Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W zasadzie to już się przesiadłem na firefoxa zupełnie i na operę bardzo rzadko zaglądam, w każdym razie jest parę dziwnych zachowań firefoxa, które mnie nieco irytują:
1. Czy w ff da radę kopiować fragmenty linków tak jak to idzie bez problemu osiągnąć w operze? Kiedyś rozmawiałem gdzieś na ten temat, to mi powiedziano, że w operze jest bug i dlatego tam można kopiować część linku. Co mnie zdziwiło, bo ten bug był chyba od zawsze. xD W każdym razie jeśli chcę zaznaczyć długi link od środka i przeciągnąć myszą w celu zaznaczenia paru wyrazów, to w ff mi łapie linka i próbuje go przeciągnąć.
2.1. Menadżer haseł. W operze była prosta zależność -- wchodzisz na stronę, nie jesteś zalogowany, chcesz się zalogować, klikasz ctrl+enter i wywala okno by podać główne hasło chroniące keyring. Na ff, podczas ładowania się strony, automatycznie jest wyrzucone to okno i w przypadku gdy nie chcę się logować tylko przejrzeć 2-3 strony to na każdej z nich woła o hasło główne, można to jakoś obejść i zrobić to na wzór opery, czyli podpiąć pod to skrót klawiszowy?
2.2. Czasami przy opcji pamiętania hasła przy pomocy cookiesów tez jest wyrzucane okno z prośbą o wpisanie hasła głównego, co jest nieco dziwne, bo jestem aktualnie zalogowany jakiegoś serwisu i przeglądałbym go sobie normalnie, gdyby nie fakt, że co kliknę w jakiś link, to też mi wyrzuca owe okienko i woła o hasło główne. Da radę to jakoś fixnąć?
3. Zakładki. Firefox podczas przeglądania stron nie muli zbytnio, natomiast gdy otworzę panel zakładek natychmiast zaczyna zjadać 100% proca i scrolowanie strony staję się z deka niewykonalne. xD Po chwili wszystko wraca do normy ale przypadku przeglądania zakładek, np przewijania ich w dół czy otwieranie folderów, znów firefox zaczyna zjadać 100% proca. Ma ktoś coś podobnego? Samo uzupełnianie adresów po zakładkach nie muli. Co prawda mam tych zakładek z 600 albo coś koło, w każdym razie poniżej 1k ale opera bez problemu to ogarniała. Miała lekkiego laga przy starcie z 5s ale samo przeglądanie zakładek nie stwarzało większych problemów.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-09-09 12:17:45)
1. To chyba nie żaden bug, a sama zasada działania silnika Presto, w którym strona jest rozczłonkowana na szereg drobnych elementów. Przynajmniej tak to w praktyce wyglądało. Te z mi tego brakuje w innych przeglądarkach (silnikach) ;)
Chyba tak. Szczególnie gdy chcesz skopiować środkowe fragmenty linków.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00009 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.135.201' WHERE u.id=1 |
0.00070 | UPDATE punbb_online SET logged=1732603405 WHERE ident='3.138.135.201' |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732603105 |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24212 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00148 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24212 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24212 |
Total query time: 0.00515 s |