Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam następujący problem, po włączeniu komputera i wybraniu dystrybucji debian w grubie, podczas ładowania się systemu wyskakuje mi błąd i nie chce się normalnie uruchomić system. Próbowałem przez recovery-mode i tak samo. Błąd jest następującej treści:
Starting NFS common utilities:statd
I na tym się wiesza i już nic się nie dzieje. Macie jakieś pomysły jak to naprawić?
ja mam taki: livecd, chroot i wywalić to. morze mało eleganckie ale powino zadziałać
Tak na pewno pomoże usunięcie tego ;) . Dodam że jeszcze podczas wyłączania systemu miałem komunikat z portmapem związany.
mógłbyś byś powiedzieć coś więcej o systemie i o ty co robiłeś przed awarią a co morze mieć z nią związek
Ostatnio edytowany przez copowieryba (2012-07-04 10:35:19)
Właśnie, nie napisałeś jaki to system, w jakich okolicznościach problem się pojawił itp. To co podajesz samo w sobie nie jest błędem. :) Jakoś z rok temu było w Sidzie coś z portmap i pomagało zamienienie go na rpcbind (albo w ogóle usunąć jeżeli nie jest na danym systemie potrzebny).
[b]EDIT:[/b] W testing/unstable portmap to już jedynie pakiet wirtualny udostępniany przez rpcbind.
System Debian 6, używam środowiska graficznego gnome, szczerze trudno mi opisać problem, bo rano gdy włączyłem komputer najpierw miałem zresetowane ustawienia routera( to już naprawiłem ), później sprawdziłem plik /network/interfaces i tam również wszystko miałem skasowane, wszystko skonfigurowałem, internet zaczął działać.. przy reboocie systemu pojawił sie kumunikat z portmapem , ale system sie zresetował i przy ponownym uruchamianiu komputer sie zatrzymuje na komunikacie podanym powyżej.
OK, może tak…
Uruchomić system z dopisanym do linii kernela fragmentem:
init=/bin/bash
Czyli z poziomu tabelki GRUB-a:
• Wybrać z listy wiersz uruchamiający Debiana, jednak zamiast enter wcisnąć „e”
• Zejść niżej do wiersza zaczynającego się słowem „linux” i zawierającego „vmlinuz”
• Na końcu tego wiersza dopisać po spacji:Kod:
init=/bin/bash• Uruchomić system kombinacją klawiszy [tt]ctrl + x[/tt][/quote]
Zamontować partycję / z możliwością zapisu:Kod:
mount -o remount,rw /Puścić polecenie:
Kod:
update-rc.d nfs-common removeJeśli po restarcie system wstanie normalnie, to pomyślimy dalej.
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
nie robiłeś czasami upgrade z backport-ów tego pakietu? bo ja kiedyś miałem podobny problem właśnie po tym
@ArnVaker
Nie wiem co te komendy które mi podałeś robią, ale.. system ruszył :o
Zrobiłem tak jak pisałeś i po ostatniej komendzie wyskoczył komunikat taki:
update-rc.d: using dependency based boot sequencing.
następnie dałem reboot, i uruchomiłem debiana z gruba i wszystko poprawnie się uruchomiło :).
Dzięki !
Chyba teraz debian powinien poprawnie chodzić? Czy jeszcze coś trzeba zrobić?
@copowieryba
Eee nie raczej nie robiłem tego.
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-07-04 11:18:12)
Póki co to tylko ominięcie problemu — wyłączenie uruchamiania usługi na której wisiał. Czym problem jest spowodowany tak naprawdę nie wiem, okoliczności jego wystąpienia są dosyć tajemnicze. ;) Nie wiem też czy Tobie te pakiety są potrzebne czy nie, jeśli nie, to po prostu je usuń:
aptitude purge nfs~i portmap aptitude purge ~c
Jeżeli potrzebujesz, to w sumie też możesz usunąć i potem zainstalować jeszcze raz, np. z rpcbind zamiast portmap, może będzie w porządku już.
Wykonałem te 2 polecenia, zresetowalem system i jak narazie działa. A tak w ogóle to do czego jest potrzebny ten portmap/rpcbind? Opłaca się go w ogóle instalować jesli system chodzi prawidłowo?
http://jakilinux.org/administracja/nfs-network-file-system-czyli-pingwiny-sobie-rozmawiaja/
Jeśli nie używasz, to najwyraźniej nie są Ci obecnie potrzebne.
Hmm może zainteresuje się tym NFS w niedalekiej przyszłości, bo właśnie odniedawna też mam drugi komputer i taki NFS byłby dobrą rzeczą jak przeczytałem z linku twojego. Dzięki za pomoc ! :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.189.184.99' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.189.184.99', 1732664172) |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732663872 |
0.00069 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21548 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00128 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21548 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21548 |
Total query time: 0.00537 s |