Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2013-03-23 19:39:06

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Blokowanie europejskich ciasteczek

[quote=ilin]Przecież każdy o tym wie ,że strony używają ciasteczek.[/quote]
Ale niewiele osób wie, co tak naprawdę to oznacza. Zobacz ten raport:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/77641/PwC_Internet_Cookies_final.pdf
zwłaszcza tabelę na przełomie stron 24 i 25. Parę innych obrazków też jest ciekawych.

Oczywiście można mieć wiele zastrzeżeń co do poprawności metodologicznej oraz rzetelności badań społecznych, ale z pewnością nie mamy żadnych podstaw by twierdzić, że świadomość możliwości wykorzystania ciasteczek jest elementem zasobu wiedzy przeciętnego internauty. To, że większość użytkowników na forum dyskusyjnym związanym z Linuksem ma na ten temat sporą wiedzę, nie jest zbyt mocnym argumentem.

[b]morfik[/b]: rozmywasz, wyolbrzymiasz, nie chcesz lub nie potrafisz trzymać się jednej tezy i jednego tematu. To nie są standardy dyskusji, w której mam ochotę uczestniczyć.

Żeby była jasność — od samego początku próbuję jedynie obalić mit, że to UE należy winić za pojawienie się bannerów na wielu stronach.
To, czy decyzja UE oraz nowelizacja polskiej ustawy są słuszne, i czy w ogóle takie zagadnienia powinny być przedmiotem prawodawstwa (czy może da się te same efekty uzyskać innymi sposobami), jest zupełnie innym zagadnieniem, do którego się nie odnoszę.

Spinnen Essen: [url=http://fluxboxpl.org/portal/]FluxboxPL[/url] [url=http://przepis-na-lo.pl/]Przepis na LibreOffice[/url]

#27  2013-03-23 20:54:12

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Minio --  Chodź przeprowadzimy inne badania -- czy ktoś w ogóle przeczytał treści tych okienek i co robi ten ktoś gdy wyskoczy mu takie okienko. Czy doedukował się o cookie z tych okienek. Krótka piłka, idziem na ulice, pytamy ludzi:

1. czy używa pan/pani internetu?
2. czy wie pan/pani co to cookie?
3. czy wie pan/pani jak nimi zarządzać

Na dobrą sprawę wlazłem na tvn.pl i tam nie ma bannera, jest co prawda w stopce info. Teraz pytanie do ankiety:

4. czy wchodzi pan/pani na tvn.pl?
5. czy widział pan/pani tam informacje o cookie?

Chcesz zweryfikować badania społeczne? Ruszaj na miasto i się przekonaj, że tego typu zabiegi nie wpływają na wiedzę ludzi, a tylko wnerwiają tych, którzy coś wiedzą.

Minio -- czemu mam trzymać się jednej tezy? Argumentów za usunięciem tego syfu mam naprawdę dużo.

Ja najchętniej bym wszystkich tych co nie wiedzą co to cookie, a są za popupami, wysłał na kurs internetowy i wsadzał do więzień jak tkną tylko kompa bez papieru, że mogą! xD

#28  2013-03-23 21:26:49

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ciasteczka jak były, tak są, gwoli ścisłości.
Teraz tylko jest ostrzeżenie, którego kiedyś nie było w ogóle.

Choć np na gazeta.pl ostrzeżenie pojawiło się tylko, jak zablokowałem ciasteczka.
Na wp.pl tak samo.

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#29  2013-03-23 21:26:51

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

[quote=morfik]Minio — czemu mam trzymać się jednej tezy?[/quote]
Nie musisz. Twoje posty mogą być strumieniem świadomości, możesz posługiwać się luźnymi skojarzeniami, możesz wyolbrzymiać, możesz wyrywać zdania z kontekstu, możesz cytować tylko te fragmenty, w których się nie zgadzasz i zupełnie ignorować te, w których zostałeś przekonany; możesz zmieniać zdanie co 5 minut, możesz powtarzać te same argumenty aż do znudzenia, możesz pisać w sposób niejednoznaczny, możesz zrzucać na drugą stronę obowiązek domyślania się, jakie jest Twoje stanowisko na dany temat. Możesz robić wszystko, aby dyskusja była bezkonkluzywna. Twoja wola.
Ja, po prostu, nie mam ochoty uczestniczyć w wymianie zdań, która nie spełnia pewnych elementarnych standardów.

Spinnen Essen: [url=http://fluxboxpl.org/portal/]FluxboxPL[/url] [url=http://przepis-na-lo.pl/]Przepis na LibreOffice[/url]

#30  2013-03-23 21:43:53

morfik
Serwis

Wiesz Minio, mi się nie podoba idea, że jak zmienię użytkownika w systemie, jestem idiotą, który nie wie co to cookie i musi na każdej stronie po raz kolejny kliknąć w okienko. Nie podoba mi się idea, że nawet jak zmienię profil w operze, znów jestem idiotą co musi kliknąć w okienko, nawet czyszcząc cookies, przez nadpisanie pliku, znowu jestem idiotą bo trzeba kliknąć w okienko -- świadomym ludziom, którzy wiedzą co to cookie, okienka nie wyskakują. A co jak zmienię system albo pójdę do kumpla, a on akurat nie używa opery i będę musiał stworzyć nowy profil?  -- Ja wyolbrzymiam? Nie mam zamiaru marnować sobie życia na klikaniu w jakieś śmieci. Zdania nie zmieniam co 5min -- przeciwnie, twardo stoję przy swoim od początku i myślę jednak, że wyrażam się dostatecznie jasno. xD

Rozumiem, że nie przeprowadzisz badań społecznych na temat edukacji ciasteczkarskiej przez popupy?

Jacekalex -- mi co 2 strona wyrzuca info, żebym włączył ciastka i js.

EDIT:

Powiedziałem js? Czy ktoś tutaj wie co to js? Przecie to też jest domyślnie włączone -- może next popup -- strona zawiera js.... xD

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-03-23 21:46:45)

#31  2013-03-23 22:58:49

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jacekalex — mi co 2 strona wyrzuca info, żebym włączył ciastka i js.[/quote]
Mnie czasami też, ale jeszcze nie znalazłem sposobu, jak zablokować element <noscript>,
który np na stronie playa dodaje debilny pasek z ostrzeżeniem.

Czasami to mocno wqrwia.

Poza tym nie co druga u mnie, ale te, na które zagladam po raz pierwszy, te, na których bywam częściej są już gruntownie rozpracowane. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-26 19:43:37)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#32  2013-03-23 23:55:52

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

A inne pytanie - Co jeśli ciasteczka są dodawane tylko przy logowaniu? Też warto to napisać? Czy regulamin jest dobrym miejscem? (Tak pytam, bo Dug tak ma :D)

Fervi

#33  2013-03-24 00:20:12

morfik
Serwis

Kto czyta regulamin? xD

#34  2013-03-24 09:34:16

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

To nie ważne :P Chodzi o zapis takowy, że akceptując regulamin - zgadzasz się na ciasteczka sesyjne

Fervi

#35  2013-03-24 15:41:36

morfik
Serwis

Lepiej nie -- teraz przynajmniej mogę te bannery zablokować. A jak niby zablokuję okienko z regulaminem, które będzie mi wołać " kliknij ok, żeby wejść"? xD

#36  2013-03-24 15:47:50

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Jeszcze kilka lat i po zablokowaniu wszystkich okienek z pytaniami o akceptację ciasteczek, regulaminów, informacji dla alergików, reklam, nic już na stronie nie zostanie :)

#37  2013-03-24 20:21:19

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

[quote=morfik]Lepiej nie — teraz przynajmniej mogę te bannery zablokować. A jak niby zablokuję okienko z regulaminem, które będzie mi wołać " kliknij ok, żeby wejść"? xD[/quote]
-.-'

Przecież jeśli się zalogujesz, automatycznie zostaje wysłane ciasteczko, więc powinien być punkt w rejestracji mówiący o tym (Klikając akceptuj, dostajesz od nas ciastko)

Fervi

#38  2013-03-24 20:29:54

morfik
Serwis

Jakby wcześniej mi 10 innych nie wysłali :)

#39  2014-06-03 14:53:43

morfik
Serwis

Po ponad roku udało mi się odfiltrować znaczną część syfu z netu ale nadal pojawiają się nowe cookie bary. Póki co udało mi się zrobić taką listę:

Kod:

###ustawaCiasteczkowa
###cookie
###cookies
###cookies-message-container
###cookie-notice
###div_accept_cookies
###cookie-policy-banner
###cookie-block
###cookies-message
###footer-cookies
###cookiebar
###cookie_notification
###cookie-control
###cookiePlaceholder
###cookie_policy
###WP-cookie-info
###cookienotif
###cookieTooltip
###eu-cookie-notice
###cookieInfoMsgWrapper
###cookieBar
###cookie-disclaimer
###cookiemodule
###cookiesinfo
###box-cookie
###netgraf_cookie_alert
###polityka-cookies
###cookie-policy
###cookiePolicy-layer
###gm-cookies
###cookiesPanel
###CookieAlert
###cookieMonster
###cookieMessageOuter
###js_popup_cookies
###cookie-law-info-bar
###cookiepopup
###cookie_banner
###cookie_banner_inner
###cookie_banner_container
###pasek_komunikat_cookie
###cookie-info
###blogger_cookie_notice
###cookiesBox
###cc-cookies
###cookie_info
###cookie_privacy_holder
###js_cookie-monster
###cookiemonster_popup
###cookie_informer
###cookie-message
###cokPyt
###notifyCookie
###showCookieInfo
###cookieInfo
###overlay
###cookieLayer
###catapult-cookie-bar
###cookie_container
###cookiesdirective
###cookie-alert

##.ustawaCiasteczkowa
##.cookie
##.cookies
##.cookies-message-container
##.cookie-notice
##.div_accept_cookies
##.cookie-policy-banner
##.cookie-block
##.cookies-message
##.footer-cookies
##.cookiebar
##.cookie_notification
##.cookie-control
##.cookiePlaceholder
##.cookie_policy
##.WP-cookie-info
##.cookienotif
##.cookieTooltip
##.eu-cookie-notice
##.cookieInfoMsgWrapper
##.cookieBar
##.cookie-disclaimer
##.cookiemodule
##.cookiesinfo
##.box-cookie
##.netgraf_cookie_alert
##.polityka-cookies
##.cookie-policy
##.cookiePolicy-layer
##.gm-cookies
##.cookiesPanel
##.CookieAlert
##.cookieMonster
##.cookieMessageOuter
##.js_popup_cookies
##.cookie-law-info-bar
##.cookiepopup
##.cookie_banner
##.cookie_banner_inner
##.cookie_banner_container
##.pasek_komunikat_cookie
##.cookie-info
##.blogger_cookie_notice
##.cookiesBox
##.cc-cookies
##.cookie_info
##.cookie_privacy_holder
##.js_cookie-monster
##.cookiemonster_popup
##.cookie_informer
##.cookie-message
##.cokPyt
##.notifyCookie
##.showCookieInfo
##.cookieInfo
##.overlay
##.cookieLayer
##.catapult-cookie-bar
##.cookie_container
##.cookiesdirective
##.cookie-alert

Teraz taka prośba, potrafiłby kto napisać jakiegoś regexpa do adblocka co by te wszystkie regułki zastąpił jedną lub kilkoma innymi? Jest duże prawdopodobieństwo, że cała reszta spamu z tych ciastek została by również zablokowana.

#40  2014-06-03 15:03:49

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Tu masz gotowe: http://lubieciasteczka.net

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#41  2014-06-03 16:34:39

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

[b]morfik[/b] użyj tego co podlinkował [b]ArnVaker[/b] używam też od samego początku pojawienia się tego irytującego spamu, bo jak inaczej to nazwać i nie zdarzyło mi się żeby coś przepuścił (jak coś wyhaczysz to bez problemu możesz dodać sobie momentalnie do regułek)..

#42  2014-06-03 18:52:38

morfik
Serwis

Mi tam kiedyś coś nie grało z tymi ciastkami z tej www. Może poprawili. Ale i tak by się przydała blokada globalna, a nie per site.

#43  2014-06-03 19:34:43

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jest tam „cookie” zablokowane globalnie + inne filtry. Co więcej chcesz ze swojej listy wyciągnąć? Na pierwszy rzut oka tylko to ciągle się powtarza.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#44  2014-06-03 19:52:53

morfik
Serwis

No chodzi o to, że te nazwy divów się układają w pewien wzór i czy nie dałoby rady ogarnąć tych nazw ciastek (i innych pozostałych) za pomocą jakiejś jednej wyrafinowanej reguły? No bo załóżmy, że gdzieś na stronie będzie baner z nazwą cookie_policy — zostanie zablokowany przez to wyżęj ale jak już będzie cookie_policy_coś albo ździebko się zmieni nazwa, to trzeba znów blokować i dodawać wpis, a one się zbytnio nie różnią między sobą. Większość z nich ma cookies albo cookie z - albo _ , pisane z dużej albo z małej litery, umieszczone albo na początku albo na końcu albo i w środku.

Jest jakiś regexp dla adblocka co by zablokował *cookie[s]* ? xD

#45  2014-06-03 19:59:32

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jak już pisałem, w powyższym zestawie zostało to zrobione.

#46  2014-06-03 20:21:56

morfik
Serwis

Przejrzałem te listę i może nawet się nada.

Stopka forum