Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Więc tak:
Mam więcej czasu wolnego, więc małymi krokami postanowiłem ogarniać Gentoo według oficjalnego handbook'a.
Wybrałem sobie stage3 pod amd64, bo wydawało się mnie to najlepszym rozwiązaniem. Zastanawia mnie to, o czym piszą niżej:
http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-amd64.xml?part=1&chap=5
o pliku make.conf. Pytanie: czy on "tworzy się" automatycznie? Pytam się, bo z archiwów, które wcześniej pobierałem, jego na dysku nie mam i nie wiem, czy będzie to miało jakiś wpływ na późniejsze kroki.
Teraz jest /etc/portage/make.conf domyślnie. Polskie tłumaczenie handbooka jest nieaktualne, użyj oryginału.
Zmian trochę jest, np inny zapis (zastosowanie cudzysłowów) w /etc/conf.d/net czy zmiana lokalizacji make.conf, ale są to drobiazgi.
Nie mniej jednak zawsze warto sprawdzić angielską wiki, i na każdej stronie
z jakąkolwiek instrukcją sprawdzić datę, kiedy to było pisane i aktualizowane.
A po co finda z grepem?
emerge slocate
updatedb
locate make.conf
Przy okazji masz bazę danych o wszystkich plikach w systemie.
locate --regex "/make.conf$" /etc/make.conf /etc/portage/make.conf
Przy okazji:
ls -l /etc/make.conf lrwxrwxrwx. 1 root root 22 09-17 07:57 /etc/make.conf -> /etc/portage/make.conf
Pozdrawiam
;-)
[quote=PavloAkaLogan]... Kurde. Nie wpadłem na pomysł, żeby find'a z grep'em użyć. Dzięki. Jakbym miał jakieś wątpliwości czy coś, to się tutaj odezwę.[/quote]
Zapraszam do "szkoły rodzenia" http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16056&p=1
[quote=Jacekalex]A po co finda z grepem?
emerge slocate
[/quote]
# emerge slocate * IMPORTANT: 5 news items need reading for repository 'gentoo'. * Use eselect news to read news items. Calculating dependencies... done! emerge: there are no ebuilds to satisfy "slocate". emerge: searching for similar names... emerge: Maybe you meant any of these: sys-apps/mlocate, net-misc/socat, dev-tex/slatex?
Oczywiście był [tt]emerge --sync[/tt] przed tym... Tak tylko pytam :) Czy może jakieś 'repozytoria' trzeba dodać?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2014-02-13 08:36:03)
Slocate chyba wyleciał, został po nim na pamiątkę tylko selinux-slocate - profil do selinuxa.
Użyj [b]mlocate[/b], działa tak samo, i przede wszystkim czytaj, co system ma do powiedzenia, Portage ostatnio ma podpowiedzi niemalże jak Ubuntu - [b]mlocate[/b] masz w pierwszej podpowiedzi. ;)
Konkretnie ten:
[i] sys-apps/mlocate Available versions: 0.26{tbz2} {nls selinux} Installed versions: 0.26{tbz2}(13:10:10 08.11.2013)(nls -selinux) Homepage: https://fedorahosted.org/mlocate/ Description: Merging locate is an utility to index and quickly search for files
I naucz się używać eixa, to bardzo ułatwia używanie Gentoo.
Sznurek: https://wiki.gentoo.org/wiki/Eix
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-13 10:59:29)
@up: Powoli powoli, a wszystko się nauczę. Dzięki za sznurek, zaraz się będę uczył... ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.203.27' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.203.27', 1732216948) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732216648 |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22709 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00208 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22709 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22709 |
Total query time: 0.00601 s |