Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Opinie ?
Uwagi ?
Problemy !?
Jest już stosowna lektura na ten temat. :)
[i]i386[/i]: http://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-upgrading.en.html
[i]amd64[/i]: http://www.debian.org/releases/stable/amd64/release-notes/ch-upgrading.en.html
(te dokumenty chyba niczym szczególnym się nie różnią, ale wrzucam oba linki dla porządku)
Trochę mam stracha przed aktualizacją distro :-/
Z Etch do Lenny poszło bezboleśnie. A teraz mam jakieś obawy że mi się system nie podniesie.
Zainstalowałem go tak dawno że cho cho i bez żadnych formatów śmiga do dziś.
Jeśli by ktoś już wykonał aktualizację to proszę o kilka słów jak poszło.
[quote=marcin.t]Trochę mam stracha przed aktualizacją distro :-/[/quote]
Nie musisz przecież natychmiast aktualizować, Lenny będzie wspierany jeszcze przez rok.
Spokojnie możesz sobie poczekać na np. Squeeze 6.0.2 i dopiero zaktualizować. :)
[quote=ArnVaker]Spokojnie możesz sobie poczekać na np. Squeeze 6.0.2 i dopiero zaktualizować. :)[/quote]
Trochę a propos, 6.0.1 ma się pojawić za jakiś miesiąc.
No niby mogę, ale paluszki swędzą :-) i chciało by się pogmerać. Na laptopie mam niestabilnego squeeze i śmiga aż miło.
Migracja z oldstable do stable ma przechodzić bezboleśnie — developerzy Debiana kładą specjalny nacisk na tę kwestię.
Weź lepiej porządnie zainstaluj tego Debiana od zera, to nie będzie strachu przed aktualizacją.
Wystarczy /home na osobnej partycji, kopia zapasowa plików konfiguracyjnych z /etc/ najlepiej rdiff-backup w skrypcie do crona, i gotowe.
W takiej sytuacji możesz aktualizować, instalować od zera, i zawsze ważne dokumenty i konfiguracja zostają, nic się nie gubi i nie znika.
Ja w ten sposób mam ten sam home, od 3 lat, przetrwał zaledwie 6 wersji Ubuntu, 2 razy Debian, raz OpenSUSE, raz Fedorę i 3 razy Gentoo - to mój trzeci system Gentoo, i wszystko działa, nic się nie zgubiło.
Razem OS był instalowany chyba z 15 czy 20 razy łącznie, a home ciągle ten sam.
To by było na tyle
;-)
ja od jutra w pracy zaczynam masowe aktualizacje Lenny (niektore instalowane jeszcze jako niestabilny Sarge) do Squeeze ... wiec jak nie zapomne to dam znac ...
Mam oddzielną partycję /home /var. Jak przeinstalować system bez kasowania urzytkowników ? Czyli /home nie kasuję, ale jak zostawić hasła i konta userów ?
Konfiguracja jest w /etc/ wystarczy skopiować sobie folder /etc/ do np /home/etc, a potem skopiować do nowego systemu /etc/passwd /etc/group i /etc/shadow, uważając na uprawnienia, shadow musi mieć chmod 600 , pozostałe 644.
I powinno wszystko działać.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-07 12:58:33)
Hę? Chcesz przeinstalowywać system? a od czego aktualizacja?
[quote=raven18]Hę? Chcesz przeinstalowywać system? a od czego aktualizacja?[/quote]
A pewnie od tego, że jak ktoś zaczynał od Ubuntu, to wie, jak się takie aktualizacje kończyły.
W Ubusiu, jakby system, który działał ponad 2 tygodnie, przeżył aktualizację dystrybucji, to byłoby wielkie święto.
Ale niestety takie święto się nie zdarzyło.
Przeważnie po aktualizacji dystrybucji łatwiej go było zainstalować, niż naprawiać (z wyjątkiem świeżej akcji - instalacja np 9.04 i od razu aktualizacja do 9.10 a potem 10.04).
Takie działania się udawały.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-12 21:41:23)
[quote=raven18]Hę? Chcesz przeinstalowywać system? a od czego aktualizacja?[/quote]
O to to, dokładnie. Po co męczyć się z reinstalacją jak wystarczy zaktualizować. ;)
Backup konfigów i listy pakietów naturalnie nie zaszkodzi, może się przydać gdyby coś poszło nie tak...
jak na razie dwa systemy zaktualizowane ... jedynym problemem byl nie wstajacy mysql (w logu m.in. [tt][ERROR] /usr/sbin/mysqld: unknown option '--skip-bdb'[/tt]) gdy zachowalem posiadana wersje /etc/mysql/my.cnf (z wersja z pakietu wstal bez problemu)
Ja też dwa zrobiłem, zepsiło się reboot i halt na gnomie
dołożę swoje,
Zrobiłem x2, na hp ml 330 wykrzaczył się na mysql, ale tam z istotnych miałem tylko serwer plików, także nie bolało - samba przeszła bezproblemowo, sprzętowy rage xl wrócił do rozdzielczości 800x600, pomogła mała modyfikacja xorg
i na laptopie f5n był problem z uruchomieniem gdm (zainstalowany nvidia), wróciłem do domyślnego xorg.conf i okna wystartowały, ale za to ruszyła z marszu karta wifi (ale tutaj zadziałał nowszy kernel, jakoś ciągle działałem na starociu ;) )
Ostatnio edytowany przez krzys (2011-02-07 23:16:07)
a ma ktoś jakieś porady jak zachować stare i leciwe KDE 3.5.x ?
nowa gałąź 4.x mnie jakoś odstrasza ~_~
[quote=urbinek]a ma ktoś jakieś porady jak zachować stare i leciwe KDE 3.5.x ?
nowa gałąź 4.x mnie jakoś odstrasza ~_~[/quote]
Trinity: [url]http://trinity.pearsoncomputing.net[/url] ;)
http://yoush.homelinux.org:8079/tech/keeping-kde3-when-upgrading-to-squeeze
nie zagłębiałem się w ten tekst... po prostu natknąłem się na niego na planecie Debiana
[quote=urbinek]a ma ktoś jakieś porady jak zachować stare i leciwe KDE 3.5.x ?
nowa gałąź 4.x mnie jakoś odstrasza ~_~[/quote]
http://trinity.pearsoncomputing.net/
Enjoy.
A jak utworzyć listę pakietów które ma zainstalowanie ?
I jak zainstalować je potem na "świeżym" Debianie squeeze ?
[b]marcin.t[/b]: np.: http://dug.net.pl/tekst/89/
I po wszystkim.
Zainstalowałem system na nowo, zrobiłem tak jak pisał "Jacekalex" to system się już nie podniósł.
Więc w plików passwd, group i shadow dodałem tylko wpisy ze starych plików "starej instalacji",
kopia /home i użytkownicy już są przeniesieni. Kopia /var oraz kilku plików konfiguracyjnych z /etc
i działa prawie wszystko. Jeszcze tylko mysql mi pozostał
coś z debian-sys-maint, chyba musze ustawić nowe hasło.
root@Desktop:/home/marcin# /etc/init.d/mysql stop Stopping MySQL database server: mysqld failed!
Ale to zostawię na deser :-)
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
[b]PS: Niech DEBIAN będzie z Wami.[/b]
Kilka dni temu w końcu miałem chwilę w pracy i zrobiłem dist-upgrade na moim desktopie. Wszystko poszło gładko, nie było problemów z GRUB2 i WinXP jak wcześniej w wersji testowej squeeza. Z flashem i Operą też nie jest źle. Ale jedna rzecz mnie osłabiła - gcalctool. Niby nowy wygląd, ale jakby mniej funkcji np. nie działa ctrl+Z do którego się przyzwyczaiłem i jest mi tak niezbędny że sorry. Dlatego musiałem ściągnąć paczkę gcalctool/lenny i ręcznie zainstalować przez dpkg. Krok do przodu i dwa kroki do tyłu.
Ogólne wrażenia neutralne. Gnome się prawie niczym nie różni. Do bebechów jeszcze nie zaglądałem, serwer ciągle stoi na lennym. Ale w końcu trzeba będzie zapoznać się z nowym systemem inicjalizacji systemu.
Teraz czeka mnie upgrade domowego systemu. Muszę zrobić backup partycji LUKS, żeby nie było :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.223.43.106' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.223.43.106', 1732278042) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732277742 |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18249 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00250 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18249 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00104 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18249 |
Total query time: 0.0067 s |