Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Chciałbym się dowiedzieć jak stoi teraz technologia ARM w Notebookach. W zasadzie nic nie znalazłem na ten temat (tzn. przeczytałem o 2 modelach Toshiby sprzed paru lat) i mnie zastanawia jak teraz wyglądają Notebooki z ARM - są wydajniejsze niż 2GHz Athlon na x86? Może ma ktoś nazwy modeli?
Fervi
notebooki na ARM? przecież to kompletnie bez sensu. przede wszystkim notebooki są już zamkniętym etapem ewolucji (powoli zastępują je tablety) i trudno spodziewać się jakichś nowości dotyczących notebooków. ten rynek się kurczy, żaden rozsądny producent nie będzie ryzykował tu eksperymentów z nową architekturą
[quote=rychu]notebooki na ARM? przecież to kompletnie bez sensu. przede wszystkim notebooki są już zamkniętym etapem ewolucji (powoli zastępują je tablety) i trudno spodziewać się jakichś nowości dotyczących notebooków. ten rynek się kurczy, żaden rozsądny producent nie będzie ryzykował tu eksperymentów z nową architekturą[/quote]
Według różnych czary-mary, Notebooki z ARM mają mieć 15-25% rynku w 2015 roku. Tylko ich nie ma chyba :D
W teorii są notebooki z Androidem za 300zł, ale myślę o czymś droższym (i wydajniejszym) i Debianiejszym
Fervi
217
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:39:54)
Dla mnie myślę taki chromebook (z Debianem) byłby ok, wbrew pozorom całkiem ok - dużo aplikacji jest w repozytoriach Debiana, co nieco skompilować; do gier można użyć nawet emulatorów (PSX, GBA, GBC ...) w teorii nawet próbować z QEMU / Bochs odpalać Windowsa (bardziej XP).
Tak mnie naszło by się zorientować jak wygląda ARM w laptopach.
Aczkolwiek w teorii może to być też tablet z klawiaturą (coś jak Surface RT)
Fervi
U mnie z wiedza na ten temat podobnie jak u Ciebie, widywałem tylko na allegro jakies zabaweczki po kilka stówek.
Ale personalnie na dzien dzisiejszy nie widze pola manewru dla tego typu zabawek, podpisze sie tutaj pod tym co @Rychu_elektryk wspomniał.
Wiec dopoki nie powstanie cos w stylu asus transformer oparny na ARM + dotykowy ekran, raczej nie przejdzie. No ale zobaczymy w 2015 roku :-).
[quote=gindek]U mnie z wiedza na ten temat podobnie jak u Ciebie, widywałem tylko na allegro jakies zabaweczki po kilka stówek.
Ale personalnie na dzien dzisiejszy nie widze pola manewru dla tego typu zabawek, podpisze sie tutaj pod tym co @Rychu_elektryk wspomniał.
Wiec dopoki nie powstanie cos w stylu asus transformer oparny na ARM + dotykowy ekran, raczej nie przejdzie. No ale zobaczymy w 2015 roku :-).[/quote]
No tak, ale zauważ co się dzieje - Jak bym chciał napisać program (czy przekompilować OpenDave, o ile wreszcie zrobię 3 poziom, a mi się nie chce) i przekompilować na ARM, to chyba jedyna możliwość to RBPI lub QEMU.
Tymczasem na rynek tabletów i telefonów wjeżdża Intel - Nie chcę kłamać, ale może ARM znowu z tego pojedynku nie wyjść cały. Ew. podział na tanie ARM i droższe Intele
Fervi
[quote=fervi][quote=gindek]U mnie z wiedza na ten temat podobnie jak u Ciebie, widywałem tylko na allegro jakies zabaweczki po kilka stówek.
Wiec dopoki nie powstanie cos w stylu asus transformer oparny na ARM + dotykowy ekran, raczej nie przejdzie. No ale zobaczymy w 2015 roku :-).[/quote]
No tak, ale zauważ co się dzieje - Jak bym chciał napisać program (czy przekompilować OpenDave, o ile wreszcie zrobię 3 poziom, a mi się nie chce) i przekompilować na ARM, to chyba jedyna możliwość to RBPI lub QEMU.
Tymczasem na rynek tabletów i telefonów wjeżdża Intel - Nie chcę kłamać, ale może ARM znowu z tego pojedynku nie wyjść cały. Ew. podział na tanie ARM i droższe Intele
Fervi[/quote]
Zawsze możesz się posłużyć cross kompilacją.
[quote=diabolic][quote=fervi][quote=gindek]U mnie z wiedza na ten temat podobnie jak u Ciebie, widywałem tylko na allegro jakies zabaweczki po kilka stówek.
Fervi[/quote]
Zawsze możesz się posłużyć cross kompilacją.[/quote]
To był ogólny przykład, po prostu rozwój platformy ARM przez Debiana może być nieopłacalny, skoro bardzo mało maszyn obsługuje tę platformę.
Jak tak dalej pójdzie może się okazać, że ARM walnie w przepaść i będzie kolejny duży monopol Intela - tak jak teraz na PC
Fervi
220
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:39:58)
W teorii jest coś takiego, tzn. widziałem to w QBO (sterowanie muzyką za pomocą gestów), niemniej to coś chyba w stylu OpenKinect i innych tego typu projektów
Fervi
[quote=fervi]To był ogólny przykład, po prostu rozwój platformy ARM przez Debiana może być nieopłacalny, skoro bardzo mało maszyn obsługuje tę platformę.
Jak tak dalej pójdzie może się okazać, że ARM walnie w przepaść i będzie kolejny duży monopol Intela - tak jak teraz na PC
Fervi[/quote]
I tu się mylisz, bo architektura arm ma szerokie zastosowanie, ale w większości na urządzeniach embedded, także z debianem na pokładzie, oraz innymi dystrybucjami ;).
[quote=diabolic][quote=fervi]To był ogólny przykład, po prostu rozwój platformy ARM przez Debiana może być nieopłacalny, skoro bardzo mało maszyn obsługuje tę platformę.
Fervi[/quote]
I tu się mylisz, bo architektura arm ma szerokie zastosowanie, ale w większości na urządzeniach embedded, także z debianem na pokładzie, oraz innymi dystrybucjami ;).[/quote]
Nom - czyli tam gdzie mnie nic nie obchodzi :P
Bo co mi po odtwarzaczu muzyki na Linuksie czy GPS - działa, nawet dobrze, ale do jako takiej pracy się nie nadaje (postawienie systemu, przeglądanie internetu itd. - czyli to co się robi na komputerze)
Dostałem informacje od kolegi na temat Motoroli Attic, ale cena to z kosmosu :P
Fervi
231
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:15)
W teorii znalazłem komputer (jako stacjonarny) wielkości routera małego - Utilite
Wydaje się być mocny, tylko szkoda, że tak mało komputerów i laptopów z ARM jest ...
Fervi
233
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:18)
370
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:43:17)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00151 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.49.243' WHERE u.id=1 |
0.00097 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.49.243', 1732426427) |
0.00035 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732426127 |
0.00094 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24329 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00295 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24329 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24329 |
Total query time: 0.00768 s |