Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
@Jacekalex, yossarian
Dzięki za odpowiedź, jest tak jak myślałem. Niestety leń się we mnie obudził i Google odstraszył bełkotem jaki się wyświetlił po wpisaniu zadanego pytania.
[quote=Jacekalex]Pozdrów ode mnnie najlepszego okulistę w Twojej okolicy. ;)[/quote]
wcześniej nikt nie potrafił mi dokładnie wskazać tej opcji a sam nie mogłem znaleźć ;p
adi1423 na dzisiejszych komputerach wystarczy mocniejszy Core 2 Duo, 2GB RAMu i Firefox, Chrom* działają bardzo sprawnie. Opery nie testowałem, IE wiadomo jak działa.
W Operze też to jest, ale czasem dziwnie działa z flashem.
ja pobieram kod żródłowy i sam sobie przed oczyma przetwarzam na to co widać :)
Najlepsza przeglądarka for linux to Internet Explorer 10PL
[quote=dominbik]adi1423 na dzisiejszych komputerach wystarczy mocniejszy Core 2 Duo, 2GB RAMu i Firefox, Chrom* działają bardzo sprawnie. Opery nie testowałem, IE wiadomo jak działa.[/quote]
Wszyscy chwalą IE nowe :D
Ja wolę Firefoksa, bo jest pewniejszy od Chruma, IE czy Opery (Otwartość) i ma sporo rozszerzeń (Ghostery, Adblock, Noscript itd.)
Fervi
[quote=fervi]i ma sporo rozszerzeń (Ghostery, Adblock, Noscript itd.)[/quote]
opera też takowe ma
[url=http://ompldr.org/vaTlwdg/47.png][img]http://ompldr.org/taTlwdg[/img][/url]
chromium też.
[quote=Yampress][quote=fervi]i ma sporo rozszerzeń (Ghostery, Adblock, Noscript itd.)[/quote]
opera też takowe ma
chromium też.[/quote]
Tylko FF ma np Cookie Monster, NetVideoHunter, FlashGot, Stylish, BrowserProtect, FoxSaver, Colorzilla, ForceTLS czy Firebug.
W lidze rozszerzeń Opera i Chrome próbują, gonią, ale są jeszcze kilka lat za Firefoxem, i zbyt prędko tej straty nie nadrobią.
Z kolei Firefox nie może np dorobić się każdej karty w osobnym procesie lub wątku (jak w Chrome), bo 2/3 rozszerzeń by przy tej okazji diabli wzięli.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-04-30 17:32:36)
W Operze chyba tych rozszerzeń OOTB jest za dużo. Jakiś klient poczty itd... na co to komu od razu w przeglądarce? Toż to nie zgodne z KISS
Ja staram się używać małpy, chociaż też ją regularnie psują z wersji na wersję, nie wspominając o braku starej dobrej skórki "modern" dostępnej jeszcze na mozilli 1.7.
Najchętniej to bym zainstalował sobie starego dobrego netscape'a 4.6 ale nistyty nimo go...
Ostatnio edytowany przez Lorenzo (2013-04-30 17:42:59)
[quote=Jacekalex][quote=Yampress][quote=fervi]i ma sporo rozszerzeń (Ghostery, Adblock, Noscript itd.)[/quote]
opera też takowe ma
chromium też.[/quote]
Tylko FF ma np Cookie Monster, NetVideoHunter, FlashGot, Stylish, BrowserProtect, FoxSaver, Colorzilla, ForceTLS czy Firebug.
W lidze rozszerzeń Opera i Chrome próbują, gonią, ale są jeszcze kilka lat za Firefoxem, i zbyt prędko tej straty nie nadrobią.
Z kolei Firefox nie może np dorobić się każdej karty w osobnym procesie lub wątku (jak w Chrome), bo 2/3 rozszerzeń by przy tej okazji diabli wzięli.
Pozdrawiam
;-)[/quote]
Stylish :) to jest na:
opera
chrome
firefox
maxthon
chyba na safari nawet z adblockiem podobnie...
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-04-30 18:23:54)
No dobra, ale jakby się zastanowić - z jakiegoś powodu to Firefox jest domyślną przeglądarką w TOR :D
Fervi
w TOR? Jak to domyślą o czym dokładnie mówisz?
@fervi
[quote=dominbik]w TOR? Jak to domyślą o czym dokładnie mówisz?[/quote]
Dokładnie, o co Ci chodzi?
Właśnie, jak wypłynęła i Safari, to mam odnośnie jej pytanie. Co w niej jest takiego świetnego, że się Mac-userzy nią zachwycają?
Kiedyś sobie na Windowsie zainstalowałem i muszę powiedzieć, że szału nie było, a jak się zaczęła z flashem gryźć to wywaliłem, ale to było dawno temu i nieprawda ;)
Może chodzi o [url=https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en]Tor Browser[/url], który jest zmodyfikowanym Firefoksem.
Aha. Ja korzystałem spod Chrome i też nie było problemów.
Chromium z racji na szybkość i funkcjonalność :)
[quote=najsu]Chromium z racji na szybkość i funkcjonalność :)[/quote]
Taa.. Jednak nie taki szybkie http://www.dobreprogramy.pl/Dlaczego-Firefox-jest-wolny-a-Chrome-taki-szybki,Aktualnosc,18831.html
[quote=najsu]Chromium z racji na szybkość i funkcjonalność :)[/quote]
Z tą funkcjonalnością to trochę dziwny wniosek.
Ja powiedziałbym nawet, że jest najmniej funkcjonalny ;)
A czego Ci w nim brakuje? ;)
[quote=dominbik]A czego Ci w nim brakuje? ;)[/quote]
W porównaniu z Operą:
Wbudowanego adblocka, dowolnej konfiguracji GUI, klienta poczty i RSS, preferencji dla konkretnych witryn, wyszukiwania z dowolnych wyszukiwarek z poziomu paska adresu, Opery Turbo, wbudowanych notatek, sprawdzania słów w SJP i Wikipedii, wygodnego menedżera pobierania, kosza z zamkniętymi kartami itd.
Nie chce mi się dalej wymieniać bo tylko minimalna cześć rzeczy, których mi brakuje, a mam je w standardzie.
Rozszerzenia tylko częściowo załatwiają sprawę, a samo instalowanie dziesiątek dodatków nie jest zbyt wygodne.
@Jacekalex:
Fireofoksowy dodatek Firebug to chyba to samo co [b]wbudowany[/b] w Operę Dragonfly:
http://www.opera.com/dragonfly/
I to nie jedyny taki przypadek, że w „Operze brakuje pewnych dodatków" ;)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-05-03 14:01:05)
[quote=yossarian]Fireofoksowy dodatek Firebug to chyba to samo co [b]wbudowany[/b] w Operę Dragonfly:
http://www.opera.com/dragonfly/[/quote]
Tylko jeżeli założymy że Polonez to to samo co Mercedes ;) .
Niestety, Opera Dragonfly nie powala ani funkcjonalnością, ani wygodą. Jeżeli chcemy zobaczyć, jak strona będzie wyglądała na urządzeniu mobilnym (co przy dzisiejszym zachłyśnięciu [i]responsive web design[/i] jest podstawą), nadal pozostaje jedynie zmiana rozmiaru okna przeglądarki. A już fakt, że do działania wymaga połączenia z Internetem, to jakaś farsa — jak akurat mam problem z połączeniem, który w żaden sposób nie wpływa na moją pracę, tracę dostęp do narzędzia.
Osobiście coraz częściej jak muszę coś poprawić w kodzie, to włączam Chromium.
[quote=yossarian]I to nie jedyny taki przypadek, że w „Operze brakuje pewnych dodatków" ;)[/quote]
Mi brakuje dodatku o funkcji zbliżonej do LeechBlock (z Firefoksa) lub StayFocusd (z Chrome). W każdym razie jak szukałem jakieś 3 czy 4 miesiące temu, to nic nie znalazłem. Jeżeli znasz coś takiego, to chętnie przygarnę.
[quote=Minio]Mi brakuje dodatku o funkcji zbliżonej do LeechBlock (z Firefoksa) lub StayFocusd (z Chrome). W każdym razie jak szukałem jakieś 3 czy 4 miesiące temu, to nic nie znalazłem. Jeżeli znasz coś takiego, to chętnie przygarnę.[/quote]
Niestety nie znam i w najbliższym czasie pewnie już się nic nie pojawi do czasu zmiany silnika.
Ostatnio w ogóle szukam bardziej dodatków do Firefoksa z myślą o ewentualnej przesiadce.
O ile rzeczy wbudowane w przeglądarce działają zazwyczaj bardzo dobrze, to z dodatkami do Opery nie jest tak kolorowo. Zależy kto jakich funkcji potrzebuje.
Ostatnio pozbyłem się NotScripts bo zarówno on, jak i External Scripts, powoduje masę problemów, a sensownej alternatywy nie znalazłem.
Jak nic się nie zmieni po mariażu z Webkitem to będzie trzeba przemyśleć sprawę domyślnej przeglądarki ;)
No yossarian a propo tego porównania; wyszukiwanie z dowolnych wyszukiwarek z poziomu paska adresu jest w Chromium.
[quote=dominbik]No yossarian a propo tego porównania; wyszukiwanie z dowolnych wyszukiwarek z poziomu paska adresu jest w Chromium.[/quote]
Miałem na myśli takie coś: poprzedzając wyszukiwaną frazę literką y — przeszuka youtube, w — wikipedię, d — repozytorium Debiana i wiele innych, jakie tylko sobie wymyślę.
Coś podobnego jest w rekonq, ale w chromium chyba tego nie widziałem.
Ostatnio pozbyłem się NotScripts bo zarówno on, jak i External Scripts, powoduje masę problemów, a sensownej alternatywy nie znalazłem.[/quote]
A ten Noscript nie miał czasem zmiennej auto-allow, dzięki czemu można domyślnie puszczać skrypty, a banować określone strony ręcznie?
W Firefoxie jest coś takiego w noscript.autoAllow
Pozdro
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-03 17:37:16)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.97.133' WHERE u.id=1 |
0.00090 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.97.133', 1732661797) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732661497 |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23427 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00375 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23427 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23427 |
Total query time: 0.00806 s |