Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, móglby ktoś podać link albo po krótce wytłumaczyć jak zdalnie zainstalować X-y?
tak samo jak lokalnie ;)
Łączysz się z kompem a potem:
aptitude install xorg
??
no tak ale wpisałem to i co dalej?
wszystko pomyślnie zakończone i nic
nie pojawiło się:
[img]http://debian.linux.pl/staff/xorg/01-x.jpg[/img]
zainstaluj jakiegos gdm / slim czy co tam innego i zobacz czy odpala.
jakie srodowisko instalowales ?
korzystałem z tego:
http://debian.linux.pl/threads/441-X-Org-(xorg)-instalacja-i-konfiguracja
tak więc wpisywałem
apt-get install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
, a więc zainstalowałem X.Org
No chętnie bym zainstalował ale nie wiem jak poza tym jak sprawdzić czy odpala? Dam rade zalogować się przez putty tak aby serwer X działał?
Ostatnio edytowany przez leman231 (2012-11-26 22:02:09)
[quote=leman231]Dam rade zalogować się przez putty tak aby serwer X działał?[/quote]
Z tego co wiem to nie. Potrzebny linux
ssh -X user@host
A le to pozwoli tylko uruchamiać programy w X'sach ale np gnome ci się nie odpali.
ok zalogowałme sie przez putty na vps
wklepałem - ssh -X user@host
zalogowałem się, próbuje coś uruchomić za pomocą wine i mam to samo:
wine VisumGOLD.exe Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
klepnij sobie vnc server najpierw ( to jest chyba najprostrza opcja ), jak odpali to bedziesz mogl kombinowac dalej
ja nie chce mieć żadnego VNC. chce po prostu odpalić za pomocą WINE aplikacje która i tak na windows jest w konsoli
Ostatnio edytowany przez leman231 (2012-11-26 23:23:54)
Putty nie obsługuje X'ów, musiałbyś zainstalować sobie albo Linuxa, albo Cygwina z obsługą X'ów (o ile działasz z Windos) i wtedy z niego spróbować.
Ostatnio edytowany przez Huk (2012-11-27 09:28:05)
inaczej nie ma możliwości odpalenia aplikacji poprzez WINE?
Skoro aplikacja wymaga X'ów to trzeba mieć X'y - chyba logiczne ;] ?
Skoro już masz zainstalowane X'y na serwerze to co za problem pobrać cygina'a i zainstalować na swoim Windos?
Tu masz szczegółowo opisane co i jak:
http://x.cygwin.com/
Cygwin generalnie jest dużo lepszy od putty, bo "emuluje" środowisko Linukso podobne.
Ostatnio edytowany przez Huk (2012-11-27 19:13:38)
x@x-Win7 ~ $ ssh -bash: ssh: nie znaleziono polecenia x@x-Win7 ~ $ aptitude -bash: aptitude: nie znaleziono polecenia
hmm o co tutaj chodzi?
@leman231:
A z czego to jest zrzut? Z cygwina? Jak tak to znaczy że nie zainstalowałeś sobie klienta ssh (musisz doinstalować, tym samym instalatorem którym instalowałeś za pierwszym razem). Aptitude/apt-get to są wewnętrzne polecenia Debiana (nawet nie generyczne polecenia Unixowe) więc pod cygwinem nie są dostępne.
dobrze instalacja rozpoczeta, jak bedzie bład to edytne posta ale nie zapowiada sie
no tak
dograłem ssh, łącze się ssh -X root@host
uruchamiam aplikacje za pomocą WINE:
Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
to samo, o co chodzi teraz?
Ostatnio edytowany przez leman231 (2012-11-28 17:14:19)
Startujesz Cygwina poprzez Xwin Server?
nie mam czegoś takiego tylko Cygwin Terminal
Olej ich, bo wciągają muł nosem :D
Xming pobierz, on załatwi wszystko
Fervi
a jakaś instrukcja jak tego użyć? bo jak na razie to sie włącza chowa po prawej na dole i jak klikam dwa azy to pyta czy wyłączyć
Masz Xlauncher, on zada pytania i się połączy
Fervi
on chce ode mnie jakies ssh.exe a tego nie ma nigdzie ^^
@leman231:
Zdecyduj się czego chcesz używać a Ty fervi bądź tak miły i nie podrzucaj niesprawdzonych pomysłów, pierdylion sposobów szybko człowieka zniechęca.
Żeby Cygwin miał X'y to trzeba tak:
1. Pobierasz setup.exe ze stronki którą podałem już wcześniej.
2. W instalatorze Cygwina, poza standardowymi paczkami wybierasz sobie ssh oraz xinit.
3. Po instalacji w menu start powinien się pojawić skrót do Cygwin-X->XWin Serwer - odpalasz go.
4. W tym miejscu powinien się ukazać twoim oczom xterm na którym możesz już łączyć się do twojego serwera.
Jeżeli tak się nie stało to przy zegarze powinna pokazać się ikona X - klikasz prawym i wybierasz Applications->Xterm i potem już łączenie do serwera ssh.
Wg mnie najprościej zainstalować Xming ([url]http://sourceforge.net/projects/xming/[/url]). Po jego uruchomieniu możemy w Puttym zazanaczamy uruchamianie z Xów i wszystko działa (bez Cygwina)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.255.51' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.255.51', 1732302647) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732302347 |
0.00096 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.102.18' |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.149.235.171' |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22369 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00205 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22369 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22369 |
Total query time: 0.00751 s |