Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z instalacją debiana, aby go zainstalować pasi mi stery do sieciówki, które są zamknięte, a nie mam stacji dyskietek aby je dodać przy instalacji, pasi mi więc instalkę debiana z zamkniętymi sterami, no ale nie mogłem takiej znaleźć, no i się pytam jest takie coś, czy nie?
Ps. interesuje mnie tylko stabilna wersja debiana 6 64 bit z gnome ( 3.0 - jak już jest ).
Z góry dzięki za wszelaka pomoc.
[s]Pasąc[/s] Pisząc o sterownikach [s]pasisz[/s] masz na myśli firmware? Są nieoficjalne netinstale [s]pasące[/s] posiadające już firmware. Taki netinstal możesz [s]dopasić[/s] dokarmić pakietami z normalnej płyty (kiedy [s]pasi[/s] prosi o dodatkowe źródła APT-a).
[b][s]Dopasek[/s] Dopisek:[/b]
no i zapomniałem o linku :D — http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/current/
GNOME 3 w Squeeze nie ma i nie będzie (chyba, że przez backporty, ale to raczej nieprędko).
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-04-08 12:02:15)
Dalej nie łapiesz, co mi z netinstala jak neta nie wykrywa, bo stery do karty sieciowej są tylko zamknięte, w ogóle nie widzi mi sieciówki i w tym tkwi problem.
[quote=jeje]Dalej nie łapiesz, co mi z netinstala jak neta nie wykrywa[/quote]
A ty nie łapiesz, że do instalatora z niewolnymi firmware'ami możesz dodać pełne CD/DVD jako źródło pakietów (już na etapie instalacji!). Nie jest potrzebna koniecznie sieć.
[quote=jeje]bo stery do karty sieciowej są tylko zamknięte, w ogóle nie widzi mi sieciówki i w tym tkwi problem.[/quote]
Właśnie dopytuję czy mówiąc o sterownikach masz na myśli same sterowniki do jądra, czy tylko firmware do sieciówki (jeśli sam nie wiesz, najprościej będzie jeśli po prostu podasz co to za wynalazek, ktoś — bo raczej nie ja — powinien się orientować).
Stwierdzenie "w ogóle nie widzi" może sugerować, że chodzi o firmware właśnie.
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-04-08 12:18:46)
Skoro instaluję z CD/DVD i sieci nie wykrywa a instalacja z płyty kończy się black screenem to może faktycznie czegoś tu nie łapię , ale sieciówa to Atheros.
omg, po polsku proszę :P trochę kiepsko zrozumiałem o co ci chodzi. Uznanie dla azhag'a :P
sieć wifi tak?
A próbowałeś zainstalować system do końca i zobaczy jaki będzie efekt?
Bo potem można zrobić apt-cdrom i ustalić źródła z płyt.
Hmm, to jest tak że stery do sieciówki wbudowanej w płytę główną są zamknięte i niema ich w jądrze, i tyle w tym tkwi problem, na płycie ich niema.
W pierwszej odpowiedzi dostałeś link do obrazów zawierających niewolne sterowniki. Na co jeszcze czekasz?
Dzięki, i oto mi chodziło.
Hej! Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
[quote=azhag][s]Pasąc[/s] Pisząc o sterownikach [s]pasisz[/s] masz na myśli firmware? Są nieoficjalne netinstale [s]pasące[/s] posiadające już firmware. Taki netinstal możesz [s]dopasić[/s] dokarmić pakietami z normalnej płyty (kiedy [s]pasi[/s] prosi o dodatkowe źródła APT-a).[/quote]
Czy można mu zapodać obraz płyty iso? Mam netbooka i netinstal ładnie zaczyna, ale wykrzacza się na pobieraniu pakietów. Jeśli nie mogę z iso, czy jest jakiś inny sposób na dostarczenie pakietów z HDD?
Z pendrive mi nie chce bootować, nie mam pojęcia dlaczego.
Podobno można: [url]http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=30&t=60393#p352306[/url].
[b]EDIT:[/b] Tamten post nie jest o instalatorze, ale w nim też powinno to działać IMO.
[quote=szczypior88]Czy można mu zapodać obraz płyty iso? Mam netbooka i netinstal ładnie zaczyna, ale wykrzacza się na pobieraniu pakietów. Jeśli nie mogę z iso, czy jest jakiś inny sposób na dostarczenie pakietów z HDD?
Z pendrive mi nie chce bootować, nie mam pojęcia dlaczego.[/quote]
Z czego uruchamiasz instalator?
@ArnVaker - gdzie powinienem wrzucić iso, żeby go instalator widział? Jaka będzie ścieżka?
@yossarian - netinstal - PXE
Nie wiem czy instalator sam je zobaczy — nigdy tego nie robiłem. ;)
Ja to widzę tak, że z poziomu instalatora przeskakujesz na inną konsolę i z jej poziomu:
• tworzysz katalogi
• montujesz partycję na której masz obraz iso
• montujesz obraz iso via [tt]mount -o loop[/tt] do innego katalogu
I teraz nie wiem czy instalator sam taki obraz wykryje i spyta czy chcesz go dodać — tak byłoby oczywiście najlepiej, czy trzeba będzie dodać go z palca tak jak napisano w tamtym wątku, czy w ogóle może jest to niewykonalne. Musisz obadać. :)
Teoretycznie powinno działać. Podobnie się to załatwia gdy instalator z pendrive pluje się o płytę, którą wystarczy zamontować z obrazu.
[quote=ArnVaker] montujesz partycję na której masz obraz iso[/quote]
No właśnie o to mi chodzi, że nie wiem jak tą ścieżkę podać. Bo to iso jest przecież na kompie, na którym są pliki netinstal - nie na kompie, na którym przebiega instalacja.
Ok, udało mi się podmontować pena. Tylko że jak mu daję:
mount -o loop /mnt/pen/obraz.iso /mnt/cd
to mi wywala
mount: Couldn`t setup loop device
mount: Munting (null) on /mnt/cd failed: No such file or directory[/quote]
Przy czym ścieżka do obrazu jest poprawna, folder /mnt/cd wcześniej utworzyłem. Jakieś pomysły?
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypior
Zdaje się że podczas instalacji jest root domyślnie. Folder na pewno jest, bo komendę wcześniej było mkdir /mnt/cd
Tu masz trochę informacji:
[url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=149123#p149123[/url]
Coś sobie poradzić nie mogę, to może spróbuję inaczej: czy jest taki netinstal który umożliwi mi "naprawienie" GRUBa?
@ szczypior - ja ostatnio miałem taki kłopot :)
ściągnąłem netinstall, system zaczął się instalować. Instalator wykrył karty sieciowe, ale nie załadował sterowników. W sumie ani z dhcp ani z palca neta nie było. No nic, poradzę sobie. Jadę dalej, partcjonowanie, system podstawowy - zonk, nie zainstaluje gruba. Dupa tam, będzie lilo.
Nie zainstalował lilo. Dokończyłem instalację.
Chroot na debiana, grub z pakietami zależności na pendraku + os-prober. Reboot, mamy gruba - można wybrać windę i debiana. Nadal nie ma neta. Usuwamy katalog /run
Reboot, udev zaczął wreszcie działać. Mamy karty sieciowe - po konfiguracji w /etc/network/interfaces mamy wreszcie neta.
========
wniosek: netinstall i businesscard są zwalone. Jak jest na dużych płytach to nie wiem, ale zabawa była przednia :)
Spróbuję Twoim sposobem. Swoją drogą to dla mnie mega dziwne, że ładnie się zabootuje z LAN, a potem nie chce przez tą samą kartę sieciową ciągnąć pakietów...
[quote=szczypior88]Spróbuję Twoim sposobem. Swoją drogą to dla mnie mega dziwne, że ładnie się zabootuje z LAN, a potem nie chce przez tą samą kartę sieciową ciągnąć pakietów...[/quote]
tak, bo udev jest zwalony. Dopóki nie masz systemu to sieciówka działa. Ten bug był opisywany nawet u nas na forum ale teraz to Ci nie powiem gdzie :P
Jak wywalisz katalog /run to czasami - nie zawsze warto wykonać: dpkg-reconfigure udev. U mnie nie trzeba było.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00131 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.186.56' WHERE u.id=1 |
0.00300 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.186.56', 1732219348) |
0.00037 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732219048 |
0.00392 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18748 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00982 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18748 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18748 |
Total query time: 0.01948 s |