Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Mam pewnego rodzaju z laptopem, de facto działa, ale włącza się przez 15 minut, pluje błędami na problem z ATA1. W zasadzie przypuszczam, że to dysk twardy, chociaż system startuje (bez X'ów i paru udziwnień, ale cóż)
Chciałbym się dowiedzieć co dla Linuksa oznacza ATA1 - czy to Dysk (który w teorii działa), czy DVD-ROM (który w zasadzie przestał działać), na tamtym laptopie nie działa Wifi (Wicd curses nie startuje), niemniej mogę przeglądać pliki itd. I właśnie przez brak Wifi nie mam SmartmonTools'a itd.
Czy idzie sprawdzić na początek czymże jest mityczne ATA1?
Fervi
przegrepuj dmesga w poszukiwaniu czegoś w stylu
[ 2.242680] ata3.00: ATA-8: HITACHI HTS722010K9SA00, DC2XXXXX, max UDMA/133
Nie uda mi się xD
Zapisałem log na dysku, chciałem go otworzyć zwykłym notatnikiem (mcedit) i wysypał błędy. Raczej dysk :|
Fervi
PS. Dysk :|
Fervi 0 : 1 Seagate
PS2. Są szanse, że to EXT4 się posypał? W zasadzie włączyłem FSCK na skanowanie, ale cóż ...
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-06-28 20:37:47)
LiveCD z GRML'em i smartmontools prawdę Ci powiedzą
[quote=enether]LiveCD z GRML'em i smartmontools prawdę Ci powiedzą[/quote]
Chciałbym, ale ten DVD szwankuje, chyba z 15 płyt przepuściłem z różnymi systemami (Debiany, Lubuntu, Windowsy) i żadnego nie czyta. Dlatego miałem nadzieję, że to z DVD są problemy.
[b]R.I.P. Fujitsu Siemens - 2013.06.* - 2013.06.28[/b]
Fervi
a nie możesz sobie czegoś z flaszki zbutować?
[quote=PavloAkaLogan]A tam, R.I.P. od razu... Do naprawy ;]
ściągnij sobie grml'a i wrzuć na pendrive za pomocą [b]dd[/b][/quote]
De facto nie wiem jak to do końca zrobić, tzn. wiem, ale w Boot options nie pojawia się Pendrive, jest Removable Devices, ale stamtąd nie startuje
Fervi
De facto nie wiem jak to do końca zrobić, tzn. wiem, ale w Boot options nie pojawia się Pendrive, jest Removable Devices, ale stamtąd nie startuje[/quote]
Upewnij się (jeśli jest taka pozycja), że [b]Legacy USB[/b] jest włączona - [b]Enabled[/b].
marcin'82
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00042 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.179.132' WHERE u.id=1 |
0.00118 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.179.132', 1732707367) |
0.00022 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732707067 |
0.00026 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23836 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00055 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23836 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00064 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23836 |
Total query time: 0.00345 s |