Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=rychu][quote=ba10]Na razie mobilny net mnie nie interesuje[/quote]
bo mieszkasz w dużym mieście, jesteś przyłączony kablem do jakiejś dużej sieci telekomunikacyjnej i nie martwisz się o takie pierdoły jak zasięg albo pogoda[/quote]
Niestety nie mieszkam w dużym mieście, ale to rozprawa na inna pogadanke. Źle kontekst zdania uchwyciłeś i w dodatku pół zdania cytujesz :)
Zdaje sobie sprawe po co jest potrzebny mobilny internet itd. spokojnie nie frustruj się ( na mnie także źle wpływa brak internetu ;) :D ) :)
A wracając do sprawy
[quote=rychu][quote=ba10]Mobilny internet widzę także przechodzi fazy jak stacjonarny, gdzie ISP dawali limity. Cóż historia lubi się powtarzać :)[/quote]
oby :)[/quote]
Ale to potrwa jeszcze z kilka dobrych lat, nie tak dawno bo 4 - 5 lat temu były jeszcze limity na stacjonarny internet :(
ależ prosię, zacytuję całe zdanie:
[quote=ba10]Na razie mobilny net mnie nie interesuje, ale może w niedalekiej przyszłości będę potrzebował i dobrze że mam z czego wybierać.[/quote]
jak dla mnie kontekst twojej wypowiedzi za bardzo się nie zmienił :P twierdzisz, że mobilny net jest do tego, żeby poklikać sobie na przystanku, w samochodzie, na imprezie, w szkole - gdziekolwiek bądź, gdzie akurat potrzebujesz sprawdzić coś bardzo ważnego (stan konta w banku, komentarze do najnowszej sweet foty na fejsbruku albo nakarmić krowy w farmville). z założenia tak. ale nasza polska rzeczywistość jest nieco naciągnięta - duża liczba użytkowników mobilnego netu wykorzystuje go jako źródło swojego podstawowego, codziennego dostępu do internetu, na co wcześniej zwracałem uwagę :p
poza tym nie czuję się sfrustrowany. raczej jestem optymistycznie nastawiony do życia, widzę, że wszystko idzie w dobrym kierunku i że niebawem usługa internetu mobilnego będzie sprzedawana na coraz korzystniejszych zasadach. nasi politycy, mimo że jest to banda złodziei, w jednym mają rację - polska jest w budowie. to cieszy.
[quote=rychu]ależ prosię, zacytuję całe zdanie:
[quote=ba10]Na razie mobilny net mnie nie interesuje, ale może w niedalekiej przyszłości będę potrzebował i dobrze że mam z czego wybierać.[/quote]
jak dla mnie kontekst twojej wypowiedzi za bardzo się nie zmienił :P twierdzisz, że mobilny net jest do tego, żeby poklikać sobie na przystanku, w samochodzie, na imprezie, w szkole - gdziekolwiek bądź, gdzie akurat potrzebujesz sprawdzić coś bardzo ważnego (stan konta w banku, komentarze do najnowszej sweet foty na fejsbruku albo nakarmić krowy w farmville). z założenia tak. ale nasza polska rzeczywistość jest nieco naciągnięta - duża liczba użytkowników mobilnego netu wykorzystuje go jako źródło swojego podstawowego, codziennego dostępu do internetu, na co wcześniej zwracałem uwagę :p
poza tym nie czuję się sfrustrowany. raczej jestem optymistycznie nastawiony do życia, widzę, że wszystko idzie w dobrym kierunku i że niebawem usługa internetu mobilnego będzie sprzedawana na coraz korzystniejszych zasadach. nasi politycy, mimo że jest to banda złodziei, w jednym mają rację - polska jest w budowie. to cieszy.[/quote]
Pokaż mi w mojej wypowiedzi gdzie napisałem o klikaniu na przystanku itp. ? ( albo już nie pokazuj, następny raz będe jaśniej wyrażał swoje mysli :) )
Po drugie emontikony tam też są, nie bierz do serca tej frustracji :)
Dobra, koniec z mojej strony bo się offtop niezły robi ;)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-08-31 13:00:42)
Niestety, modem jaki posiadam czyli e156g też nie obsługuje.
Gdyby ktoś miał na zbyciu jakiś(chętnie kupię) lub znał dobre żródło sprzedaży.
Trza poczekać, az modemy LTE stanieją, Huavei E398 na razie kosztuje około 400-600, jest jakiś ZTE, niewiele tańszy.
A przy takiej cenie modemu USB (który w Pl pójdzie z pełnymi osiągami tylko w jednej sieci ) to rzeczywiście jest "darmowy" internet :D
Pozdro
;-)
Wypasiony i zgodny z Aero2, a zarazem tani, to Huawei E3131. Do kupienia za jedyne 129 w Play (w tym starter 19 zł).
Modem chodzi bez większych problemów — network-manager łączy od kopa (za to polega z kretesem na ponownym łączeniu), wvdialowi [i]na razie[/i] (to dość nowy modem) trzeba ręcznie pomóc usb-modeswitchem (za to ślicznie wznawia połączenie). Wkrótce wysmażę na ten temat artykulik. :)
Ogólnie jestem diablo zadowolony z Aero2. Prędkość pobierania to 0,5 Mb (czyli 60 kB/s) — bez trudu można nawet filmy nie-HD oglądać, limitów na transfer brak :) — przy nierealnych założeniach w miesiąc można teoretycznie pobrać blisko 180 GB — jakby ktoś tyle chciał ściągnąć na normalnym, komercyjnym łączu mobilnym, to by wydał ładnych parę tysięcy. :)
Rozłączanie co godzinę trochę boli przy korzystaniu z irca na shellu bądź konieczności pobrania pliku ponad 200 MB bez wznawiania, ale da się przeżyć. :)
nierealnych założeniach w miesiąc można teoretycznie pobrać blisko 180 GB — jakby ktoś tyle chciał ściągnąć na normalnym, komercyjnym łączu mobilnym, to by wydał ładnych parę tysięcy. :)[/quote]
Prędkość spada - co oznacza, że wydasz te 5zł na taryfę (albo i więcej), a potem będzie mulić :)
Fervi
Na kartę nie spada.
[quote=azhag]Rozłączanie co godzinę trochę boli przy korzystaniu z irca na shellu bądź konieczności pobrania pliku ponad 200 MB bez wznawiania, ale da się przeżyć. :)[/quote]
a jest chyba skrypt wvdiala który wykona auto-reconnecta
wvdial sam z siebie ponawia przerwane połączenie. Ale nie zmienia to faktu, że istniejące sesje zostaną zerwane.
rozumiem
Czy ktoś wie, czy Aero2 poszło by na Huawei e160? Bo po przejściach z Erą mam taki paluszek na stanie i zastanawiam się, czy by nie szło na nim Aero2, google niestety raczej nie pomaga
[quote=thomsson]Czy ktoś wie, czy Aero2 poszło by na Huawei e160?[/quote]
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie-zgodnych-modemow-w-budowie.html
Uwaga: modem występuje w wielu różnych wersjach, które na aukcjach nie zawsze są rozróżniane:
ZGODNE: E160E oraz E160X
NIEZGODNE: E160 oraz E160G[/quote]
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Tak z ciekawości - czy tą kartę Aero można wsadzić do zwykłego telefonu komórkowego (np. HTC Wildfire S) i korzystać czy tylko na modemach które tutaj wymieniacie?
[quote=Huk]Tak z ciekawości - czy tą kartę Aero można wsadzić do zwykłego telefonu komórkowego (np. HTC Wildfire S) i korzystać czy tylko na modemach które tutaj wymieniacie?[/quote]
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-jak-sprawdzic-czy-moj-telefon-lub-modem-bedzie-dzialal.html
Aero działa na wszystkim, w co można włożyć kartę (micro)SIM — modemach, telefonach, tabletach itd. (o ile urządzenie obsługuje wymaganą częstotliwość i najlepiej minimalną kategorię 3G). Pamiętaj jednak, że Aero to tylko internet — żadnych SMS-ów, rozmów itd.
Ale za to można wpakować Skype, wykombinować jakiś skype.apk, żeby myślało dziadostwo, że chodzi po wifi i nosić numer stacjonarny w kabzie.
Można też kombinować z każdym Sipem, jaki istnieje, inna sprawa, że jakosć tych Sipów zbyt stabilna nie jest, a przez Skype gadałem już po GPRS na Nokii 7230i i było słychać całkiem nieźle.
SMS-y można zostawić w domu na Gammu i telefonu za 20 zł i do tego np bramka Gammu-SMSD <=>klient Jabbera (przez dowolny serwer Jabbera).
Perl twierdzi, że to nawet wykonalne ;)
Da się to chyba zrobić nawet wtyczką w domowym Pidginie. (Przechwytywanie zdarzeń?)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-07 09:02:12)
[quote=Jacekalex]Można też kombinować z każdym Sipem, jaki istnieje[/quote]
Wchodzimy już w technikalia, których specjalnie nie ogarniam, ale z tego co czytałem to chyba jest zablokowane.
[quote=azhag][quote=Jacekalex]Można też kombinować z każdym Sipem, jaki istnieje[/quote]
Wchodzimy już w technikalia, których specjalnie nie ogarniam, ale z tego co czytałem to chyba jest zablokowane.[/quote]
Mogą w skórę dać opóźnienia, ale SSL/TLS/SSH/VPN do domu/netu też zablokowane?
Bo jak ktoś lubi zabawy, to Asterisk i Ejabberd w domu, albo na necie, i tenże Asterisk płynnie łączy między Jingle a SIP.
Do wyrzeźbienia w dialplanie ;)
Edyta:
Czy w Aero2 można korzystać z usług VoIP typu Skype, czy SIP?
[b]Tak, w ramach bezpłatnego dostępu do Internetu Aero2 nie może blokować żadnych usług. Głosowe usługi Skype działają bez żadnego problemu, choć należy pamiętać o niedogodności, jaką jest zrywanie połączenia co godzinę.[/b]
Czy w Aero2 blokowane są jakieś usługi?
Nie, Aero2 nie ma prawa blokować czegokolwiek. Warto jednak zwrócić uwagę, że połączenia przychodzące z zewnątrz (wywoływane od strony sieci) są odfiltrowywane dla bezpieczeństwa użytkowników.[/quote]
Sznurek: http://jdtech.pl/2011/09/aero2-najczesciej-zadawane-pytania.htmlOstatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-19 09:14:49)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
[quote=Jacekalex]
Czy w Aero2 można korzystać z usług VoIP typu Skype, czy SIP?
[b]Tak, w ramach bezpłatnego dostępu do Internetu Aero2 nie może blokować żadnych usług. Głosowe usługi Skype działają bez żadnego problemu, choć należy pamiętać o niedogodności, jaką jest zrywanie połączenia co godzinę.[/b]
Czy w Aero2 blokowane są jakieś usługi?
Nie, Aero2 nie ma prawa blokować czegokolwiek. Warto jednak zwrócić uwagę, że połączenia przychodzące z zewnątrz (wywoływane od strony sieci) są odfiltrowywane dla bezpieczeństwa użytkowników.[/quote]
Sznurek: http://jdtech.pl/2011/09/aero2-najczesciej-zadawane-pytania.html[/quote]
Właśnie miałem wrzucić. ;)
Dodam:[b]Czy karta SIM Aero2 umożliwia dzwonienie i SMSowanie?[/b]
Nie, wszystkie usługi poza transmisją danych są całkowicie zablokowane. Użytkownik nie dostaje także informacji o przypisanym mu numerze MSISDN, czyli numerze telefonu związanego z kartą SIM. Blokada jest realizowana już na poziomie karty SIM (tzw. blokada TS11), bo powoduje problemy z niektórymi urządzeniami. Patrz punkt III.4.[/quote]
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712Offline
No to ciekawe... sorry za lenistwo - ale spytam, ile jeszcze latek ot ma działać? Bo chyba z tego co pamiętam to miało działać tylko przez 2-3 lata od rozpoczęcia wdrażania LTE?
[quote=Huk]No to ciekawe... sorry za lenistwo - ale spytam, ile jeszcze latek ot ma działać? Bo chyba z tego co pamiętam to miało działać tylko przez 2-3 lata od rozpoczęcia wdrażania LTE?[/quote]
Na podlinkowanej stronie masz licznik w kolumnie z prawej.
A ja jestem ciekaw, która komórka ma opcję użycia 2 kart (np przez adapter SIM), zeby TS11 szło na karcie 1 a net na karcie 2.
Bo osobiście nie znam żadnej, ale wydaje mi się to co najmniej wykonalne.
[quote=Jacekalex]A ja jestem ciekaw, która komórka ma opcję użycia 2 kart (np przez adapter SIM), zeby TS11 szło na karcie 1 a net na karcie 2.
Bo osobiście nie znam żadnej, ale wydaje mi się to co najmniej wykonalne.[/quote]
Telefon Dual-SIM?
Zdecydowana większość (wszystkie, które poznalem z opisu) potrafią się płynnie przełączać miedzy kartami i sieciami, ale równolegle TS11 z jednej, a net z drugiej, to co innego, i niepotrzebne, i niewykonalne, i w ogóle chyba totalne wariactwo.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-19 14:04:14)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.198.90' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.128.198.90', 1732215071) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732214771 |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19414 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00375 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19414 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19414 |
Total query time: 0.00766 s |