Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzisiaj przy instalacji aktualizacji po przez standardowe ept-get upgrade w pewnym momencie wyskoczył komunikat;
[warn] Not starting NFS kernel daemon: no exports. ... (warning).
przy ręcznej próbie restartu mam to samo
root@serwer:/home/adam# /etc/init.d/nfs-kernel-server restart [ ok ] Stopping NFS kernel daemon: mountd nfsd. [ ok ] Unexporting directories for NFS kernel daemon.... [warn] Not starting NFS kernel daemon: no exports. ... (warning).
Nie bardzo wiem o co z tym chodzi i jak to ugryźć. Google niby coś mówi ale dla mnie jako laika to trochę zbyt skomplikowane.
Czy eksportowałeś jakieś udziały po NFS? Jeśli nie, możesz spokojnie zignorować komunikta, lub nawet odinstalować server NFS.
[quote=jurgensen]Czy eksportowałeś jakieś udziały po NFS? Jeśli nie, możesz spokojnie zignorować komunikta, lub nawet odinstalować server NFS.[/quote]
Nie eksportowałem niczego i w pliku /etc/exports nie ma żadnych wpisów.
Używam Samby, rozumiem, że NFS jest skierowana dla sieci w której są maszyny z linuxem.
Czy odinstalowanie NFS'a będzie miało jakiś negatywny wpływ na Sambę, CUPS'a lub jakieś inne usługi sieciowe?
Jeśli nie eksportujesz nic przez NFS, odinstalowanie go nie będzie miało żadnego wpływu na resztę usług.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00069 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.91.152' WHERE u.id=1 |
0.00159 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.91.152', 1732754155) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732753855 |
0.00029 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23752 AND t.moved_to IS NULL |
0.00027 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00067 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23752 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00067 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23752 |
Total query time: 0.00484 s |