Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chyba większość zaczynała od Mandrake/ Mandriva. Czy ktoś testował, albo ma zamiar sprawdzić jak zreanimowali starą Mandrive. Czy distra OpenMandriva i Mageia powiedzmy, że Rosa też mają jeszcze coś "wspólnego ze starą Mandrivą".
Testował Mandrivę, żadna rewelacja, Debian ją zjada na podwieczorek.
Ubuntu też przegoniło Mandrivę popularnością bez śladu najmniejszej zadyszki.
W ogóle dystrybucje oparte na rpm, to są bardziej wizytówki firm zarabiających na Linuxie, niż cokolwiek innego.
Co prawda ta teoria wizytówki bardziej pasuje do Fedory i OpenSUSE,
ale Mandriva też święta nie była pod tym względem.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-11-26 17:16:54)
Madriva w sumie komercja totalna to były wersje xtreme
Znalazłem oryginalne płytki auroxa 11.0
4cd
1 dvd
Jeszcze wersja live 9.1 się znalazła
Chciałem se odpalić, ale chyba muszę wykopać z grobu stary sprzęt żeby to odpaliło.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-11-26 17:54:09)
[quote=Jacekalex]W ogóle dystrybucje oparte na rpm, to są bardziej wizytówki firm zarabiających na Linuxie, niż cokolwiek innego.
ale Mandriva też święta nie była pod tym względem.[/quote]
No ale co w tym złego? Oczywiście o ile oddaje [i]społeczności co społecznościowe[/i] — a z tym ani Mandriva S.A., ani RH, ani Novel nie miały problemów.
[quote=azhag][quote=Jacekalex]W ogóle dystrybucje oparte na rpm, to są bardziej wizytówki firm zarabiających na Linuxie, niż cokolwiek innego.
ale Mandriva też święta nie była pod tym względem.[/quote]
No ale co w tym złego? Oczywiście o ile oddaje [i]społeczności co społecznościowe[/i] — a z tym ani Mandriva S.A., ani RH, ani Novel nie miały problemów.[/quote]
A czy ja pisałem, że to coś złego?
Zwykłe stwierdzenie faktu, wynikającego z własnych obserwacji.
Nawiasem pisząc, gdyby któraś dystrybucja bazująca na rpm potrafiła dorównać Debianowi, to strona DistroWatch wyglądałaby chyba nieco inaczej. :D
Dla mnie linia korpo* w sofcie ma tą wadę, że jest o wiele bardziej nieprzewidywalna, niż społeczność.
I nie jestem w tym poglądzie chyba zbyt odosobniony. ;)
Pozdro
;-)
Co w tej starej Mandrivie takiego świetnego właściwie było, jeśli można zapytać?
[quote=Jacekalex]A czy ja pisałem, że to coś złego?[/quote]
Takie wrażenie odniosłem.
[quote=ArnVaker]Co w tej starej Mandrivie takiego świetnego właściwie było, jeśli można zapytać?[/quote]
Znakomity punkt startowy dla żółtodziobów. Banalna w instalacji, całkiem przystępna domyślna konfiguracja i znakomity, przynajmniej jak na owe czasy, Konfigurator Wszystkiego™.
[quote=ArnVaker]Co w tej starej Mandrivie takiego świetnego właściwie było, jeśli można zapytać?[/quote]
W sumie zawsze wszystko w niej działało mało problemów z nią było. Łatwa konfiguracja. Ale żeby nie było uzależniona od KDE.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-11-27 01:48:01)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.15.217.86' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.15.217.86', 1732217200) |
0.00080 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732216900 |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24695 AND t.moved_to IS NULL |
0.00013 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00220 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24695 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24695 |
Total query time: 0.0068 s |