Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Znajomy z którym kiedyś pracowałem, poprosił mnie o szkolenie z linux. Siedzę w tym troszkę, ale nie wiem czy dam radę kogoś nauczyć i nie mam kompletnie pojęcia za ile.
Plan jest taki, że co druga sobota po 10h. Kolega jest zielony jak koperek, potrafi klikać myszką i jest dobry z M$.
Piszę do Was z pytaniem ile kasy mu krzyknąć. Zakres materiału to od podstawowych instalacji i komend, po zaawansowany serwer domenowy, proxy, dhcp , dns, samba, AD i wszystko co dotyczy serwera w domenie i korporacji.
Zakres olbrzymi myślę że przez kilka miesięcy będę go uczył, a przy okazji sam sobie powtarzał , stare i zapomniane sztuczki i pewnie uczył się nowych rzeczy jakie mi wymyśli :))?
Może ktoś z Was uczy, jakiś plan mógłby podesłać od i jak zacząć naukę.
To i ja sobie sprawdziłem ale nie krzyknę mu 6 tyś no bez przesady, alfą i omegą też nie jestem.
Nikt z Was nikogo nie uczy ?
Ja wychodząc z założenia że gromadzenie i dzielenie się wiedzą jest celem samym w sobie zwykle pomagam za symboliczne piwo lub przysługę w przyszłości. Ewentualnie na zasadzie wymiany wiedzy. ;)
Standardowe ceny dla prowadzących szkolenie to 100-230 zł/h
Ale myślę ze to nie ten target :)
Ja osobiście za mniej niż 40 bym się nie sprzedał.
Jak nie wiesz czy dasz radę nauczyć to znaczy że na zarobkowe szkolenie nie masz co się pchać. Po drugie zakres jaki podałeś to kilka lat pracy z systemami.
Ustal z gościem jakąś stawkę godzinową podejrzewam ze od 20 do 50 zł w zależności jak lubisz tego kolegę
W cenie uwzględnij to czy np będziesz mu przygotowywał materiały i np zadania kontrolne które będzie mógł sam się sprawdzić.
Dla przykładu
http://biexi.eu/tmp/praktyka/new/
tyle mi się udało zrobić z praktykantami z technikum którzy przychodzili po 6h dziennie przez miesiąc na praktyki. Wiadomo nie jest to specjalnie specjalistyczna wiedza ale mniej więcej opanowali to co było w materiałach.
Co do 10h w locie to gościu może tego nie przetrzymać :P zrób częściej a po 3h
Znajoma kiedyś uczyła swoich znajomych obsługi komputera itd. Jeśli to ma być głębsze zaznajomienie kogoś z systemem, to trzeba mieć plan co i jak. Inaczej to chaos i funta kłaków nie warte. Krótko mówiąc trzeba sobie przygotować konspekt zajęć.
30-40 pln za godzinę w tym wypadku to będzie wg. mnie dośc uczciwa propozycja jezeli nie chcesz zdzierać ze znajomego ;)
To moje pierwsze szkolenie, szkoliłem już ludzi z danego zakresu za pomocą TeamView zdalnie i byli zadowoleni. Konspekt i plan zajęć właśnie robię.
Niestety nie da się na mówić na krótszy czas nisz 10h nie trafia to niego że po 5h mózg będzie mu się lasował i nie da rady:) Jak to mówią klient nasz Pan :)))
@BiExi dzięki zaraz zobaczę co tam miałeś i jak to wyglądało. @qluk ludzie teraz myślą że w jeden dzień się nauczą :)) dostanie odpowiednią dawkę i pokręci mu się wszystko. Ja sam o tym wiem, że do dziś wszystkiego nie wiem. Chętnie bym sobie utrwalił wszystko co kiedyś robiłem i poprzypominał ciekawe rzeczy, o których się zapomniało. Myślę że to będzie dobre szkolenie i dla mnie :)
Bardzo dziękuję Wam za informację i pomoc. Teraz pomyślę i podziałam.
qluk ludzie teraz myślą że w jeden dzień się nauczą :))[/quote]
Obstawiam, że SimplyOS w 2-3h można nauczyć (z podstawową obsługą internetu). Niemniej nigdy tego nie sprawdziłem
Ogólnie to problem może być taki, że wpisze sobie w CV "Linux", a mogłeś go czegoś nie nauczyć itd. jest ogólnie stresik
Fervi
[quote=fervi]
qluk ludzie teraz myślą że w jeden dzień się nauczą :))[/quote]
Obstawiam, że SimplyOS w 2-3h można nauczyć (z podstawową obsługą internetu). Niemniej nigdy tego nie sprawdziłem
Ogólnie to problem może być taki, że wpisze sobie w CV "Linux", a mogłeś go czegoś nie nauczyć itd. jest ogólnie stresik
Fervi[/quote]
Tak jak [b]qluk[/b] napisał. Nie ma szans nauczyć się jakiegokolwiek systemu w ciągu dnia, a tym bardziej w 2-3h.
Szkolenie zazwyczaj ma na celu przekazanie podstaw i zawsze znajdzie się coś o czym nie powiedziano na szkoleniu - normalna sprawa.
A odnośnie CV to ... 4 pytania i wiedza zweryfikowana z danego zakresu. Żeby dogłębnie poznać jakieś zagadnienie trzeba po prostu pracować z tym, mieć z tym styczność - wtedy nie ma stresu podczas rozmów z CV w ręku :-)
[b]@redelek[/b]
A co do wyceny szkolenia to zrobiłbym orientację ile takie szkolenia normalnie kosztują i obniżył cenę ( żeby znajomy wiedział do kogo kierować się w sprawie kolejnego szkolenia :-) ).
Parę przykładów:
- DNS - wymagane co najmniej podstawy z wiedzy o działaniu i funkcjonowaniu sieci, TCP/IP.
- AD - AD to dość kompleksowa usługa którą zastępuje się kilkoma *nix'owymi, bo chyba nie chesz tego sprowadzić do SAMBY czy też SAMBY + LDAP'a?
- Proxy - temat rzeka, podobnie jak ilość rozwiązań.
- DHCP - wymagana średnio-zaawansowana wiedza o sieciach, fail-over, może LoadBalancing (dotyczy to też DNS)
Tak na oko 2-3 lata wraz z praktyka, błędami, grzebaniem, kolejnymi błędami, itd.
Sam pracuję 9 miesięcy obecnie na AIX'ach oraz z Lotus Domino i to wciąż za mało, a mam tego tak przynajmniej 4h dziennie.
MSZ podstawy OK, ale z resztą pchasz się na głęboką wodę.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.164.47' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.164.47', 1732469298) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732468998 |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22107 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00123 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22107 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22107 |
Total query time: 0.0049 s |