Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
ostatnio zacząłem zabawę z software raid, wydaje mi się że skonfigurowałem wszystko poprawnie (chyba działa) ale dręczą mnie "głupie" pytania na które nie znalazłem odpowiedzi. Cała zabawa odbywa się w wirtualnym środowisku przy pomocy virtualboxa. Stworzyłem sobie dwa dyski wirtualne po 1 GB za pomocą Gparted (live cd) utworzyłem partycje podstawową sda1 oraz sdb1 obie identyczne na ext3 ustawiam także flagę raid. Kolejno tworzę macierz za pomocą mdadm:
$ mdadm --create --verbose /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sda1 /dev/sdb1
. Macierz stworzona,
mkfs.ext3 /dev/md0
. Test i działa,
cat /proc/mdstat
wykazuje, że synchronizacja się udała. Montuje sobie macierz i testowo zamieszczam pliki, generalnie wszystko bez zastrzeżeń. Całość operacji robię na livecd Gparted dyski mam "podpięte" do maszyny wirtualnej. Dziwi mnie to, że po tych operacjach Gparted sypie jakieś błędy, których nie rozumiem to samo fdisk, że tablica partycji macierzy jest nieznane. Zrobiłem symulacje padu to znaczy odłączyłem jeden dysk żeby zobaczyć co się zadzieje, po zamontowaniu macierzy nic nie ubyło.. sprawdzają stan macierzy oczywiście jest że jeden dysk nie działa. Podłączyłem dysk wcześniej wypięty i pojawiła się ku mojemu zdziwieniu macierz md127 (?) i ten dysk z automatu jest przypisany do tej nowej macierzy. Próbowałem jakoś przywrócić to do stanu bazowego ale bez skutecznie...prosiłbym o pomoc jak to zrobić mądrzej, bo nie wiem czy wszystko gra na etapie tworzenia
Na Wiki Gentoo jest to dobrze opisane: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/RAID/Software
Ja tworzyłem RAIDa używając metadata 0.90
Mniej problemów (żadnych) z tym miałem.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.123.162' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.123.162', 1732285574) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732285274 |
0.00060 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.197' |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21931 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00075 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21931 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21931 |
Total query time: 0.00575 s |