Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie działa mi akceleracja 3D w programie wine, jestem prawie pewien że wcześniej działała. System w pełni zaktualizowany.
Po odpaleniu wine otrzymuję komunikat o takiej treści:
fixme:d3d_caps:wined3d_guess_card No card selector available for GL vendor 0x4 and card vendor 0000 (using GL_RENDERER "Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x209)"). fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x33f7e0,0x00000000), stub! fixme:d3d_surface:wined3d_surface_blt Can't handle WINEDDBLT_ASYNC flag. err:ole:CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded err:ole:CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded
W innych programach działa (w wine w Lenny także).
W jaki sposób można zdiagnozować co jest źródłem problemu? Ewentualnie jak problem ten rozwiązać.
Ostatnio edytowany przez pioki (2012-07-12 08:17:43)
standardowo
glxinfo albo glxgears
ale informacja co to za karata ( sprzętowo )
oraz
co chcesz odpalić, jaką komendą oraz co się kryje pod mistycznym stwierdzeniem "w innych programach" ,
takie dane na pewno pomogą ( jak nie mi to komuś innemu, btw feralna data rejestracji na forum).
[quote=gindek]standardowo
glxinfo albo glxgears
ale informacja co to za karata ( sprzętowo )[/quote]
glxinfo | grep direct:
direct rendering: Yes
glxgears:
2292 frames in 5.0 seconds = 458.338 FPS 2363 frames in 5.0 seconds = 472.561 FPS
Karta zintegrowana intel 4500m, fragment wyniku polecenia lspci:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
Co do innych programów, to chodziło mi o inne niż wine.
Przykładowo mplayer (korzystający ze sterownika gl) działa bez problemów.
sterowniki do inteli dostarczane sa z kernelem ( intel na stronie o tym nawet pisze ).
Czy moduł jest załadowany możesz zobaczyć poprzez
lspci -v
tutaj szukasz karciochy i pozycji
Kernel driver in use: NAZWA_MODULU
jak jest jakas NAZAWA_MODULU to sterownik jest podniesiony i zobaczysz jaki modul obsługuje karte ( ja tego nie wiem ).
glxgears wygląda raczej ok.
wiec tutaj problemu bym szukał bardziej po stronie aplikacji która odpalasz, ale nie wszystko na raz :]
co chcesz uruchomić przy pomocy tego "wine", może sprawdzając "to co odpalasz" w bazie aplikacji winedb zobaczysz ze ktoś miał podobne problemy i podał odrazu rozwiązanie.
[edit]
wlasnie, moj wewnetrzny glos mi podpowiada ze mplayer z "gl" bedzie dzialal bez akceleracji 3d ( opengl jest taka zabawna biblioteką :] ).
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-10 23:41:27)
czy Gallium3D nie jest w tym przypadku problemem? Ja na przykład mam problemy z używaniem Gallium3D na co dzień (na karcie Intela)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-07-11 00:40:32)
Może coś uściślę: nie mam problemów z obsługą 3d w systemie. Mam problem z obsługą 3d w wine (przynajmniej tak myślę).
Aby rozwiać już wszelkie wątpliwości przed chwilą zainstalowałem program extremetuxracer (pierwszy program korzystający z 3d, który przyszedł mi na myśl) i działa bez problemów.
Podobny komunikat występuje przy trzech programach (więcej nie testowałem) uruchomianych przez wine; jeden z nich działa bardzo wolno, jakby nie działała akceleracja 3d.
Wydaje mi się, że problem ten wcześniej nie występował, więc przypuszczam, że jest związany z jakąś aktualizacją (podejrzewam albo wine, albo xorg). Wersję wheezy testuję już od kilku tygodni. Na innej partycji mam zainstalowaną wersję lenny, problem tam nie występuje.
Rozumiem, że u was wszystko działa?
czy Gallium3D nie jest w tym przypadku problemem? Ja na przykład mam problemy z używaniem Gallium3D na co dzień (na karcie Intela)
Fervi[/quote]
Co masz dokładnie na myśli?Ostatnio edytowany przez pioki (2012-07-11 08:01:47)
(using GL_RENDERER "Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x209)")[/quote]
Komenda:glxinfo | grep OpenGL[/quote]
ja mam 3 wyniki (bo jakby 3 tryby - 2 karty)
na Intel
Do tego właśnie mniej więcej chyba będziemy zmierzać, bo w Lennym nie było Gallium3DOpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile
OpenGL version string: 2.1 Mesa 8.0.3
OpenGL shading language version string: 1.20
OpenGL extensions:[/quote]
Gallium3D:OpenGL vendor string: VMware, Inc.
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x300)
OpenGL version string: 2.1 Mesa 8.0.3
OpenGL shading language version string: 1.20
NVidia:OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 310M/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 302.17
OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
Po prostu podaj wynik tego polecenia
FerviOffline
#8 2012-07-12 08:11:24
pioki - Użytkownik
- pioki
- Użytkownik
Re: Wine - regresja w wersji 1.4.1, wheezy
glxinfo | grep OpenGL:
Kod:
OpenGL vendor string: VMware, Inc. OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x209) OpenGL version string: 2.1 Mesa 8.0.3 OpenGL shading language version string: 1.20Swoją drogą to moje stwierdzenie, że w wine nie ma akceleracji 3D było błędne... Trochę zmylił mnie podany wyżej log z wyjścia programu wine.
Spróbowałem zainstalować wersję wine 1.5.5 i problem występował nadal (w jednej aplikacji).
Ostatnio w wheezy nastąpiła aktualizacja wersji wine z 1.2.3 na 1.4.1 i to okazało się być źródłem moich problemów - najwyraźniej pojawiła się jakaś regresja.
Po cofnięciu do wersji 1.2.3 problem u mnie nie występuje. Wspomniany wyżej komunikat pojawia się nadal;)
Swoją drogę zna ktoś może jakiś prosty sposób cofnięcia grupy pakietów do wcześniejszych wersji obecnych w /var/cache/apt/archives (a już nie widocznych w aptitude)?Offline
#9 2012-07-12 10:57:37
fervi - Użytkownik
- fervi
- Użytkownik
Re: Wine - regresja w wersji 1.4.1, wheezy
De facto PlayOnLinux ma możliwość zarządzania wieloma wersjami Wine - w to bym bardziej "celował"
FerviOffline
Informacje debugowania
Time (s) Query 0.00012 SET CHARSET latin2 0.00007 SET NAMES latin2 0.00215 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.107.57' WHERE u.id=1 0.00084 REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.107.57', 1732664593) 0.00044 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732664293 0.00102 DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.9' 0.00037 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21589 AND t.moved_to IS NULL 0.00027 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring 0.00059 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21589 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 0.00066 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21589 Total query time: 0.00653 s