Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Udało się :) Wreszcie po ponad miesiącu zmagań uruchomiłem komputer korzystając z etherboot. W tej chwili co prawda system jest w rozsypce (oczywiście via etherbot), ale to już są tylko szczeguliki. Najważniejsze, że się uruchamia i da sie na niego zalogować :)
PS. Guzzi, pozdrawiam i napisz jak u Ciebie wyglądają prace.
Aktualnie stanęły w miejscu, mam gorszą robotę w pracy i nie mogę się tym teraz zająć, chociaż chciałbym to zrobić. Ale możesz podesłać wskazówki co po czym robić. Lub jak już opanowałeś temat opisać to na faq.
Kowal dlaczego to takie trudne?
Co trzeba zrobić? Mam w biosie opcje WOL, zapodaje odpowiedni progs i co jeszcze trza?Takk dla sklarowania tematu bo w necie chyba bzdury pisza na niektorych stronach ze trzeba znac ip kompa w lanie zeby go obudzić mi sie wydaje ze gówno prawda:]Wiec ta pochwal sie jak sie to robi:)
Heh znalazlem stroneke do budzenia kompa w necie:
http://www.dslreports.com/wakeup
Korbol, troszkę pomieszałeś tematy. W ogólności są dwa działania związane ze startem komputera i kartą sieciową:
WOL - wake on lan - czyli budzenie komputera przez sieć (obrazowo mówiąc, kabel sieciowy wyskakuje z gniazdka w sieciówce i popitala do włącznika komputera i go uruchamia
oraz boot from lan, czyli uruchamianie systemu nie z dyskietki, nie z twardziela, płyty czy innego nośnika, ale poprzez kartę sieciową. Nie ma nic wspólnego z fizycznym włączeniem systemu, bo jest to tylko uruchomienie systemu operacyjnego z "alternatywnego" nośnika.
Co do Twoich pytań. Aby WOL działało, musisz mieć kabelek między sieciówką a płytą główną (chyba, że sieciówka jest zintegrowana). Do budzenia komputera konieczne jest z tego co wiem adres MAC karty sieciowej (bo kiedy komputer jest wyłączony, to karta nie wie jaki ma IP). Niektóre programy mogą mieć bazę adresów MAC powiązanych z IP-kami, więc mogą żądać IP-ków, ale to tylko ułatwienie (?) dla użytkownika. Ewentualnie jak na podanej stronie adres IP jest potrzebny, żeby Twój MAC nie był rozesłany po całym internecie a jedynie w obszar, gdzie prawdopodobieństwo znalezienia Twojego kompa jest największe.
PS. Nigdy jeszcze nie korzystałem z WOL ze względu na brak kabelka :( Mam jednak nadzieję znaleźć odpowiednie wtyczki i kabelek sobie zrobić :)
Dzieki i sorry za pomyłke:)
No okej ale i tak moglbys napisac jakies faq jak to zrobic. Ja kiedys tez probowlem to uruchomic ale poleglem i temat u mnie umarl i nie zyje juz jakies 4 miesiace, a chcialbym wiedziec jak zrobic zeby byl jeden serwer i same diskless i zeby na tym x'y chodzily. Slyszalem o LTSP ale chcialbym tez uruchomic jakos inaczej.
Dobrze, napiszę coś o tym, ale nie wiem kiedy :P Mam jeszcze mały problem, a mianowicie przy samym starcie systemu deaktywuje mi się karta sieciowa, więc na razie obchodzę problem inną drogą. Mam też drugi problem, a konkretnie kdm mi nie startuje podczas startu systemu. Jak dam z roota : /etc/init.d/kdm start, to zajarzy.
kdm mi nie startuje podczas startu systemu. Jak dam z roota : /etc/init.d/kdm start, to zajarzy.[/quote]
moze po prostu:
Kod:
dpkg-reconfigure kdm
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
BaB, nie wyraziłem się jasno. Kdm nie startuje podczas startu, mimo, że jest w skryptach startowych, wypisuje mi co prawda: starting window manager: KDM, czy coś w tym stylu, ale nie są uruchamiane x-y. Jak zapodam ww polecenie z roota, to rusza, x-y się ładują i jest ok. Mimo to w wolnej chwili zobaczę dpkg-reconfigure, ale myślę, że wątpię.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00063 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.69.109' WHERE u.id=1 |
0.00098 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.69.109', 1738325362) |
0.00030 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738325062 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.220.85.96' |
0.00061 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.129.70.153' |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.3.235' |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2390 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00133 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2390 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2390 |
Total query time: 0.00691 s |