Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Godzina 8:00, przychodzi SMS. Oho, myślę sobie, samochód wygrałem. Albo chociaż dzwonek z najnowszym wielkim przebojem wykonawcy, o którym nigdy nie słyszałem. Człapię do buraczynki, aby skasować spam, a tu:
[quote=Poczta SA]Przesylka nr 1234567890 zostanie doreczona dn. 2013-01-19. W przypadku nieudanej proby doreczenia przesylka bedzie do odbioru w UP[/quote]
(pisownia oryginalna)
Jestem w ciężkim szoku. ;D
A ja myślałem że zmianie uległo tylko logo. No proszę jak ta nasza poczta się rozwinęła ;-)
Przesadzacie, jak zwykle ;)
XXI wiek w końcu zaczął się ponad 12 lat temu, a SMS jest starszy od Wredotki.
Poczta po prostu skróciła swoje opóźnienie technologiczne do ~10 lat.
Przy okazji jest jedno niebezpieczeństwo tej technologii:
O ile poczta email ma inteligentne rozwiązania jak Spamassassin czy filtry bayesa, to spam SMSowy nic podobnego nie ma, i kilku znajomych pytało mnie, jak obciąć w Andku czy Iphonie SMSy spamowe, zezwalając na SMS tylko z listy znajomych....... :D
[quote=Jacekalex]SMS jest starszy od Wredotki.[/quote]
A jednak trochę młodszy. ;)
[quote=azhag][quote=Jacekalex]SMS jest starszy od Wredotki.[/quote]
A jednak trochę młodszy. ;)[/quote]
Bzdura!
Wredotka ma 18 (jak wszystkie kobiety, jakie znam :D) a SMS się narodził 3 grudnia 1992.
[quote=Jacekalex]Przesadzacie, jak zwykle ;)
XXI wiek w końcu zaczął się ponad 12 lat temu, a SMS jest starszy od Wredotki.
Poczta po prostu skróciła swoje opóźnienie technologiczne do ~10 lat.
Przy okazji jest jedno niebezpieczeństwo tej technologii:
O ile poczta email ma inteligentne rozwiązania jak Spamassassin czy filtry bayesa, to spam SMSowy nic podobnego nie ma, i kilku znajomych pytało mnie, jak obciąć w Andku czy Iphonie SMSy spamowe, zezwalając na SMS tylko z listy znajomych....... :D[/quote]
Zdaje się, że afirewall na Androida ma taką opcję.
[quote=Jacekalex][quote=azhag][quote=Jacekalex]SMS jest starszy od Wredotki.[/quote]
Bzdura!
Wredotka ma 18 (jak wszystkie kobiety, jakie znam :D)[/quote]
No tak. ;)
Wszystko się wyjaśniło — przesyłka została nadana jako paczka, a nie jako list polecony, który zamówiłem (jestem kilka zł do przodu, bo zastanawiałem się czy nie wziąć nieco droższej paczki, ale stwierdziłem, że w sumie mi się nie spieszy :D). Padający śnieg to po prostu śnieg, a nie kolejny objaw zamarzniętego piekła. :(
My Ciebie też :*
Ha, ostatnio też takiego dostałem. Świat się kończy? ;)
[quote=krasnij]Ha, ostatnio też takiego dostałem. Świat się kończy? ;)[/quote]
Ale w związku z paczką czy listem?
[quote=azhag][quote=krasnij]Ha, ostatnio też takiego dostałem. Świat się kończy? ;)[/quote]
Ale w związku z paczką czy listem?[/quote]
W związku z informowaniem mnie przez Pocztę Polską za pośrednictwem wiadomości tekstowych. Taka innowacja! ;)
[quote=krasnij][quote=azhag][quote=krasnij]Ha, ostatnio też takiego dostałem. Świat się kończy? ;)[/quote]
W związku z informowaniem mnie przez Pocztę Polską za pośrednictwem wiadomości tekstowych. Taka innowacja! ;)[/quote]
;)
SMS dotyczył paczki pocztowej czy listu poleconego?
Ja niedawno wysyłałem przez nasza poczte priorytetem formularz po Aero2 "To panu przyjdzie z priorytetu powiadomienie o dostarczeniu za jakieś 2-3 dni" Po czterech tygodniach przyszedł mail od Aero o wysłaniu karty, karta dwa dni później, a na potwierdzenie dostarczenia formularza to ja czekam do tej pory...
Ja też dostałem takiego smsa, moja radość minęła gdy tak czy siak sam musiałem lecieć na PP po odbiór.
To ja miałem odwrotną sytuację.
Jeszcze niedawno dostawałem kody do autoryzacji przelewów internetowych — pocztą :D
Kod był ładnie wydrukowany w kopercie :)
Z oczywistych powodów wolałem osobiście iść do banku, niż korzystać z konta „internetowego” ;)
[quote=azhag][quote=krasnij][quote=azhag]
W związku z informowaniem mnie przez Pocztę Polską za pośrednictwem wiadomości tekstowych. Taka innowacja! ;)[/quote]
;)
SMS dotyczył paczki pocztowej czy listu poleconego?[/quote]
Listu poleconego
[quote=krasnij]Listu poleconego[/quote]
No to jednak piekło zamarzło :)
[quote=azhag][quote=krasnij]Listu poleconego[/quote]
No to jednak piekło zamarzło :)[/quote]
[url]http://blog.poczta-polska.pl/2013/01/22/pocztowa-siec-musi-sie-zmienic/[/url]
A tak na serio, to poczta z początkiem roku straciła wyłączność na listy poniżej 50g, także chcąc nie chcąc musi coś robić żeby przetrwać. Od siebie mogę jeszcze dodać, że takie coś jak "Elektroniczny Nadawca" działa całkiem sprawnie, i naprawdę upraszcza i ułatwia nadawanie paczek. No i żadnego czekania z paczkami. Narazie tylko dla firm i instytucji z umową z pocztą, ale może niedługo także dla "detalistów".
[quote=Jacekalex][quote=azhag][quote=Jacekalex]SMS jest starszy od Wredotki.[/quote]
Bzdura!
Wredotka ma 18 (jak wszystkie kobiety, jakie znam :D) a SMS się narodził 3 grudnia 1992.[/quote]
uuu "osiemnastka", cenna informacja :-).
Wredotka ma 18 (jak wszystkie kobiety, jakie znam :D)[/quote]
tak, a wszystkie żony mają 26
"God, root, what is difference?"
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.42.41' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.42.41', 1732503311) |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732503011 |
0.00070 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22988 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00269 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22988 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00103 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22988 |
Total query time: 0.00706 s |