Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Orientuje się ktoś, gdzie są przechowywane dane dotyczące utworów? Chwilę temu aktualizowałem system i dostałem śmieszny błąd dotyczący bazy. Nie mogąc nic z nim zrobić, zaktualizowałem amaroka do wersji z sida. Tam był proces aktualizacji bazy danych, który wyrzucił jeszcze więcej błędów. xD Wkurzyłem się i skasowałem cały katalog ~/.kde po czym odpaliłem amaroka. Ustawienia się zresetowały jak można było przypuszczać. Przeskanowałem kolekcję, dodał okładki itp, wrzuciłem trochę piosenek do listy i się okazało, że wszelkie dane dotyczące utworów, takie jak np. rating czy ilość odtworzeń zostały zachowane. Nie używam kde, tylko amaroka, także nie mam pojęcia gdzie to może siedzieć. Korzystam z wewnętrznej bazy, bo przy tej zewnętrznej były kiedyś problemy i ciągle traciłem staty piosenek.
W[tt] /home/<USER>/.kde/share/apps/amarok/mysqle[/tt]
Dziwna sprawa, przeniosłem część piosenek ze swojej kolekcji na pendriva, po paru dniach wrzuciłem je do świeżego archa, nigdy tam nie instalowałem nic z kde, teraz tylko próbuje ujednolicić wygląd qt i gtk i na potrzeby doinstalowałem systemsettings, który pociągnął trochę zależności, to przy okazji pomyślałem, że zobaczę jak amarok wygląda. Wrzuciłem piosenki i co się okazało mają zapisane informacje o ratingu i liczbie odtworzeń. xD -- http://imageshack.us/a/img545/3693/20130604144619.png
Także to musi siedzieć gdzieś w plikach. Może amarok jakieś taki generuje i to nie jest trzymane w bazie danych? No bo ten system nigdy nie widział tych piosenek a już na pewno nie miał żadnych plików z kde, a mimo to potrafi wyświetlić te informacje.
EDIT:
Wychodzi na to, że te dane są trzymane w tagach ID3 -- http://en.wikipedia.org/wiki/ID3 --fajny bajer w sumie, można zapisywać info do pliku. Ciekawe czy istnieje jakieś narzędzie, które potrafi wyświetlać i edytować te tagi. Bo póki co korzystam z easytag ale nie mogę się doszukać tam tagu od ratingu w tych piosenkach.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-04 15:14:09)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00132 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.236.93' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.236.93', 1732621543) |
0.00029 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732621243 |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23654 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00141 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23654 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23654 |
Total query time: 0.00555 s |