Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Tak jak w tytule. Zainstalowałem wczoraj Debiana stable z tym systemem plików. Wcześniej miałem na poprzedniej wersji ext4 ale jak dla mnie był za wolny i często Debian zanim się uruchomił sprawdzał spójność plików. Napiszcie o swoich doświadczeniach związanych z btrfs i czy się komuś ten system plików wysypał. Skąd tyle uprzedzeń o których czytałem w necie, a przecież skoro jest w stable to z zasady jest bezpiecznym systemem plików a do tego zdecydowanie szybszym od ext4.
Mnie się zawsze sypał, dopóki nie będzie oficjalnie stabilny omijam szerokim łukiem.
W Fedorze już od 18 był domyślnym systemem plików. W obecnym Debianie jest w stable, zatem może po prostu już ten system plików poprawili się nie sypie?
na / i /home mam stare dobre raiserfs
btrfs na reszte nigdy sie nic nie stalo.
[quote=atare]W Fedorze już od 18 był domyślnym systemem plików. W obecnym Debianie jest w stable, zatem może po prostu już ten system plików poprawili się nie sypie?[/quote]
Btrfs to oficjalnie [b]eksperymentalny[/b] system plików. Pewnie są ku temu jakieś powody.
W Fedorze 18, ani w 19 nie jest domyślnym systemem plików.
No tak przeczytałem na jednym z forów co do Fedory. Jednak nie rozumiem skoro jest eksperymentalny to dlaczego dostępny w wydaniu stabilnym Debiana? A co do powodów napiszcie jakie, ciekaw jestem czy to nie jest tak jak z ext4 kiedy do Squeeze był nadal domyślny ext3 ale oczywiście też można było ext4 zainstalować.
Zainstalować sobie możesz co zechcesz. Repozytoria są pełne różnych pakietów.
Tylko potem nie jęcz ciągle na forum, że ci się system sypie.
[quote=atare]... ciekaw jestem czy to nie jest tak jak z ext4 kiedy do Squeeze był nadal domyślny ext3 ale oczywiście też można było ext4 zainstalować.[/quote]
W momencie wydania Squeeze, ext4 oficjalnie był już oznaczony jako stabilny.
Po to jest forum aby dyskutować. Kilka dni temu miałem xt4 i co niektórzy czytali w czym miałem problem jednak system plików nie miał z tym nic wspólnego. Chodzi o to, że teraz bez żadnych repozytoriów jest do wyboru ten system plików i nie chce mi się wierzyć, że developerzy Debiana tak o na strzał w stabilnym wydaniu dali opcję wyboru systemu plików btrfs. No chyba, że tą decyzję podejmowali pod wpływem dobrego alkoholu hehe.
Note also that btrfs is still considered [b]experimental[/b]. While many people use it reliably, there are still problems being found.[/quote]
[i]Źródło: [url=https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Getting_started]https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Getting_started[/url][/i]
Miałem btrfs na jednym dysku gdzieś jakieś półtora roku temu. Pracował stabilnie i nie stwierdziłem by się kiedykolwiek wysypał. O ile pamiętam, było tak, że przy próbie przekomponowania partycji na dysku nie działały narzędzia do zmiany wielkości i przemieszczenia partycji i to było powodem do przejścia na ext4 który pozostał do dzisiaj. Mogę podać Ci, z jakimi opcjami miałem go montowanego:
UUID=a557956a-9892-48ae-aac0-0008554cac2c /media/d2-p1 btrfs defaults,compress=lzo,ssd,autodefrag 0 2
Nie wiem czy te narzędzia dziś działają jak należy choć gparted takowe oferuje...
Pakiet btrfs-tools zalecany na tej stronie już został automatycznie zainstalowany. Zatem ze strony wynika, że Debian konkretnie wspiera ten system plików i to akurat w stabilnej wersji jądra 3.2.
Debian Stable / sid 3.2 btrfs-tools 0.19 2012-03-28 .
Zatem wszystko z czysto technicznego punktu widzenia gra i trąbi i nie ma się czego bać.
Myślę, że od 1,5 roku wiele się zmieniło i obecnie ten problem jest już rozwiązany.
Ostatnio edytowany przez atare (2013-07-12 13:34:56)
Sam sie jakis czas temu zastanawialem nad btrfs ale moze poczekam jeszcze z rok zanim sie skusze ;) Bo nie mam zaufania
Jak już masz testować, to lepiej na nowszej gałęzi niż stabilny Wheezy. Albo chociaż sam kernel zaktualizuj.
Skoro dali do stable i wspierają w stable zatem po co aktualizować niepotrzebnie. Dwa lata na Squeeze dałem rady i nic mi nie brakowało. testing jak dla mnie najlepszy mają w Ubuntu, tam ciągle testują wszelkie nowości.
Squeeze też obsługiwał Btrfs.
Ale wtedy nawet ext4 to była w miarę świeża kwestia. To samo jest pewnie teraz z btrfs. Jak dla mnie szybki system plików i z pendrive i na pendrive szybko się wszystko kopiuje. Z ext4 nie byłem zadowolony.
kompletna kicha trzy ubuntu btrfs rozwalił ..odradzam
polecam zfs jest super raid5z migawki ,deduplikacja,kompresja i przede wszystkim nie rozwala ubuntu ,od pol roku na dwoch laptopach...
A moja żona na testingu używa go od kiedy kupiła laptopa czyli jakieś prawie trzy lata i żadnego problemu, system aktualizowany tak mniej więcej raz w tygodniu poza tym nic nie zmieniane. Jak to instalowałem to pamiętam, że chyba /boot musiał być na innym systemie niż BTRFS a czy tak jest nadal nie mam pojęcia. Jak dotąd żadnych skarg na ten system. Fakt, że ona tylko używa tego laptopa a nie robi z niego poligon no ale jakby na to nie patrzeć to system już kawałek czasu działa bez awarii i troszkę zmian w debiane było od tego czasu.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00052 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.56.150' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.56.150', 1732222158) |
0.00032 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732221858 |
0.00041 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23921 AND t.moved_to IS NULL |
0.00045 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00170 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23921 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23921 |
Total query time: 0.00501 s |