Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po zainstalowaniu w debianie Squeezy z backportów kernela 3.2.0-0.bpo.3-686-pae lub 3.2.0-0.bpo.4-686-pae otrzymuję przy botowaniu
kernel panic - not syncing:VFS:unable to mount root fs on unknown block (0,0)
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2012-12-13 07:39:27)
Czytałeś logi w konsoli podczas instalacji ?
Nie było żadnych błędów ?
Wygląda że coś initrd się chyba źle wygenerował albo wcale.
[quote=ilin]Wygląda że coś initrd się chyba źle wygenerował albo wcale.[/quote]
lub nie wkompilowany jest system plików jaki posiadasz.
Systemy plików ext2/3/4 i reiserfs Debian obsługuje wszystkie.
Tu prawdopodobnie brakuje sterownika kontrolera dysku, lub z jakiegoś powodu się nie ładuje.
Spróbuj kernela z Aptosida, u mnie kiedyś na backportowym jaju nie działał dźwięk, na Aptosidowym ruszył bez problemu.
Bo jeśli na starym jaju wstaje, na nowym z bakcportów nie, to winne jest jajo z backportów.
Jest też możliwość, jak pisze Ilin, ze jest problem z initrd, ale ten się na 100% wygenerował, brak initrd oznaczałbym albo blad gruba - jeśli jest w grub.conf a nie ma w boot, albo błąd kernela, mówiący o braku initrd.
Tu raczej albo w initrd nie ma potrzebnego sterownika, albo sterownik jest walnięty, i się nie ładuje, bądź nie umie obsłużyć kontrolera dysku.
Może się też ładować zły sterownik.
Na początek inne jajo (Aptosid), jak nie pomoże, będziemy dalej kombinować.
Ja kiedyś (dosć dawno), pociągnąłem jajo z tego repo:
########################### Aptosid ################################### # aptosid.com, webtropia.com, Düsseldorf, Germany deb http://aptosid.com/debian/ sid main fix.main deb-src http://aptosid.com/debian/ sid main fix.main
przy pomocy Synaptica, i poszło.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-13 11:38:48)
Działa już ładowanie kernela. Zaktualizowałem z backportów initramfs-tools i ponownie wygenerowałem initrd. Dzięki za pomoc.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.137.10' WHERE u.id=1 |
0.00106 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.137.10', 1732365957) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732365657 |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.223.43.106' |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22484 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00142 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22484 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22484 |
Total query time: 0.00657 s |