Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanie odnosnie drukarek podlaczanych przez usb. (mam jakas HP 1215) Nie mam w ogole wlaczonego usb w kernelu i nie wiem co i jak zaznaczyc zeby potem drukarka odpalila ;) Prosze o jakies info.
[Jezeli to cos pomoze to mam plyte gl. msi kt4av (via kt400)].
Device Drivers --->
USB support --->
<*> Support for Host-side USB
[*] USB verbose debug messages
[*] USB device filesystem
<*> EHCI HCD (USB 2.0) support
[*] Full speed ISO transactions (EXPERIMENTAL)
[*] Root Hub Transaction Translators (EXPERIMENTAL)
<*> OHCI HCD support
<*> UHCI HCD (most Intel and VIA) support
<*> USB Printer support
<*> USB Mass Storage support
[*] USB Mass Storage verbose debug
[*] Datafab Compact Flash Reader support (EXPERIMENTAL)
[*] Freecom USB/ATAPI Bridge support
<*> USB Human Interface Device (full HID) support
[*] HID input layer support
[*] /dev/hiddev raw HID device support
no ja mam problem ale na auroxie... tzn. gdzie znaleźć sterowniki jakies albo jak zrobic zeby szła HP LAERJET 1020...
system widzi ale nie ma sterownika i nie może nic wydrukowac...
P.s. sorry że wypalam na forum debiana o auroxie...
Tak zdrajco, siedzisz na forum i nie odwiedzasz głównej strony DUG'a - a tak się męczyłem :D z pisaniem tego arta :)
http://www.dug.net.pl/texty/hp1020.php
o widzisz szefuniu... nie zdrada tylko potrzeba w miejscu pracy... a szybko, szybko i nie doczytałem.. wybacz :-) i wielkei dzięki
... no i nic z tego....... zacina sie jak dochodze do komendy make && su make install
i dalej nic...... nie wiem już o co loto.. a artykuł OK ale niestety nie wsio serwis chodzi...
hehe zmusiłem się i zainstalowałem sobie oczywiście Debianka, wykonuje polecenia z artykułu Bodzia... i co?? przy poleceniu make && su make install coś się rzuca ale dalej idzie, reszta idzie jak malina... ale następne ALE... jest jak w urządzeniach preyferyjnych-drukarka mam wybrać HP - LASERJET 1020 (czyli hp1020foo2zjs) a takiego czegoś nie ma... nie wiem.... przyznam się zielony jestem i chciałbym pojąć tą wiedzę...
Ten sterownik pokazuje się po restarcie cupsa.
Instalowałem trzy takie :) - wszystkie chodzą. Największe kłopoty były oczywiście z pierwszą.
Zrobię jeszcze próbę i postawię nowy systemik i zainstalouję drukarkę, z tym że dopiero w poniedziałek
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.47.177' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.47.177', 1732222657) |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732222357 |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.22.249.229' |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.198' |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2238 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00175 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2238 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00074 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2238 |
Total query time: 0.00715 s |