog
mkdur /mnt2
po czym montuję
mount /dev/sda1 /mnt2
odpowiada mi invalid arguments
Wpisywałem:
mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt2
i też nic
odpowiada: No such device
tylko dlaczego jak po wpisaniu fdisk -l mam go rozpoznanego
Czy ktoś może napisać jak postępował podczas instalacji gdy były potrzebne dodatkowe moduły z zewnętrznego nośnika. Moja instalacja dochodzi do
momentu gdy pojawia się komunikat że nie wykryto dysku. I potrzebuję pobrać moduł ze sterownikiem z USB
Sprawdź czy kernel na którym odpalony jest instalator zawiera w ogóle moduł [i]ntfs[/i].
Powinien siedzieć pod ścieżką:
/lib/modules/`uname -r`/kernel/fs/ntfs/ntfs.ko
i dać się załadować przez: [tt]modprobe ntfs[/tt]
[quote=rakon]Czy ktoś może napisać jak postępował podczas instalacji gdy były potrzebne dodatkowe moduły z zewnętrznego nośnika.[/quote]
Ja ostatnio tak ładowałem moduł [i]a4tech[/i] z dysku. Normalnie podmontowałem partycję (ext4) i załadowałem moduł [tt]insmodem[/tt].
Czyli jak miałbym sformatowanego pena na ext3 to wykryłby ?
powinien... a sprawdziłeś czy jest moduł [i]ntfs[/i]? ja tam w 100% pewien, że go nie ma nie jestem... może to coś innego ;)
A [b]mkdur /mnt2[/b] nie zwraca ci błędu? Ja zawsze do tworzenia katalogów używam [b]mkdir [/b] lub można [b]md[/b] (md to w tfu tfu można używać).
Ostatnio edytowany przez Euzebiusz29 (2011-01-28 23:29:33)
Sprawdziłem w międzyczasie na instalatorze [url=http://dug.net.pl/news/214/]Squeeze RC2[/url] i nie ma tam modułu [i]ntfs[/i].
mkdir :)
możesz sobie zrobić alias w ~/,bashrc, wtedy zamiast mkdir będziesz miał md
[quote=rychu]możesz sobie zrobić alias w ~/,bashrc, wtedy zamiast mkdir będziesz miał md[/quote]
rychu po pierwsze ~/.bashrc nie ~/,bashrc :P
Po drugie jak [b]azhag[/b] wejdzie to Was pogoni! Partycje montuje się w podkatalogach /mnt a nie tworzy /mnt2, /mnt3... itd.
[quote=thalcave]Po drugie jak [b]azhag[/b] wejdzie to Was pogoni! Partycje montuje się w podkatalogach /mnt a nie tworzy /mnt2, /mnt3... itd.[/quote]
pendrive'y montuje się do katalogów w [i]/media[/i] :P
btw, problem rozwiązany czy nie? bo sam już nie wiem...
[quote=ArnVaker][quote=thalcave]Po drugie jak [b]azhag[/b] wejdzie to Was pogoni! Partycje montuje się w podkatalogach /mnt a nie tworzy /mnt2, /mnt3... itd.[/quote]
pendrive'y montuje się do katalogów w [i]/media[/i] :P[/quote]
Niniejszym gonię was.
thalcave napisał(-a):
Po drugie jak azhag wejdzie to Was pogoni! Partycje montuje się w podkatalogach /mnt a nie tworzy /mnt2, /mnt3... itd.[/quote]
<OFTOP>A co to znaczy "montuje się"? system domyślnie montuje w /media/ czy mnt zewnętrzne nośniki, a jak user chce z palca, to wolna wola, montuje gdzie chce, byle wiedział, co robi.
Ja wystarczająco często w życiu słyszę (najczęsciej w urzędach), w zasadzie, rzeczywiście, sensu takiego nie ma, w zasadzie rzeczywiście, przepisy i zarządzenia i regulaminy mówią inaczej, no ale tak się robi, i koniec.
I bardzo proszę nie infekować Debiana nawykami rodem z .....</OFTOP>
[quote=azhag]Niniejszym gonię was.[/quote]
Ja też
A co do pendraka, sformatuj mu drugą partycję jako ext3 - wtedy pójdzie.
Ewentualnie kontroler raida puść na allegro, a włącz soft raida w kernelu (przez mdadm), efekt ten sam a kłopotów mniej niż jedna trzecia, zwłaszcza w Debianie.
Pozdrawiam
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-01-29 09:26:16)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
[quote=Jacekalex]A co to znaczy "montuje się"?[/quote]
Według [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard]FHS[/url].
Standardy są zainstalowane w komputerze, i dobrze.
Jeśli natomiast człowiek na swoim kompie chce działać zgodnie ze standardami? wolno, che inaczej? tez wolno.
I pisząc OFTOP nie miałem na myśli zasad stosowanych domyślnie w Linuxie, tylko pewien system myślenia, jaki tkwi w bezosobowym "tak się robi" czy "no przecież tak wszyscy robią".
Człowiek jest istotą wolną, i np jak mi się zachce zmontować home /root/home - to mi wolno w moim kompie to zrobić, i żadne "montuje się" mnie nie dotyczy.
A nie cierpię sytuacji, gdzie wszstkie patologie przenosi się na dziedziny, których jeszcze nie zdążyły opanować.
A Linuxa nie zdążyły na szczęście :)))
Pozdrawiam
;-)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.65.111' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.65.111', 1732225701) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732225401 |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18186 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00190 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18186 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18186 |
Total query time: 0.00586 s |