Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam :)
Wymieniłem w swoim kompie baterie na płycie,
odłaczyłem karte sieciową . Zostala tylko grafa wbudowana podpieta + klawiatura + myszka.
Komputer czasami wstaje, włącza się system operacyjny. Po ok 12-15 minutach się sam wyłącza.
Jak się wyłączy to już go nie jestem w stanie włączyć.
Wiatraczek w zasilaczu chodzi i zasilacz jest zimny.
Wiatraczek na procesorze tez pracuje dobrze .
Temperatura sprawdzana w biosie .. ok 31 stopni. ( w obu przypadkach)
Co mu jest ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
Ostatnio edytowany przez anonimek (2011-01-30 10:26:21)
Najprawdopodobniej pada albo zasilacz (to że jest zimny nic nie znaczy - może dożył po prostu swojego wieku i czas go wymienić - PODAJ MARKĘ), albo jakieś kondensator elektrolityczny szlag trafia od zbyt dużej temperatury - u mnie samoistne wyłączanie było oznaką obu powyższych po trochu.
EDIT:
Od razu uprzedzę pytanie - NIE, to że w BIOS pokazuje 31 stopni nie znaczy że to maksymalna temperatura na całej powierzchni płyty, najczęściej masz tylko dane dotyczące CPU, w wypadku nowszych płyt jeszcze chipsetu, ale to tyle, a wystarczy że obieg powietrza jest gdzieś nie najlepszy i już jakiś kondensatorek może się nienaturalnie nagrzewać... (dlatego min. warto inwestować w droższe obudowy z wbudowanymi wiatraczkami.
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-01-30 10:36:39)
Zresetowały się ustawienia w biosie i masz zaznaczoną opcję "Wake on LAN" czy coś w podobie, i komp sa się włącza 'przez' kartę sieciową. Tak mi się wydaje, bo sam miałem podobną sytuację,
Spię sobie w nocy, a tu nagle komp się sam włącza, a że głośno chodzi, od razu się budziłem, z myślą "wtf?"
:)
edit:///
Do usunięcia, nie doczytałem, że odłączył kartę sieciową,
Ostatnio edytowany przez Marvell (2011-01-30 10:35:22)
Podczas kolejnego testu gdy komp byl uruchomiony, poruszalem kablem
od wtyczki do monitora (d-sub). No i komp momentalnie sie wylączył.
Zbadalem manualnie .. plyta głowna nie byla gorąca ..ani nawet ciepla tez nie.
Probowalem wlaczyc komp i nie wstaje .
Dalej właczyłem i wyłączem załacznik na zasilaczu ... (tam i z powrotem) . No i komp wstał
Zasilacz: take me 400
Ostatnio edytowany przez anonimek (2011-01-30 12:16:32)
zasilacz albo płyta główna. pożycz od kogoś zasilacz i podepnij, jeśli nadal będzie to samo to płyta główna walnieta
Zasilacz: take me 400[/quote]
Aaa czyli masz "urządzenie zasilaczopodobne":
http://forum.thg.pl/obudowy-i-zasilacze/czarna-lista-trefnych-zasilaczy/
IMHO jak najszybciej załatw sobie zasilacz normalnej firmy - na początek pożycz od kogoś do testów i miejmy nadzieję że Twój "zasilacz" nie uszkodził Ci płyty i/lub innych podzespołów.
Napisz może tak : jaka płyta, bo to ma znaczenie, i czy bios ci działa poprawnie, i ile lat ma zasilacz, mi po 6 padł dopiero, tzn. łożyska się przetarły. Zaktualizuj tez bios do najnowszej wersji, czasem to pomaga.
Zasilacz bedzie miec kolo 5 lat , ale tego kompa jakos nie tyralem :)
Plyte MSI K9VGM-V
zasilacz take me.
Jak juz zastartuje to bios dziala poprawnie
---------------------
A teraz druga sprawa :
Czytając listę która zapodał HUK .. z przerażeniem zobaczyłem ze na kompie na którym mam ważne dane i którego tyram
dosyć mocno ( VirtualbBox z WinXP , JBoss, Eclipse .PostgreSQL .i kilka innych rzeczy na raz.) mam zasilacz Feel 3 400 ATX.
3 dyski, procek 2 rdzeniowy i sporo RAMu.
Plyta Gigabyte GA-M61SME-S2 . Kilka razy (ale nie często) zdarzylo mi się z po włączeniu kompa Grub się nie pojawiał,
komp chodzil a nic sie nie pokazywalo. Restart zazwyczaj pomagał.
Ale teraz jestem swiadom ze to moze byc przez ten zasilacz Feel .(Niby Stingerek pisze ze Feel 3 to nienajgorsze ..no
ale dla 1gb Ramu a ja mam 3)
Priorytetem jest dla mnie dzialanie maszyny na ktorej mam twazne dane i zastanawiam sie czy
nie lepiej jej kupic lepszy zasilacz a tego Feel 3 dac do tamtego.
Dlatego mam prośbe abyście zasugerowali jaki zasilacz wybrac np z tąd:
http://www.bitcomputer.pl/catalogue.php?category=143
Edit :) najlepiej zeby nie byl za drogi :)
Z gory dziekuje Wam za rady :)
Ostatnio edytowany przez anonimek (2011-01-30 16:49:34)
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=16479
a tutaj lista zasilaczy dobrych i złych
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
Fortran albo jakoś tak się nazywały zasilacze, co podobno nie padają - empirycznie sprawdzone. P.s. ale Fortran to też taki język był/jest, więc mogę się mylić.
edit: Fortron :) Lista na elektrodzie go zawiera. Ciężkie, ale mają to coś.
Fortron tak, ale Fortron (nowy, nieużywany) tak piszą na elektrodzie i ja im wierzę
Dzieki :)
Tylko takie pytanie :)
przewód łączący chyba z plytą głowną powinien byc opakowany w dodatkową siatke izolaczyjną ,
ewentualnie co to daje ?
( feel 3 ma taką siatke)
Nic to nie daje, kabel taki jest lepiej chroniony przed przetarciem pojedynczych żyłek i tyle imo.
Co do "nowy, nieużywany" to tyczy się to KAŻDEGO zasilacza (napisano to dla Fortronów ponieważ są bardzo popularne na allegro) - przy czym nie ma co szaleć, jeżeli np chcemy zasiłkę do starego kompa z mocna linią 5v to ciężko znaleźć coś nieużywanego i zarazem taniego... samemu mam używanego Fortrona 400 W - chodzi już sporo latek i na razie nic nie wskazuje żeby się coś miało zmienić ;] (odpukać)
Edit:
Jeszcze @paoolo: w wypadku zasilaczy zwykle ciężkie=dobre, lekkie=shit ;] po prostu do dobrych wkłada się sporo więcej elektroniki, radiatorów i systemów zabezpieczających których nie uświadczysz w urządzeniach "Zasilaczopodobnych"
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-02-01 20:21:20)
Kupilem CHieftec CTG 500AA-80P 500W (w bitcomputer) i jestem troszku zniesmaczony , gdyz wazy on zaledwo 1,70 kg.
Stary Fell 3 wazy (400W) wazy 1.95kg. Ma oczywiscie slotow, no ale sie zastanawiam tą małą wagą.
To nie jest wcale tak mało :) Kupiłeś jedną z najlepszych marek, jeśli w ogóle nie najlepszą.
Sprawdź czy sieć elektryczna nie ma skoków napięcia.
Komp stał sie głosniejszy... i to jest dzwine ...
Jak przykladam ucho do Zasilacza ..cisza ..
jak przykladam ucho do wiatraczka na plycie ..cisza ...
przykladam w okolice plyty glownej to wlasnie taki szum slysze ... dziwne ..
Co moze byc tego przyczyną ?
Ostatnio edytowany przez anonimek (2011-02-02 13:30:54)
ogłuszający krzyk ciszy? może przyczyną ciszy jest brak dźwięków :O
piszczące cewki?
Mozliwe ze to wlasnie cewki.. co z tym dalej zrobic ?
http://psufaq.wordpress.com/2008/03/16/zaklejanie-cewek/
Co myslicie o tym ;)
Znalazlem przyczyne:
nazwala sie staaaaaary dysk IBM . Z tego co powyzej nic nie robilem, tylko odłączylem stary dysk ....
Uff ... moje uszy odetchnely z ulgą
Ostatnio edytowany przez anonimek (2011-02-07 11:35:19)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.31.86' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.31.86', 1732219636) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732219336 |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18197 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00348 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18197 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18197 |
Total query time: 0.00734 s |