Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podoba mi się filozofii Chakry, próbowałem zainstalować na kompie, ale nie mam czasu żeby się bawić w dopieszczanie konfiguracji a moja żona potrzebuje działającego kompa na już. W związku z tym postanowiłem to rzucić na virtualboxa, że sobie wieczorami będę rozkimał tą dytrybucję. Niestety, mimo, że już rózńe rzeczy uruchamiałem na virtualboxie, to jednak chakry nie rusza, dostaję komunikat:
This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU
Co mniej więcej znaczy, że obraz nie jest dostosowany do tego co oferuje virtualbox. Niestety na stronie projektu Chakry nie znalazłem wersji pod inny procesor. Na forum Chakry mi odpisali, że niestety nie da się uruchomić systemu na virtualboxie, niestety mnie taka odpowiedź nie zadowala, może ktoś zna jakiś sposób aby zmusić vboxa do współpracy a Chakrą?
Wybierz w polu system operacyjny jaki kolwiek 64 bitowy system operacyjny (np. Debian 64)
Obawiam się ,że nie można zainstalować systemu 64bit gościa na hoście 32bit.
Odwrotnie owszem.
Tak tu chyba się sprawy mają.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
[quote=ilin]Obawiam się ,że nie można zainstalować systemu 64bit gościa na hoście 32bit.
Odwrotnie owszem.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.[/quote]
Na uczelni posiadam jakieś Xeony 8-rdzeniowe, nie pamiętam dokładnie jakie i są one 64 bit. System operacyjny to 7 - 32bit. 64bit systemy na VBoxie łaziły bez problemu.
Wygląda na to, że to wyłącznie od sprzętu zależy.
Upierał bym się przy tym co ilin napisał. Moze miales jakis system ktory mial wybor 32 badz 64 bit. Bo naprawde pierwsze slysze by 64 odpalilo na 32. Nawet w virtualboxie.
[quote=hornet][quote=ilin]Obawiam się ,że nie można zainstalować systemu 64bit gościa na hoście 32bit.
Odwrotnie owszem.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.[/quote]
Na uczelni posiadam jakieś Xeony 8-rdzeniowe, nie pamiętam dokładnie jakie i są one 64 bit. System operacyjny to 7 - 32bit. 64bit systemy na VBoxie łaziły bez problemu.
Wygląda na to, że to wyłącznie od sprzętu zależy.[/quote]
Przypuszczam, że przez to, że VirtualBox nie emuluje procesora, a np. Qemu tak.
Fervi
Pokaż screenshota z konfiguracją VBox. VBox domyślnie emuluje 32b, chyba że mu się wybierze któryś z systemów 64b (o czym pisałem wyżej).
Nie będę się upierał bo być może się mylę ,ale mi jakoś nigdy nie udało sie na 32 bit gospodarzu uruchomić systemu 64bit.
Mimo ,że w ustawieniach VB zaznaczałem system 64bit jako gość.
Obecnie nie mam jak tego sprawdzić.
Niby wszystko można, ale do tego trzeba mieć proca wspierającego vt-d. Czyli AMD albo wybrane intele.
Za virtualbox.org:
64-bit guests
VirtualBox supports 64-bit guest operating systems, even on 32-bit host operating systems,[11] provided that the following conditions are met:
You need a 64-bit processor with hardware virtualization support (see the section called “Hardware vs. software virtualization”).
You must enable hardware virtualization for the particular VM for which you want 64-bit support; software virtualization is not supported for 64-bit VMs.
If you want to use 64-bit guest support on a 32-bit host operating system, you must also select a 64-bit operating system for the particular VM. Since supporting 64 bits on 32-bit hosts incurs additional overhead, VirtualBox only enables this support upon explicit request.
On 64-bit hosts (which typically come with hardware virtualization support), 64-bit guest operating systems are always supported regardless of settings, so you can simply install a 64-bit operating system in the guest.
Warning
On any host, you should enable the I/O APIC for virtual machines that you intend to use in 64-bit mode. This is especially true for 64-bit Windows VMs. See the section called “"Advanced" tab”. In addition, for 64-bit Windows guests, you should make sure that the VM uses the Intel networking device, since there is no 64-bit driver support for the AMD PCNet card; see the section called “Virtual networking hardware”.
If you use the "Create VM" wizard of the VirtualBox graphical user interface (see the section called “Creating your first virtual machine”), VirtualBox will automatically use the correct settings for each selected 64-bit operating system type.[/quote]
Skoro dostajesz komunikat:
[quote=vnu007dl]This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU.
Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU[/quote]
to oznacza to tylko tyle, że masz proca i/lub płytę gł. do wymiany albo źle skonfigurowany sprzęt ;-)Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2013-06-04 18:18:59)
Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik
Sprawa wygląda tak. Jest postęp, mianowicie jeśli do konfiguracji użyję ustawień - Linux- dowolny linux (64) to system zaczyna się botować pokazuje się wstępne menu z wyborem języka, trybem uruchamiania itp, następnie system zaczyna się niby ładować, pokazuje się tapeta Chakry, pojawia się kursor myszki i w momencie w którym powinien się chyba uruchomić właściwy instalator nagle wszystko znika i jest tylko czarna plansza z kursorem, nic się nie dzieje.
Próbowałem zmieniać różne systemy 64 w konfiguracji, debian arch itp ale nic to nie daje. Zmiana bootowania domyślnego też nic nie daje, nawet jeśli dam tryb tekstowy to efekt taki sam.
Co może być dalej nie tak?
Sprawdzałeś jakąś inną 64-bitową dystrybucje?
Ok poszło. W sumie Chakra potrzebuje więcej zasobów pamięci i dałem max i wtedy się uruchamia. Ale jako tak wniosek jest taki z problemu, że trzeba wybrać jakąś dystrybucję 64 bitową.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.109.58' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.109.58', 1732447847) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732447547 |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23665 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00217 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23665 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23665 |
Total query time: 0.0063 s |